Ezek is érdekelhetnek

Csíráztatás otthon

Gyógyteák saját kertünkből

1. Alaposan mossuk el a csíráztatónkat. Ez lehet egy sima konyhai tál egy apró lyukú szűrővel, vagy kifejezetten erre a célra gyártott, praktikus, többemeletes csíráztató.

2. Mérjük ki a szükséges magmennyiséget. Ha csíráztató tálat használunk, adagtól függően 2-4 személyre elegendő csírához juthatunk, ha a tál alján egy rétegben állnak a magok, ugyanez egy hasonló méretű szűrőről is elmondható.

3. Hogy elkerüljük a penészedést, ügyeljünk a megfelelő higiéniára! Először ecetes-citromleves vízzel mossuk át a magokat, majd majd meleg vízzel is öblítsük át őket.

4. Áztassuk be a magokat hideg vízbe, magtípustól függően pár óra és egy nap közötti időintervallumra.

5. Ha nappal áztatjuk be a magokat, takarjuk le a tálat egy sötét ruhával, mert szükségük van a sötéthatásra.

6. A szükséges idő leteltével öntsük le a vizet és öblítsük át a magocskákat.

7. A tálba tegyünk vizet, de a szűrő ne érjen bele! Ezután már sötétre nincs szükségük, tökéletesen ellesznek a konyhapulton, de a nap ne tűzze őket!

8. A legjobb eredmény eléréséhez minden nap reggel és este ismételjük meg a csíramagok öblítését. A víz a salakanyagok távozása miatt enyhén zavaros lehet.

Mini üvegház lebomló tálcával, 28 x 5×5 cm
3990 Ft
Mini üvegház ablakba, 49×15,5 cm
4490 Ft

9. A harmadik vagy negyedik napon töltsük fel vízzel a csíratálat, így a nem kicsírázott magok felúszhatnak a víz tetejére és könnyebben leönthetjük/kihalászhatjuk őket.

10. Csíramagtól függően pár nap múlva lehet szüretelni! Hűtőben tárolva akár egy hétig is elállnak, gazdagok könnyen emészthető, bontott tápanyagokban, ráadásul isteni finomak. Télen, vitaminhiányos időszakban a legolcsóbb tápanyagok egyikének tekinthetők, hiszen mindössze 20-40 forintból kijön egy vacsorához szükséges mennyiség.

Egészségünkre!