Ezek is érdekelhetnek

A folyton termő gyümölcsös

Amerikai tőzegáfonya – Vaccinium macrocarpon

A nevének megfelelően Amerika északi részén őshonos fajt magas antioxidáns tartalmú gyümölcse miatt gyógynövénynek, csodaszernek tartják.
Magas cukortartalma miatt frissen és levét kipréselve is rendkívül finom, igazi édesség.
Tartásának trükkje, hogy a laza, szinte mindig nyirkos, savas pH-jú talajt kedveli, akár tiszta tőzegbe is ültethetjük. Szereti a napos, szélvédett helyet.
A 1,5-2 m magasra szökkenő szárakról augusztustól szeptemberig szüretelhetünk.

Egres – Ribes uva crispa

Az egres segíti az emésztést, rendszeres fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre, a szívre, májra és a vesére is.
Félárnyékos helyre ültessük, a kemény téli hidegeket jól tűri, de a nyári forróságtól óvnunk kell. A jó vízellátású és bőséges szerves tápanyag tartalmú talajon terem legjobban. Nyáron a természetes csapadékon túl többször is alaposan meg kell öntözni, talaját fenyőkéreggel érdemes takarni.

Hinomaki rot:

Kiváló ízű a héja savanykás a húsa édes, bőtermő. Oszlopos növekedésű, ezáltal kevés helyet foglal. Gombabetegségeknek ellenálló. Érési idő Július közepe.

Invicta:

Erős növekedésű, nagy terméshozamra képes fajta. Gyümölcse igen nagy méretű, kellemes ízű. Erős, magas törzsű, növényeket szállítunk. Lisztharmat toleráns. Terméshozam egy 3-4 éves növény esetében elérheti a 6-7 kg-ot is.

Hinnomaki grün:

A Hinnomaki sorozatra jellemzően jó íz és közepes gyümölcsméret jellemzi ez a fajtát. Fellálló bokor habitusú és betegségeknek nagyban ellenálló. Gyümölcse zöld beéréskor is.

Mucurines: Zöld.

Bogyója igen nagy méretű, harmonikusan édes-savas ízű. A 3. évtől már igen bőségesen terem. Középkésői érésű. Lédús! Bőtermő! Könnyű szedni oszlopos formája miatt. Erős növekedésű növény. A gyümölcs teljes éréskor sem potyog le. Július elején érik. Termése frissen fogyasztva, torták töltelékekén is nagyon ízletes. Befőzésre is alkalmas. A 3. évtől a termés mennyisége elérheti akár a 7 kg-ot is. Öntermékeny.

 

A fekete ribiszke a Kárpát medence jellegzetes növénye

Feketeribiszke – Ribes nigrum

A fekete ribiszke a Kárpát medence jellegzetes növénye, eurázsiai, síkvidéki faj. Termésének C-vitamin tartalma meghaladja a csipkebogyóét. Forró italokkal fogyasztva a kezdődő meghűléses tünetek kezelésére kiváló.

Levelei már kora tavasszal kihajtanak, ezért ősszel, vagy kora tavasszal kell ültetni. A félárnyékos helyet és bőséges tápanyagot tartalmazó talajt kedveli, amit évente érdemes szerves trágyával pótolnunk.

Silvergieters:

Erős, gyors növekedésű ribizli fajta. A bogyók C-vitamin tartalma magas. Rendszeresen és bőven terem.

Ben sarek:

100-150 centisre is megnövő erős növekedésű fajta. Július legvégétől szedhető, így a fekete ribizli szezonját jócskán meg lehet hosszabbítani vele! Ugyanúgy alkalmas friss fogyasztásra és eltevésre.

Rovada:

Hosszú, nagy fürtjei a szőlőhöz hasonlítanak. Bogyója nagy, kemény, kerek, vörös színű, kellemes zamatú. Terméshozama nagy. Friss fogyasztásra, eltevésre egyaránt alkalmas.

Füge – Ficus carica

A füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint (A-, B1- és B2 vitamin), antioxidánsokat és Omega zsírsavakat tartalmaz. Édes gyümölcsét szívesen fogyasztjuk akár frissen is, feldolgozva pedig rengeteg kozmetikum és étrend-kiegészítő alapanyaga.
Hazánkban a napfényes, déli fekvésű, védett helyeken érzi jól magát. A keményebb teleken a tövét, lombját takarni kell. A köves, száraz földben is szépen fejlődik, gyorsan elérheti a három métert is. 4-5 éves korától általában évente kétszer is terem.

áfonya

Fürtös áfonya – Vaccinium corymbosum

A fürtös áfonya a Észak-Amerikában őshonos, az indiánok évszázadok óta fogyasztják. Jótékony hatása elsősorban a rendkívül magas antioxidáns-tartalmának köszönhető.
Kifejezetten savanyú – tőzeges – talajt kíván, ennek hiányában elpusztul. Napos helyen lévő, kiemelt ágyásban kifejezetten jól nevelhető. Jól bírja a téli hideget, -25 °C-nál sem károsodik.
Leginkább azért kedvelt, mert gyümölcse hosszan, július végétől szeptember elejéig érik.

Goji bogyó – Lycium barbarum

Már az ősi Kínában felismerték, majd a modern orvostudomány is megerősítette a látásra gyakorolt pozitív hatásait. Mindez a goji jelentős A-vitamin tartalmának tudható be.
A félárnyékos helyen is szépen fejlődik, de a legjobban a napon érzi jól magát. Alapvetően szívós növény, a -25°C-ot is bírja és bármilyen talajba ültethető.
Tavasszal és ősszel is ültethető, bogyói szeptember-októberben érnek.

A téli fagyok egyáltalán nem károsítják.

homoktövisHomoktövis – Hippophae rhamnoides

Rengeteg C-vitamint tartalmaz, serkenti az anyag-cserét. Immunerősítő hatású, rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott a betegségek megelőzéséhez. Ennek ellenére díszként is sokan ültetik és töviseivel hatékony őrzője lehet a kertnek.
Fénykedvelő növény, félárnyékos helyen nem marad meg. A téli fagyok egyáltalán nem károsítják. Laza
talajon is kiválóan megél, 2-4 éves korától terem.
Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik.

Kamcsatkai mézbogyó – Lonicera kamtschatica

Az évszázadok óta termesztett mézbogyó Szibériában őshonos, igen jelentős a hidegtűrő képessége, még a -55 °C-os hideget is képes átvészelni. Íze a málna, az áfonya és a szőlő érdekes keverékére emlékeztet.
Napos fekvésű helyre ültessük, az ültetés helyén a talajt javítsuk fel szerves trágyával. Öntözzük rend-szeresen, de hagyjuk a talaj felső rétegét kiszáradni.
A növény tövét 5-10 cm fenyőkéreggel fedjük.
Tavasszal fordul termőre, az első gyümölcsök között szüretelhetjük le a termését.

Málna – Ribes idaeus

A málna már a középkorban is a kertészek egyik kedvenc gyümölcsfajtája volt, amelynek termése nem csak finom és ízletes, de gyógyhatással is rendelkezik.
A málnából remek lekvár, szörp, ecet készíthető, amely sütemények ízesítésére, vagy salátákhoz kiváló.
Az ültetésre a tavaszi és az őszi időszak az ideális, ültetés után metsszük vissza a hajtásokat, így gyorsabban megindul a gyökérzet növekedése.

Black Jewel:

Nagy méretű gyümölcse aromában rendkívül gazdag. Erőteljes növekedésű, rezisztens fajta. Ízletes termése antioxidánsokban gazdag, igen hatásos gyógynövény. Korai fajta, termése június elejétől szedhető.

Golden Queen:

Korai érésű sárga húsú fajta. Gyümölcse közepes méretű, kerek, friss fogyasztásra javasolt.

Malling Promise:

Közepes érésidejû, június végétől július végéig szedhető. Gyümölcse nagyon nagy, csaknem 3 g tömegű. Rendkívül bőven terem. Környezetével szemben eléggé igénytelen. A betegségekre közepesen fogékony.

A málnából remek lekvár, szörp, ecet készíthető

Schoenemann:

Augusztustól októberig szedhető. Bogyója nagy méretű, aromában gazdag, kemény, illatos. Alakja hosszúkás, színe mélypiros. Középerős növekedésű. Télállósága kiváló.

Zefa Herbsternte:

Gyümölcsei kellemesen édesek, aromásak, igen nagy méretűek! A termés az új, azévi vesszőkön érik, így tavaszonként gyakorlatilag nyugodtan tarra vágható az állomány. Az érés augusztusban kezdődik, és egészen az első fagyokig tart! A házikert egyik legértékesebb fajtája!

Szeder – Rubus fruticosus

Erdőkben és kertekben egyaránt megtalálható a szeder, amelynek termését ősidők óta fogyasztják. Gyümölcse kezdetben pirosas árnyalatú, érés közben befeketedik, íze is egyre édesebbé válik.
A szeder a szélvédett, napos helyet kedveli. A téli fagy csak a nagyon hideg teleken tesz kárt benne. Talaj iránt meglehetősen érzékeny, a tápdús, jó szerkezetű földben terem bőségesen. Fontos, hogy földje egyenletesen nedves legyen nyáron is.

Black Satin:

Rendkívül bőtermő, tüskétlen szederfajta. Nagyméretű, hosszúkás, kúp alakú fekete termései augusztus elejétől érnek.

Thornfree:

Mivel ennek a növénynek nincsenek tüskéi, ezért nem fogja megszúrni a kezét szedés közben. Frissen és befőzve is kiváló. Augusztus-szeptember körül szüretelhető.

Thornless Evergreen:

A “Thornless Evergreen” (Rubus fruticosus) szeder fehér virágokat hoz májustól augusztusig. Ennek a szederfajtának különleges tulajdonsága, hogy tüskétlen. A fekete gyümölcsök kellemesen aromás ízűek, és augusztus közepétől szüretelhetők. A “Thronless Evergreen” szeder bokorszerűen, kúszva fejlődik, és általában 1,4 m – 1,6 m magasságúra, és akár 1,2 m – 1,6 m szélességűre nő meg.

Szedermálna – Tayberry – Rubus loganobaccus

A málna és a szeder keresztezéséből jött létre. Június közepétől hozza hosszan nyúlt gyümölcseit, erősen növekvő, bőtermő fajta.
Ezt az akár egyméteresre megnővő szedermálna fajtát nem véletlenül hívják bőtermőnek, hiszen egy egész családot képes ellátni sötétpiros termésével. Frissen vagy befőzve is ízletes, gondozása gyerekjáték. Ennek a különleges fajtának a szárán nem nő tüske.
Napfényes helyre való, a földjére nem túl igényes, hazánkban biztosan télálló növény. Öntözni is csak a legforróbb nyári hetekben kell.
Bőséges termését már július közepétől hozza.

 

Oázis Feketeribiszke - Ribes nigrum "Silvergieters"
Oázis Feketeribiszke – Ribes nigrum “Silvergieters”
3690 Ft
Oázis Feketeribiszke - Ribes nigrum "Ben sarek"
Oázis Feketeribiszke – Ribes nigrum “Ben sarek”
3690 Ft
Oázis Feketeribiszke - Ribes nigrum "Rovada"
Oázis Feketeribiszke – Ribes nigrum “Rovada”
3690 Ft
Oázis Egres - Ribes uva crispa "Hinnomaki grün"
Oázis Egres – Ribes uva crispa “Hinnomaki grün”
3690 Ft
Oázis Egres - Ribes uva crispa "Hinnomaki rot"
Oázis Egres – Ribes uva crispa “Hinnomaki rot”
3690 Ft
Oázis Egres - Ribes uva crispa "Invicta"
Oázis Egres – Ribes uva crispa “Invicta”
3690 Ft
Oázis Egres - Ribes uva crispa "Mucurines"
Oázis Egres – Ribes uva crispa “Mucurines”
3690 Ft
Oázis Málna - Ribes idaeus "Black Jewel"
Oázis Málna – Ribes idaeus “Black Jewel”
3690 Ft
Oázis Málna - Ribes idaeus "Golden Queen"
Oázis Málna – Ribes idaeus “Golden Queen”
3690 Ft
Oázis Málna - Ribes idaeus "Malling Promise"
Oázis Málna – Ribes idaeus “Malling Promise”
3690 Ft
Oázis Málna - Ribes idaeus "Schoenemann"
Oázis Málna – Ribes idaeus “Schoenemann”
3690 Ft
Oázis Málna - Ribes idaeus "Zefa Herbsternte"
Oázis Málna – Ribes idaeus “Zefa Herbsternte”
3690 Ft
Oázis Szeder - Rubus fruticosus "Black Satin"
Oázis Szeder – Rubus fruticosus “Black Satin”
3990 Ft
Oázis Szeder - Rubus fruticosus "Thornfree"
Oázis Szeder – Rubus fruticosus “Thornfree”
3990 Ft
Oázis Szeder - Rubus fruticosus "Thornless Evergreen"
Oázis Szeder – Rubus fruticosus “Thornless Evergreen”
3990 Ft
Oázis Homoktövis - Hippophae rhamnoides (2db)
Oázis Homoktövis – Hippophae rhamnoides
0 Ft
Oázis Kaliforniai szedermálna - Rubus loganobaccus
Oázis Kaliforniai szedermálna – Rubus loganobaccus
3990 Ft
Oázis Amerikai tőzegáfonya - Vaccinium macrocarpon
Oázis Amerikai tőzegáfonya – Vaccinium macrocarpon
3790 Ft
Oázis Füge - Ficus carica
Oázis Füge – Ficus carica
3790 Ft
Oázis Goji bogyó - Lycium barbarum
Oázis Goji bogyó – Lycium barbarum
3790 Ft
Oázis Kamcsatkai Mézbogyó - Lonicera kamtschatica
Oázis Kamcsatkai Mézbogyó – Lonicera kamtschatica
3790 Ft