Ezek is érdekelhetnek

Szoliterek: Monstera, a könnyezőpálma

A legtrendibb szobanövények: Alokázia

Philodendron Brasil

A Filodendronok konytvirágfélék családjába tartoznak, eredeti élőhelyük Közép- és Dél-Amerika trópusi esőerdei, ahol fákra felkúszva találhatjuk meg őket. A legkedveltebb fajták közé tartozik a fényes, szív alakú leveleiről ismert kúszó filodendron, azaz a Philodendron scandens, vagy a bársonyos tapintású Micans, és az élénk, neon zöld árnyalatú Lemon Lime is.

A filodendronoknak igazán méretes példányai is vannak, mint például a pirosló filodendron (Philodendron Erubescens), ami bokorba rendezve hozza hosszúkás leveleit, vagy a Melanochrysum, ami csodaszép, bársonyos levelei miatt közkedvelt. A Philodendron Pink vagy White Princess káprázatos, rózsaszínű és fehér foltos megjelenésük miatt nagy kedvencei a szobanövény gyűjtőknek.

Philodendron Erubescens
Philodendron Pink Princess

A Filodendron fény- és hőigénye:

A Filodendron számára az általános szobai hőmérséklet tökéletes, és egy kevésbé világos helyen is szépen tudnak fejlődni. Tavasztól őszig kültéren is tarthatjuk őket, így méltó díszei lehetnek balkonkertünknek, udvarunknak is, de kerüljük a közvetlen, tűző napfényt, mert az megégetheti leveleiket. A bársonyos levelű fajták kevésbé tolerálják az erős napfényt, és magasabb a nedvességigényük, így számukra árnyékosabb helyet válasszunk otthonunkban.

Philodendron Micans
Oázis Levéldísznövény föld, 3 liter
449 Ft
Oázis Levéldísznövény tápoldat 500 ml
899 Ft
Szívlevelű Filodendron: Philodendron Scandens

A Filodendron víz- és páraigénye:

A Filodendron földlabdája legyen mindig enyhén nedves, de ne hagyjuk őket pangó vízben ülni, mert az könnyedén gyökérrothadáshoz vezethet. Akkor érdemes őket megöntöznünk, amikor a föld felső 1-2 centimétere már kiszáradt. A megfelelő páratartalomról se feledkezzünk meg, nyáron akár kétnaponta, a téli időszakban pedig hetente párásítsuk őket egy kézi permetezővel, vagy párásító berendezéssel. Szintén érdemes a cserép vagy kaspó alá mindig nedves agyaggranulátummal töltött tálcát helyezni.

Philodendron Melanochrysum

A Filodendron földigénye és szaporítása:

A Filodendron a tápanyagban gazdag, jól szellőző földkeverékben fejlődik igazán jól, amit egy kis perlittel fellazított levéldísznövény földdel biztosíthatunk számukra. Tavasztól őszig hetente, télen pedig havonta egyszer használjunk tápoldatot is az öntözéskor. Átültetésre csak akkor van szükség, ha a gyökerek már kinőtték a cserepet. Nagyon egyszerűen lehet szaporítani, még pedig úgy, hogy a levelek alatti csomópontok (nódusz) alatt levágunk pár hajtást, majd ezeket vízbe helyezzük. Pár hét alatt ki is fejlődnek az friss gyökerek, és már ültethetjük is el az új növényeinket.

Kártevők és betegségek:

A filodendronok szerencsére nem érzékeny növények, de az öntözési szokásainkra mindenképpen figyeljünk oda, ugyanis, ha a növényünk nem jut elegendő nedvességhez, akkor ez levélhulláshoz vezethet, míg a túlöntözés a levelek elhervadását és bebarnulását eredményezheti. A bársonyos levelű fajták esetében fokozottabb figyelmet igényel a levelek tisztán tartása, mert rajtuk sokkal könnyebben megtapad a por, és emiatt érzékenyebbek a kártevőkre is, mint például a takácsatkák és pajzstetvek.

Hangulatos növényfal filodendronnal