Ezek is érdekelhetnek

Top 10 nagyméretű növény

Cikászok és dinoszauruszok!

Dombó Diána, beszerzési vezető

Eltelt 40-50 év és a Philodendronok, Monsterák felébredtek Csipkerózsika álmukból és néhány hónap alatt újra meghódították a világot, és nem is akárhogy! Nemcsak a virágüzletekben, hanem a ruhaboltokban, de még a legmenőbb lakberendezési áruházakban is mindenhol találkozhatunk velük! Nagy lyukacsos leveleket látsz egy női ruhán, esetleg egy férfiingen? Vidám trópusi hangulatú tálak, tányérok, bögrék integetnek a kirakatból? Zöld levelekkel díszített lampionok dobják fel a kerti partit? Sőt még a szülinapi ajándékod is trópusi leveles ajándékzacskóban lapul? Ez mind-mind az új Monstera őrület!

Legyen szó egyszerű, letisztult lakásokról; játékos, bohém hangulatról; egy városi minidzsungelről, egy esőerdővé alakított fürdőszobáról; vagy a legdivatosabb ruhákról és kiegészítőkről a szuper-trendi Monstera most mindhez nagyszerű szolgálatot tesz!

Cserepes növényként és vágott zöldként is beszerezheted ezt az ikonikus növényt (Monstera deliciosa). Ha nem szereted a tiszta zöld színűt, tarka levelűt is találhatsz időnként!

#Monsteramonday

A Monstera a virtuális világban is megtalálta a helyét, sőt saját napja lett! MonsteraMonday (Monsterahétfő) hashtag megnevezéssel rengeteg képet, ötletet, leírást találni róla az Instán.

Ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről ezzel a divatos növénnyel! A könnyezőpálma megnevezés egyébként helytelen, hiszen a Monstera valójában nem pálma. Dél-, és Közép-Amerika trópusi mocsaras vidékeiről származik ez a lágyszárú kúszónövény. Léggyökerek segítségével akár 20 méter magas fákra is felkúszik. Virágzata jellegtelen, különleges formájú leveleivel díszít. Bár cserepes növényként ismerjük, valójában epifita (fán lakó) növény, természetes élőhelyén élete nagy részében nincs kapcsolata a talajjal. Félárnyékos helyet kedvel, tűző napra sose rakjuk! Nagy lombozata miatt tápanyagigényes és közepesen vízigényes. Mivel trópusi növény, nem szereti a száraz levegőt, figyeljünk rá, hogy párás környezetet biztosítsunk számára. Eredeti élőhelyén kifejlődik zöldes színű, ízletes termése, melyet trópusi piacokon meg is kóstolhatunk! Már a nevében szereplő „deliciosa” elnevezés is azt jelenti, hogy ízletes. Kicsit talán a banánra, ananászra emlékeztet az íze. Készíthető belőle lekvár, zselé, jégkrém, sobet és üditőital. Arra azonban figyelni kell, hogy csak a tökéletesen érett termések fogyaszthatók, mert a Monstera magas Calcium-oxalát kristály tartalma tűszerűen szúr és irritálja a szájat, akár fulladást is okozhat. Szárából rattanszerű bútort, kosarakat és kötelet készítenek.

Oázis Levéldísznövény föld, 3 liter
449 Ft
Oázis Levéldísznövény tápoldat 500 ml
899 Ft

A Monstera tökéletes kiegészítői a Philodendronok. Több száz fajuk létezik, nagyon változatos nemzetség. Dísznövényként kisebb faként, mohakaróra felfuttatva találkozhatunk velük. Philo azt jelenti, hogy barát, dendron azt jelenti, hogy fa.  Azaz fabarát, fán lakó növények ők is. A Monsterához hasonlóan a fákra rátekeredve, légzőgyökerekkel kapaszkodva élnek. Amerika trópusi területeiről származnak, megtalálhatóak a mocsarakban, esőerdőkben, folyópartokon is.

Aki a kúszó, csüngő növényeket kedveli, annak jó választás lehet a Philodendron scandens. Aki a kompaktabb, bokorszerűbb kinézetet részesíti előnyben, annak a Philodendron erubescens ’Imperial Red’ és ’Imperial Green’ fajtái lehetnek érdekesek. Az egyik legszebb kinézetű, a Monsterára sokkal jobban hasonló fajta a Philodendron ’Xanadu’, ami lassú növekedésű bokor hullámos szeldelt levelekkel. A másik nagy kedvenc pedig a Philodendron selloum, a szeldeltlevelű filodedron, mely gyönyörűen szeldelt leveleivel díszít.

Ha pedig túl zöldnek érzed ezt az egészet, akkor feldobhatod színes orchideákkal, broméliákkal a hangulatot!