Ezek is érdekelhetnek

Geotextíliák: melyiket válasszuk?

Törpék, terülnek, örökzöldek

A sziklakertet nyílt, napos helyre, széltől védett fekvésbe tervezzük. Az építés az alapozással kezdődik. A sziklakert tervezett helyén, például rézsűben vagy támfal mellett, 25-30 centiméter mélységben ássuk ki a talajt. A jó vízelvezetés érdekében az aljzatot néhány centiméteres rétegben kaviccsal töltsük meg. Ha az eredeti talaj rossz minőségű, törmelékes vagy agyagos, javítsuk fel szerves anyagban gazdag zsákos virágfölddel, komposztfölddel, és 20-30 centiméteres vastagságban terítsük szét. Ebbe a termőrétegbe ágyazzuk a köveket, és ültessük el a növényeket.

 

sziklakert

A sziklakert megépítésénél a természetességre törekedjünk! Az igazi sziklakert nem egy kőrakás, hanem a kövek és a növények harmonikus együttese. Arányuk körülbelül 1:1 legyen. Sziklakert építéséhez a legáltalánosabban használt kőfajta a mészkő, de ha nincs ilyen a közelünkben, megteszi a homokkő, a gránit, a pala, vagy néhány nagyobb görgeteg kavics is, de lehetőleg egyféle követ használjunk. A köveket úgy helyezzük el a termőrétegben, hogy 2/3 részük a felszín alatt, 1/3 részük pedig a felszín felett legyen. A kövek méretét a sziklakert nagysága határozza meg; kisméretű sziklakertbe ne tegyünk nagyméretű követ, a nagyobbat pedig bátran „tűzdeljük meg” méretesebb, sziklaszirtre emlékeztető kövekkel.

Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft
Oázis Sziklakerti évelő pakk, 10 db
Oázis Sziklakerti évelő pakk, 10 db
3990 Ft

nem egy kőrakás, hanem a kövek és a növények harmonikus együttese

A sziklakertbe való növények száma végtelen, elsősorban alacsony, párnás növekedésű mészkő-sziklagyepi évelők, törpe örökzöldek érzik itt jól magukat. Ősszel ültethetünk apró hagymás virágokat is (krókusz, szellőrózsa, kis méretű nárciszok és tulipánok), hogy már kora tavasszal virítsanak.

A legnépszerűbb sziklakerti évelők a kőtörőfű (Saxifraga), a daravirág (Draba), a varjúháj-fajok (Sedum), a pázsitszegfű (Armeria), a kövirózsa (Sempervivum), a kakukkfű (Thymus), a csarab (Calluna). Ezek közül egyet-egyet a nagyobb sziklák földdel feltöltött mélyedéseibe is ültethetünk. Alacsonyabb fűfélék közül is bátran válasszunk: pl. medveszőr-csenkesz (Festuca gautieri), deres csenkesz (Festuca pallens), alangfű (Imperata cylundrica Red Baron).

Kőtörőfű (Saxifraga x arendsii,Luschtinez,)
Sárga daravirág (Draba druniifolia)

A tűlevelű örökzöldek közül választható például az arany törpe hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana Minima Glauca), a kék henyeboróka (Juniperus horizontalis Glauca), a kékesszürke boróka (Juniperus squamata Blue Carpet), a cukorsüvegfenyő (Picea glauca Conica), a törpe törpefenyő (Pinus mugo var. pumilo) és az Elwoodi hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana Elwoodii).

A törpe örökzöldekkel ebben a cikkünkben foglalkozunk bővebben…

Varjúháj (Sedum ,Frosty Morn,)
Rózsáskék varjúháj (Sedum cyaneum,Sachalin,)
Pompás varjúháj (Sedum spectabile,Brillant,)
Csüngő varjúháj (Sedum morganianum)

A sziklakerti növények fenntartási munkái közé tartozik az öntözés, gyomlálás, az idősebb, túlnőtt növények ritkítása, elhalt részek, elnyílt virágok eltávolítása, illetve a kövek stabilitásának rendszeres, évenkénti ellenőrzése.

Kövirózsa (Sempervivum sp.)
Fiókás kövirózsa (Jovibarba globifera subsp.globifera)
Oázis Kaktusz tápoldat 500 ml
899 Ft
Oázis Kaktusz föld, 3 liter
2790 Ft