Ezek is érdekelhetnek

Hogyan készül a szép lugas?

Kúszónövények – általános ismertető

Szirmai András írása, Áruházvezető, Oázis Rákosszentmihály

A hazánkban is igen népszerűnek mondható golgotavirág egy közel 600 fajt számláló nemzettséghez tartozó növény, a Passifloraceae, azaz a golgotavirágfélék családjának a tagja. A golgotavirágfélék a világ szubtrópusi és trópusi vidékein őshonosak, így előfordulnak Közép-, és Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában, sőt Ausztráliában is. A család minden egyes tagja kivétel nélkül kúszónövény. Néhány egyed, például a kuruba, vagy más néven banán-passiógyümölcs rendkívül agresszív növekedésű. Akár 10 m-es magasságra is képes felkúszni a fák törzsén és megfojtja azok lombkoronáját.

A hazánkban is igen népszerűnek mondható golgotavirág egy közel 600 fajt számláló nemzettséghez tartozó növény, a Passifloraceae, azaz a golgotavirágfélék családjának a tagja. Neve a lation passio, azaz szenvedés és flora vagyis virág szavakból tevődik össze, így bátran nevezhetnénk eme különleges növényt a szenvedés virágának is. Mindez a növény rendkívül bonyolult virágszerkezetére vezethető vissza. Mikor az első spanyol botanikus misszionáriusok meglátták és elkezdték tanulmányozni a virágot, azt képzelték róla, hogy Krisztus szenvedéseinek jelképét hordozza és a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál.

A golgotavirágfélék a világ szubtrópusi és trópusi vidékein őshonosak, így előfordulnak Közép-, és Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában, sőt Ausztráliában is. A család minden egyes tagja kivétel nélkül kúszónövény. Néhány egyed, például a kuruba, vagy más néven banán-passiógyümölcs rendkívül agresszív növekedésű. Akár 10 m-es magasságra is képes felkúszni a fák törzsén és megfojtja azok lombkoronáját.

A szárak kacsokkal kapaszkodnak, a levelek tenyeresen osztottak, szárnyaltak, sötétzöld színűek. Az egyes fajták virágai nem csak színben, de formában is igen változatosak. A gyakran csüngő helyzetű, nagyméretű virágok egyesével, párosával néha pedig fürtszerűen nyílnak.   Nincs olyan szín a szivárványban, amelyre azt lehetne mondani, hogy nem található meg a Passiflora nemzetség virágjaiban. Legyen az vörös, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya, biztosan találunk olyan fajtát, amelyre jellemző ezen színek egyike, vagy több is megtalálható egy azon virágon. Terméseik tojásdad alakúak és talán kevesen tudják, de a sokak által kedvelt maracuja is egy golgotavirág fajnak a termése.

maracuja
A maracuja is egy golgotafajta termése

Talán az egyik legismertebb golgotavirág fajta a kék golgotavirág, tudományos nevén a Passiflora caerulea. Hazája Dél-Brazília, Argentína. Ez a fajta igen gyors növekedésű, fásodó szárú kúszónövény. Levelei enyhén szőrözöttek 5-7 tagból állnak. Nyáron, ősszel nyíló fehér virágait körben álló kék vagy bíborszínű fonalak díszítik. Hazájában képes elérni a 10 m-es magasságot is.

A golgotavirág kapcsolata az állatvilággal:

Néhány golgotavirágot szoros kapcsolat fűz a kolibrikhez. A ritka, sárga virágú faj, a Passiflora citrina beporzásához nagyban hozzájárulnak ezek a kistermetű madarak. Nektár után kutatva elmozdítják a bibeszálakat, amely ezáltal hozzáér a fejükhöz és a csőrükhöz, ahová az előző növényről származó virágpor tapadhatott. Nem úgy a Passiflora parritae, amely kizárólag a kardcsőrű kolibrinak köszönheti fennmaradását, ugyanis ez az egyetlen lény, amely elvégezheti a virágai beporzását. Ez a faj a világ legritkább és legcsodálatosabb golgotavirág faja. A narancs színű virágok nagysága elérheti a 25 cm-t és csak ez a pici kolibri rendelkezik olyan vékony és hosszú csőrrel, hogy elérje az óriási virág azon részét, amely a madár számára szükséges.

Kék golgotavirág, kék passióvirág (Passiflora caerulea)
Golgota virág (Passiflóra caerulea)

Bár a golgotavirágok virágai édes nektárt termelnek, levelei azonban mérgezők a legtöbb növényevő faj számára. Van azonban egy pillangó faj, amelynek hernyói eme növények levelivel táplálkoznak kizárólagosan. A hernyók elraktározzák testükben a mérgező anyagokat, ezáltal a többi ragadozó nem falja fel őket. A növények álcázással próbálnak meg túljárni az éppen petét rakni szándékozó pillangók eszén. Leveleiken apró sárga foltokat jelenítenek meg, melyek apró petékre emlékeztetnek, kacsaikat pedig szorosan feltekerik, mintha hernyók lennének. Ezzel a technikával a növény azt a látszatot kelti, hogy egy másik lepke már elfoglalta azt a helyet. Az arra repülő pillangókat megtévesztik ezek a jelek és olyan növény után kutatnak inkább, amely még „lakatlan”.

Szinte minden glogota fajtára igaz, hogy fényigényes növények, ezért világos helyet válasszunk számukra. Nyáron nagyon szeretnek a kertben, szellős helyen lenni, de ügyeljünk rá, hogy a déli tűző nap ne érje a növényeket, mert a levelek megéghetnek, színüket elveszíthetik. Legoptimálisabb helye nyáron egy nem túl zárt koronájú fa árnyékában van.

Vízigényes faj, ezért nyáron mindennap öntözzük meg egy keveset a nagy melegben. Télen, a nyugalmi időszakban a vízigénye sokkal kevesebb, ilyenkor ritkán öntözzük. A tápanyag-utánpótlásról a vegetációs időszak alatt, azaz tavasztól-őszig gondoskodnunk kell ahhoz, hogy sokáig örvendeztessen meg bennünket különlegesen szép virágjaival.

Oázis Virágzó szobanövény föld, 3 liter
449 Ft
Oázis Virágzó növény tápoldat 500 ml
899 Ft

A növények teleltetésére több mód is lehetséges. Lehet őket tartani normál szobahőmérsékleten, ekkor azonban picit sűrűbben kell öntözni. Tarthatjuk 5-10 OC-on is, mérsékeltebb öntözés mellett.

Oázis Fenyőkéreg, 50 liter
5490 Ft
Oázis Fenyőmulcs, 50 liter
2790 Ft

Ha úgy döntünk, hogy megpróbáljuk kiültetni a növényt, akkor válasszunk neki nagyon védett helyet és feltétlen takarjuk a tövét mulccsal. A kinti teleltetés nem biztonságos, erős télen a növény elfagyhat.