Ezek is érdekelhetnek

A konténeres gyümölcsfák előnyei

Egész évben ízletes gyümölcsök – főzzünk lekvárt!

Mindenki jól ismeri a gyümölcsfák tavaszi és őszi metszésének fontosságát.  Az azonban kevésbé ismert tény, hogy főleg a nagyobb fák megmetszése nyáron is igen előnyös lehet. Nézzük, hogy miért!

Miért metsszünk nyáron?

Nyáron nem kell a tavaszihoz hasonló durva metszést végezni, de ha a friss hajtásokat kissé megritkítjuk sokkal jobb terméshozamot érhetünk el, ráadásul a fa méretét is korlátozhatjuk. Erre főleg kisebb kertekben lehet szükség.

Ilyenkor elsősorban a lombkoronát, a levelek mennyiségét csökkentjük ezáltal a fa szellősebb lesz, jobban áramlik majd benne a levegő, amivel sok betegséget és fertőzést is megelőzhetünk. Ráadásul a fa belsőbb részein lévő gyümölcsöket is jobban éri majd a nap, ami az érést segíti elő.

Nyirkos, hosszabb esős időszakokban ne metsszünk, de egy rövid zivatar nem okoz gondot.

A levélmennyiség csökkentése ráadásul a fa vízigényét is mérsékli, hiszen a leveleken keresztül párolog el a talajból felvett nedvesség legnagyobb része. Ha a levelek megritkítjuk a fa a gyümölcsök fejlődésére tudja fordítani a szűkös víztartalékait. Ez forró nyári kánikulák esetén igen hasznos dolog lehet.

Szintén a nyári metszés előnyére írható, hogy ilyenkor szokásos melegebb szárazabb időben a sebek gyorsabban gyógyulnak, kevesebb esélyt adva a betegségek megjelenésének.

Az egyetlen nehézség, amibe ilyenkor ütközhetünk, hogy a levéllel borított lombkorona ilyenkor sokkal nehezebben áttekinthető, mint tavaszi, kopasz állapotában, ezért többször is át kell gondolnunk, hogyan akarjuk formálni.

A munka után mindig alaposan mossuk el az ollót mosószeres vízzel, nehogy átterjesszük a betegségeket.

Ne kíméljük a hajtásokat!

Minden ág végén érdemes levágni az idei friss hajtásokat. Ezek még nem fásodtak el, üdébb, zöld színűek a tavalyi társaikhoz képest. A vágást közvetlenül egy levél felett végezzük el. Ez elősegíti majd az oldalhajtások fejlődését, és megakadályozza, hogy a fa törzsétől eltávolodó, hosszú, egyenes ágak nőjenek.

Az oldalhajtások ritkítása is igen fontos. A jövő évi gyümölcsök itt teremnek majd, így fontos hogy rövidek, de erősek maradjanak. Ehhez az idei friss hajtásokat a tövük utáni harmadik levél után közvetlenül vágjuk le.

Ha a tavszi metszéskor elkerülte volna a figyelmünket pár a fa belsejében keresztbe növő ág, ezeket érdemes most tőből kivágni.

A gyümölcsöket ne bántsuk!

A fejlődő gyümölcsöket természetesen ne vágjuk le. Találkozunk majd olyan ágrészekkel, ahol a gyümölcshozó rész felett még friss hajtásokat találunk. Ilyenkor csak a puha, el nem fásult részt vágjuk le úgy, hogy a gyümölcskezdemény fölött még legalább egy-két levél maradjon.

Milyen gyümölcsfákat metsszünk meg nyáron?

  • Alma
  • Birsalma
  • Cseresznye
  • Eperfa
  • Körte
  • Nektarin
  • Őszibarack
  • Sárgabarack
  • Szilva