Ezek is érdekelhetnek

Gyümölcsfák: a tavaszi permetezés

A legfinomabb bogyósok

A ribiszke mai kerti fajtáit feltehetőleg több vad faj kereszteződése hozta létre. A mintegy 130 fajta közül csak párat termesztünk gyümölcséért, hazánkban legismertebb a piros és a fekete ribizli, Nyugat-Európában viszont kedvelt a holland fehér ribizli is.

A ribizlicserje igényei

Inkább a hűvösebb klímát szereti, a 30 fok feletti, nyári forró periódusokat kevésbé viseli jól. A túl erős napsugárzás és a hosszú aszály károsítja a leveleit, ezért az a legjobb, a kert egy hűvösebb pontjára ültetjük, és az igazán ideális az lenne, ha félárnyékban lehet növény. A piros ribizli Magyarországon mindenütt jól termeszthető, ha az előzőeket betartjuk, ám a fekete ribizlinél különösen fontos a hely megválasztása. Mind a felforrósodó, mind a fagyzugos területeket kerülni kell! Mindketten szeretik a vizet, de a fekete ribiszke még inkább vízigényes, a szüretig nagyon érzékeny a szárazságra. A vízhiány hozzájárulhat a levelek korai hullásához. A középkötött, vízáteresztő, gyengén savanyú, szerves anyagban és káliumban gazdag talajokon fejlődik a legszebben. Általánosan elmondható, hogy mind a talajra, mind a helyre a fekete ribiszke igényesebb, a piros ribiszke toleránsabb. Magas mésztartalmú talajra ne ültessünk ribiszkét!

A ribizlicserje metszése

Ha szép és sok termést szeretnénk, elengedhetetlen a ribizlibokor metszése! A piros ribiszkénél a metszés az elsötétedett, öreg, többéves vesszők teljes lemetszéséből és a fiatalabb ágak közti válogatásból áll. A gyenge, vagy befelé növő hajtásokat tőből távolítsuk el. Tövenként 8-10 erős fiatal hajtást hagyjunk meg, így elkerülhetjük, hogy a termésünk apróvá váljon. A ritkító metszést kora ősszel végezzük el, esetleg szüret után.

A fekete ribizli ezzel szemben az egyéves vesszőkön terem, ezért azt folyamatosan fiatalítani kell. Metszés nélkül pár év alatt elöregedik a bokor, és nem hoz új hajtásokat. Az éves metszés megújítja növényünket, serkenti növekedését. A fekete ribiszke metszését szüret után érdemes elvégezni.

A ribizli élettani hatásai

A gyümölcs különleges édes-savanykás íze miatt kiválóan alkalmas szörpök, dzsemek, mártások, desszertek készítéséhez, és isteni fagylaltot is készíthetünk belőle. A ribiszke  C vitaminból többet tartalmaz, mint a citrusfélék! Gazdag még E és B-vitaminban, és az ásványi anyagok vas, közül kálium, foszfor, kalcium és magnézium tartalma jelentős, és akár hinnénk, akár nem: a fekete ribizli vitamintartalma akár ötször nagyobb, mint a piros ribizlié. Magas vitamintartalma erősíti az immunrendszert, és fagyasztott állapotban télire is eltehetjük, amikor is remek ellenszere lesz a meghűléses betegségeknek. A népi gyógyászat szerint a szárított ribizli levélből készített tea hatásos a reumás panaszokra. Magas pektintartalma jó hatással van az emésztésre, és mivel energiatartalma alacsony, ezért a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára is ideális.

Oázis Eper és aprógyümölcs trágya, 1 kg
1390 Ft
Prémium szerves eper és bogyós trágya, 1,5 kg
2490 Ft

a talajra, a helyre a fekete ribiszke igényesebb, a piros ribiszke toleránsabb

Piros ribiszke

Jonkheer van Tets

Nagyon korai érésű, általában június utolsó harmadában teljes érésben van. Fürtjében a bogyók egyszerre érnek. Bogyója nagyméretű, íze kellemesen savas és zamatos. Nagyon bőtermő, de korai virágzása miatt gyakran szenved fagykárt.

Fertődi hosszúfürtű

Júliusban érik. Fürtje hosszú, sok bogyóval, amik kicsik vagy közepes méretűek, kemények, fénylő piros színűek, magjai aprók. Kézzel könnyen szedhető, és még a “Jonkheer van Tets”-nél is bővebben terem. Kései, április végei virágzása elkerüli a kései fagyokat, öntermékenyülése kiváló, így fajtatársítás nélkül is telepíthető.

Fekete ribiszke

Fertődi 1

Korai érésű, már június elején szedhető. Nagy bogyójú, kellemes ízű, bő termést adó, és öntermékenyülő! Nagyon népszerű fajta, felhasználása sokrétű.

Titánia

Svéd előállítású, összetett hibrid. Bokra nagyon erős növekedésű, feltörő, jó felújulási hajlammal. Nagy bogyójú, hosszú fürtű, késői érésű. Fürtnyele rövid, ezért kézzel nehezen szedhető, de a gombabetegségeknek ellenáll. Öntermékenyülése kiváló, nagy terméshozamra képes.

 Otelo

Kompakt növekedésű, felálló vesszejű, elsűrűsödésre nem hajlamos fajta. Fürtje viszonylag hosszú, nagyméretű bogyókkal. Korai érésű, rendszeresen termő, és a levélbetegségekkel szemben toleráns.

Fehér ribiszke

Blanka

Középkései virágzású, középkorai érésű, igen nagy termőképességű fajta. A közepes méretű bogyók íze kellemes, inkább savanykás. Könnyen szüretelhető, és bokra erős, feltörő növekedésű, de a termés súlya lehúzza a hosszabb ágrészeket. Különleges színe  és nagy termőképessége miatt igen keresett fajta, bár gyakran nem kapható.

A ribizli kórokozói

Üvegszárnyú ribiszkelepke

A fiatal hernyó a rügyeket odvasítja, majd a vesszőkben járatot rág. Az üvegszárnyú ribiszkelepke kártétele a vesszők illetve ágrészek pusztulását okozza, ezáltal gyengíti az új vesszők képződését is, és tőpusztulást is okozhat. A ribiszkeállományok legveszélyesebb kártevője, a lepkék májusban kezdenek rajzani. Metszés során távolítsuk el a fertőzött hajtásokat.

Ribiszke-levéldarázs

Lombkártétele szórványosan fordul elő. Tömeges megjelenésük esetén viszont tarrágást is okozhatnak.

Levélpirosító ribiszke-levéltetű

Szívogatásuk nyomán a leveleken domború hólyagosodás keletkezik, amik a napsütés hatására megpirososodnak, az erősen károsított levelek lehullnak. Mind a három kártevő ellen permetezzünk Mospilan 20 SP felszívódó rovarölő permetszerrel.

Ribiszkerozsda

Jellemzője a levelek korai lehullása, aminek következtében a termés mennyisége lényegesen csökken. Fertőzési források a lehullott levelek, ahonnan a kórokozók a fiatal lombot betegítik meg. Előfordulását megelőzendő, ne ültessünk fenyőféléket a ribizke bokrok közelébe. Kémiai védekezésre használjunk Dithane M45 permetezőszert.

A ribiszke amerikai lisztharmata

Főleg a fekete ribiszkén, kisebb mértékben a piros ribiszkén fordul elő, elsősorban a hajtásvégeket károsítja. Jellegzetessége a kezdetben finom, fehér, majd nemezes, sötétbarna bevonat. Fertőzési források a beteg vesszővégek, ahonnan a kórokozó újabb fertőzést indít el. Védekezéshez használjunk Topas-t és Thiovit-ot.