Ezek is érdekelhetnek

Gyümölcsfák: A kajszi

Mindent a szabadgyökeres gyümölcsfákról!

Az őszibarack Kína középső és északi részein honos, innen jutott el a “selyemúton” az akkori Perzsiába, ami a mai Irán területén található. A rómaiak perzsa gyümölcsnek titulálták, és ennek alapján kapta “persica” tudományos nevét. Hazánkban az egész ország területén megélnek – ha nem is egyformán jól – az őszibarack fajtái. Az őszibarack termesztése nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben lehetett megtalálni, mivel gyümölcse drága csemegének számított. Ha ügyesen választjuk meg az ültetendő fajtákat, akkor 4-5 fával “futószalagot” szervezhetünk, és akár három hónapon át is fogyaszthatjuk az őszibarack ízletes gyümölcseit.
 
Oázis Általános virágföld, 50 liter
2190 Ft
Oázis Ásó
6490 Ft

Az őszibarack igényei

Megél a szárazabb területeken is, de a tápanyagokkal jól ellátott talajokon érzi magát a legjobban. Fontos, hogy a gyökerek nagyon levegőigényesek, tehát a vizenyős, magas talajvizű területeken nem is érdemes az őszibarack ültetésével kísérletezni. A meszet is tartalmazó talajokat kedveli, de a túlságosan sok mész is hátrányos a számára, az ilyen termőterületeken gyakori jelenség a levelek sárgulása, és a mézgásodás. A téli fagyokat jelentékenyebb károsodás nélkül átvészeli, annál nagyobb veszélyt jelent számára a kora tavaszi fagy, ami a korán fejlődő bimbókat teheti tönkre. A szárazságot csak látszólag viseli könnyen, valójában a tartós nyári aszálytól éppen úgy szenved, mint a kajszibarack vagy a szilva – gyümölcsei aprók és ízetlenek maradnak. Az őszibarack csemetéje elég nehezen indul növekedésnek, ezért lehetőleg ősszel ültessük, és a fák egymástól mért távolsága legalább öt méter legyen. Fejlődésének igen jót tesz, ha az ültetéstől kezdve árnyékoljuk a törzs körüli területrészt lekaszált fűvel, szalmával vagy tőzeggel. Meghálálja a marhatrágyát, ezért azt ültetéskor, és minden tavasszal, ősszel forgassuk földjébe. Mivel sokféle betegség (levélfodrosodás, lisztharmat, levéllyukacsosság) és kártevő (pajzstetű, levéltetű, barackmoly) fenyegeti, rendszeres növényvédelemre van szüksége. Az őszibarackfák viszonylag rövid életűek, 20-25 éves korukra már annyira felkopaszodnak, hogy ki kell őket vágni.

Oázis Faiskolai Ásó, Y nyelû
6490 Ft
Oázis Ásó, Y nyelű
6490 Ft

Metszés

Az őszibarack metszése minden évben nagyon fontos. Ha nem végezzük el, fánk hamar elöregszik, felkopaszodik, és minimális termésre számíthatunk. Ideális időpontja közvetlenül rügypattanás előtt van, de úgy időzítsünk, hogy még legyen időnk elvégezni a lemosó permetezést is rügypattanás előtt. Metszés után a 2 cm átmérőnél nagyobb sebeket feltétlenül kezeljük sebkezelővel.

Oázis Szarvasmarhatrágya, 45 liter
2190 Ft
Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1290 Ft

Sárga húsú barackok

Redhaven

A világ egyik legelterjedtebb fajtája, amely július végén, augusztus elején érik. Gyümölcse nagy, intenzív piros, kiváló ízű. Nem igényes fajta, nagyon megbízhatóan, bőven terem.

Early Redhaven

Az alapfajtát két héttel megelőzi. Nagy gyümölcsű, termésbiztonsága jobb, mint a Dixired-é.

Cresthaven

A Redhaven keresztezésével előállított fajta, amely elég későn érő, kb. 4 héttel a Redhaven után érik. Gyümölcse nagy, a mag körül vörös, magvaváló, jó ízű. Fája középerős növekedésű, könnyen kezelhető.

Suncrest

Augusztus közepétől szüretelhetjük hatalmas, teljes tenyerünket kitöltő gyümölcseit, melyek húsa kellemes ízű, sárga, kemény, magvaváló. Bőtermő fajta, és gyümölcse nem hajlamos az elaprósodásra.

 Dixired

A termés mérete közepes, piros fedőszíne foltos-csíkozott, a narancssárga alapon már az érés előtt két héttel kialakul, s a felület 70-90 %-át borítja. Fagyérzékenysége miatt a biztonságosabban termeszthető Early Redhaven kezdi kiszorítani. Az Early redhaven előtt érik.

Fehér húsú barackok

Springtime

Az egyik legízletesebb korai őszibarack, amely már június végén bőségesen terem. Sajnos a korai fagyokra érzékeny.

Champion

Ezt az edzett, hazánkban mindenütt kedvelt fajtát külföldön alig-alig ismerik. Pedig sokak szerint a legfinomabb őszibarack. Fehér húsú gyümölcse augusztus második felében érik, fája igen erős növekedésű.

 Mariska

Korai érésű, július második hetétől érik. Gyümölcse középnagy, bőlevű, éretten félig magvaváló, jellegzetes zamatú, nagyon finom ízű.

Ford

Augusztus második hetétől szüretelhető zöldesfehér húsú, félig magvaváló, kellemes ízű gyümölcse

Betegségek

Őszibarack tafrinás betegsége könnyen felismerhető. A levéllemez, vagy egy része nagyobbodik, ráncos, fodros, törékeny lesz, színe előbb sárgászöld, majd sárgásbarnává válik. Felül fehér, deres végül elhervad, lehull. A nyélen dudorok és vastagodások. Hajtásai úgyszintén elsárgásodnak, begörbülnek. A gyümölcsön kisebb-nagyobb dudorok, szőrtelen, deres bevonat jelenik meg. Védekezni rügypattanás előtt kell rezes lemosással.

A Szigminás levéllyukacsosodás (levéllikasztó betegség) tünete jellegzetes: levélen vörös szegélyű, sárga közepű, kerek foltok. A foltok közepe egy idő után kiszárad és kiesik. A hajtáson a rügyek körül ovális, bordó szélű foltok, a rügyek elpusztulhatnak. A gyümölcsön kisméretű, kerek, piros szegélyű foltok jelennek meg. Védekezni ellene ősszel a fertőzött növényi részek megsemmisítésével (lomb, vesszők), illetve rügypattanás előtti lemosó permetezéssel (réztartalmú szerrel) lehet. Rügypattanás után gombaölő szeres permetezést kell végezni.

Az őszibarack betegsége még a lisztharmat, mind három betegségre jó a Score 250 EC nevű növényvédőszer. Kártevői a levéltetű és a keleti gyümölcsmoly, előbbire az Actara, utóbbira a Mospilan jó megoldás.