Ezek is érdekelhetnek

Milyen céllal ültessük a rózsát, melyik csoport mire is való?

Rózsák: az ültetés

A tavaszi metszés fontos művelet, mely során a növény tápanyag háztartását irányítjuk. A tápanyagok a vesszőben mindig a csúcs felé törekszenek, így a végén található rügyek hajtanak ki először. Azonban a legszebb virágok nem ezekből a rügyekből keletkeznek, hanem rózsatípustól függően a vessző más – más szakaszain találhatókból.

A metszés célja, hogy a megfelelő rügyek kihajtását stimuláljuk.

Mikor végezzük?

Időjárástól függően, február közepétől március végéig.

Hogyan metszünk?

 • A rózsa típusának megfelelő módon.
 • A beteg, sérült, befelénövő és elöregedett vesszők eltávolításával.
 • Ferdén, a rügy felett végezve, hogy ne hagyjunk csonkot.
 • A rügy mindig abba az irányba nézzen, amerre a hajtást nevelni fogjuk.

A rózsa vásárlás előtt bizonyára mindenkiben megszületik egy elképzelés, hogy a növény milyen képet fog mutatni a kertjében. A fajtakiválasztás mellett a metszés segítségével tudjuk létrehozni a megálmodott látványt.

Tekintsük át először, hogy milyen típusú rózsától mit várhatunk a kertünkben és ezt a célt a metszés segítségével hogyan befolyásolhatjuk.

Talajtakaró rózsák

Amennyiben egységes virágszőnyeget szeretnénk kialakítani belőlük, akkor miután beborították a nekik szánt területet egy sövényvágó segítségével levágjuk a vesszők felső 10 cm-es részét, hogy rendezettebb képet mutasson a kiültetés.

1. ábra: talajtakarórózsa metszése

Romantikus rózsák

Ezeket a típusú rózsákat többnyire a történelmi rózsákból nemesítették, így nem tolerálják az erős metszést.
Az első tavasszal, hogy a bokrosodást segítsük:

 • 4-5 vesszőt hagyjunk meg,
 • a vesszők 2/3-ad részét távolítsuk el.

A további években azonban csak a vesszők 1/3-át vágjuk le, hogy a jellegzetes bokros megjelenést fenntartsuk.

2. ábra: romantikus rózsa metszése

A többször nyíló történelmi rózsák esetében is a fenti metszés javasolt. Az egyszer nyílók nyáron virágoznak a 2 éves vesszőkön, így azokat tavasszal ne metsszük, csak nyáron a virágzást követően. Az arányok azonban ebben az esetben is érvényesek.

Ágyás rózsák és Teahibridek

Virágágyi rózsák metszésével az a célunk, hogy bőségesen virágzó, jól elágazó, sűrű ágrendszerű növényeket alakítsunk ki.
A teahibridek esetében a metszést arra használjuk, hogy hosszú szárakon nyíló nagyméretű, szép formájú vágásra is alkalmas virágokat neveljünk, ugyanakkor formás bokrok kialakítására is törekszünk.

3. ábra: teahibrid és ágyás rózsa metszése
 • 4-5 megfelelő térállású, vastagabb vesszőt hagyjon meg.
 • Ezeket a vesszőket a vásárlást követő első tavaszon vágja vissza úgy, hogy az eredeti vesszőhosszúság 1/3 része maradjon meg. (kb.15 cm)

A következő években is lehet alkalmazni ezt a szabályt, annyiban módosítva, hogyha virágszedés céljából visszametsszük a növényt, akkor azt úgy végezzük, hogy a vessző felső 1/3-ad részét távolítsuk el.

Mini rózsák

A mini rózsák metszése rendkívül egyszerű. A vesszőket tavasszal egységesen, erőteljesen 15-20 cm-es magasságban vágjuk vissza.

4. ábra: mini rózsa metszése

Kúszó rózsa – Climber

A Climberek a hagyományos kerti rózsák változataiként jöttek létre, így ismételten virágoznak és rendkívül változatos virágformákat alkotnak.
Mutatós, igazán látványos rózsafelületek kialakítása elsősorban nem a metszéssel kezdődik. Fontos a megfelelő támrendszer felállítása. Mivel ezek a rózsák a vízszinteshez közeli vesszőkön hozzák a virágaikat, így gondoskodni kell ezen felületek kialakításáról. A támrendszer lehet rózsakapu, pergola, vagy akár egy függőleges rácsos szerkezet. A lényeg, hogy a később kifejlődő hajtások súlyát biztonságosan tartsa.

Metszés, rögzítés formái:

 • Az ültetést követő tavaszon 5-6 vesszőt rögzíteni kell a támrendszerhez (1. kép)
 • A nyár folyamán tovább kell folytatni a vesszők rögzítését. (2.kép) Az ültetést követő 2. tavaszon azokat a hajtásokat vágjuk vissza, melyeken a rózsa az előző évben virágzott. (3. kép)
 • A további években is, így folytatjuk a metszést. Néhány évente lehet cserélni az elöregedett fő hajtásokat és helyettük újakat lekötözni. Ezzel folyamatosan fiatalítjuk rózsánkat.
5. ábra: Climber rózsa metszése

Valódi futórózsa – Rambler

A valódi futórózsák (ramblerek) hajtásrendszerét erős, ugyanakkor hajlékony vesszők alkotják, melyek vízszintes és függőleges növekedésre is alkalmasak. Így képesek különösebb beavatkozás nélkül magasabb felületek takarására. Ezen csoport tagjai rendkívül gyors növekedésűek. Nagyobb, vadregényes kertek elengedhetetlen képviselői, ahol visszafogás nélkül beboríthatnak kisebb épületeket vagy akár fákra is felfuthatnak. Virágzási idejük nyár elejére tehető. Ilyenkor bőségesen és általában elhúzódóan virágoznak. (kb. 2 hét). Virágaik kisebbek és általában csoportosan nyílnak. Hajtásaikat mindig tőből hozzák és virágaik a 2 éves vesszőkön jelennek meg.

Metszés, rögzítés formái:

 • Az első év tavaszaszán segítsük a növény kapaszkodását a támrendszerhez, ami lehet épület vagy kiszáradt fa is. Lényeg, hogy elbírja azt a nagy hajtásrendszert, amivel a ramblerek rendelkeznek. (1. kép)
 • Az első évben nem várható virágzás. Mivel a kétéves vesszőkön hozzák a virágaikat, így ne metszük őket az első évben, valamint a tavasz folyamán soha ne metszünk! (2. kép)
 • Az első metszést a 2. év nyarán, virágzást követően végezzük. A későbbiekben is nyári metszést alkalmazzunk. (4. kép)
 • A ramblerek mindig tőből hajtanak, így időnként leválthatunk elöregedett vesszőket vagy visszavághatjuk őket.
6. ábra: Rambler rózsa metszése