Ezek is érdekelhetnek

Orchideák: Vanda

Orchideák: Paphiopedilum

Eredeti élőhelyükön, rendszerint a száraz évszakban, az orchideák pihenőt tartanak. Ebben az időszakban nem fejlődnek, nem virágoznak, víz-és tápanyagigényük minimálisra csökken. Ugyanezt a menetrendet megkívánják a lakásban tartott orchideák is. Fajonként eltérőek az igények, másra van szüksége egy fán lakó orchideának vagy egy földinek, most csak az általánosan igaz lépéseket soroljuk fel.

A kötelező pihenő tízparancsolata

 1. A virágzás után vágjuk le a virágzati szárakat, és biztosítsunk egy minimum 4 hetes pihenőidőt növényünknek, amikor nem, vagy csak nagyon keveset öntözzük, és nem tápoldatozzuk.
 2. Ha tavaszra esik a pihenőidő, át is ültethetjük a virágot. Földön lakó orchideafajok, mint a papucsorchidea – évente igénylik az átültetést, mert érzékenyek a földben felszaporodott sókra. Viszont a lazább, kérges közegen élő fajokat, mint amilyen a Phalaenopsis is, elég kétévente átültetni.
 3. A pihenő idő alatt a kevésbé vízigényes növények beérik a rendszeres spricceléssel is. Vigyázzunk arra, hogy a levelek nehogy ráncosodjanak! A megfonnyadt, végletekig kiszáradt növény biztosan nem fog virágozni a következő évben.
  Oázis Orchidea tápoldat 500 ml
  899 Ft
  Oázis Orchidea táprúd 12 db
  599 Ft
 4. A hőmérséklet csökkentése (lakásokban általában közvetlenül a fűtési szezont megelőzve) megindítja a virágzást.
 5. Ha az orchideák a nyarat a kertben töltik, várjuk meg, amíg az éjszakai hőmérséklet 10-12 C° körülire süllyed, és csak ezután vigyük be őket a lakásba. Ha a növények az egész nyarat a lakásban töltik, akkor a fűtési szezon beindulása körül csökkentsük az éjszakai hőmérsékletet, hogy beinduljon a virágzás. A Phalaenopsisokat 15 fokos éjszakai hőmérsékleten hagyjuk kb. 20 napig,
 6. A másik – a növény számára kevésbé előnyös – megoldás, ha áthelyezzük egy olyan világos helyiségbe, ahol a hőmérséklet 15 fok körül van.
 7. Az időpontnak nagy jelentősége van a Phalaenopsisok esetében. Ha ősszel nem kapják meg a hideghatást, előfordulhat, hogy egész évben nem lehet őket virágzásra bírni. De ha kitapasztaljuk otthonunk adottságait, évente két hosszú virágzást is kaphatunk tőlük.
  Oázis Prémium Orchidea földekverék, 3 liter
  1190 Ft
  Oázis Agyaggranulátum 1 liter
  699 Ft
 8. Ahogy látjuk megindulni a virágzati szárat, kezdjük el vékony karó mellett futtatni. A növény mindig a fény felé tör, ezért a karó segít, hogy minél egyenesebb szárat hozhassunk létre. A karó segít megelőzni, hogy a virágszár esetleg eltörjön a virágok súlya alatt.
 9. A tápoldatozás különösen fontos a virágzás eléréséhez. A pihenő időszak után hetente adagoljunk speciális, folyékony orchidea tápoldatot a növénynek. Sose adagoljuk túl a tápoldatot!
 10. Ahogy a bimbók kezdeményei megjelennek, jobbat tesz a növénynek a gyakoribb, de sokkal enyhébb tápoldatozás. A virágzás végéig hetente háromszor is kaphat tápot az orchideánk, és a legmegfelelőbb módszer a tápanyagok bejuttatására a permetezés. Ezt a módszert alkalmazva a leveleket alul és felül is permetezzük meg. A bonyolult számítások elkerülése végett, a csomagoláson feltüntetett dózist osszuk el hárommal, és ezt a harmadrész mennyiséget tegyük a napi vízadaghoz.
Kép forrása: proflowers.com