Ezek is érdekelhetnek

Hogyan virágoztassuk újra orchideánkat?

Orchideák: Vanda

Ennek az igazi szépségnek eredeti hazája Délkelet–Ázsia, India, Indonézia és Új-Guinea. A Papucsorchidea virágának szirmai közül az alsó jellegzetesen kiöblösödő papucsra emlékeztet, így innen kapta a magyar nevét.

A többi orchideától eltérő megjelenésük miatt könnyen megjegyezhetőek. A 19. század óta ismertek, de ekkor még csak főúri gyűjtők engedhették meg maguknak tartásukat. Sajnos a szenvedélyes gyűjtők miatt a természetben élő egyedek száma megcsappant, de a mesterséges szaporításnak köszönhetően kipusztulásuk veszélye nem fenyeget. Mára már a legtöbb virágüzletben elérhetőek a Paphiopedilumok gyakrabban termesztett fajtái.

A természetben előforduló Papucsorchidea fajok között akadnak rovarevők is, sőt valószínűsíthető, hogy jellegzetes papucsformája is a rovarok könnyebb elfogásáért alakult ki. Aki látott már húsevő kancsókát, biztosan felfedezi a hasonlóságot. A manapság forgalmazásban elérhető fajták azonban nem igénylik a rovarebédet.

Oázis Orchidea tápoldat 500 ml
899 Ft
Oázis Orchidea táprúd 12 db
599 Ft

A virágzás  akár másfél-két hónapig is tarthat.

Ezek az érdekes virágszirmú orchideák azért is tarthatóak könnyen lakásban, mivel eredeti hazájukban talajlakók, ellentétben sok más orchidea nemzetségekkel. A fényigényük származási helyüktől függ, de általánosságban elmondható, hogy nyáron inkább a félárnyékos, nem közvetlen napfényes helyet kedvelik, télen, a hidegebb időszakban pedig érdemes a lakás egy fényesebb pontján elhelyezni. Az optimális tartási hőmérséklet számukra a 18-20 fok évközben, de télen elegendő a minimális 13 fok is. A Papucsorchideák a többi orchideához hasonlóan kedvelik a párát, ezért rendszeresen permetezzük, és talaját mindig tartsuk nedvesen. De a túlöntözéssel is vigyázzunk, mivel szárgumói érzékenyek lehetnek a rothadásra. Nem igényel lágyvizet, a víz ph-jára nem igényes.

A megfelelő tápanyag-utánpótlás nagyon fontos számukra, amiről az öntözővízhez adagolt tápoldattal biztosíthatunk. Ezt elegendő 3-4 hetente ismételnünk. Ültetőközegként a speciális, laza szerkezetű orchidea földkeverék a megfelelő nekik. A Papucsorchideák sem szeretik a pangó vizet a gyökerük alatt, ezért érdemes speciális, belül peremmel ellátott orchidea kaspót választani hozzájuk.

Oázis Prémium Orchidea földekverék, 3 liter
1190 Ft
Oázis Agyaggranulátum 1 liter
699 Ft

A Papucsorchidea a kettő-négy levélpáron csak egy virágzati szárat képez, amelyen lehet több virág is. A virágzás megfelelő tartás esetén akár másfél-két hónapig is tarthat. Elvirágzás után a virágszárnak csak a virágokkal borított részét vágjuk le, a megmaradt részen még elágazhat, és újra bevirágozhat. A Paphiopedilum tökéletes gesztus abban az esetben is, ha esetleg egy urat ajándékoznánk meg valamilyen lakásdekorációval. Formabontó, szokatlan alakját mindenki megcsodálja, még az is, aki amúgy nincs hozzászokva a virágajándékokhoz. Egy elegáns, arany, bronz vagy fekete kaspóban biztosan sokáig a lakás egyik legszebb dísze lesz.

 

kép: Attila Deák