Ezek is érdekelhetnek

Hogyan virágoztassuk újra orchideánkat?

Orchideák: Cambria

A csodálatos Vandafélék eredeti hazája Délkelet-Ázsia trópusi övezete, és a nálunk kapható fajták nemesítése is főként ezen az égtájon, Thaiföldön és Tajvanon történik. A Vandák megjelenésükben és virágszínükben is különlegesnek számítanak. Felfedezésük idején, 1837-ben még elárasztották az őserdőket, de mára, folyamatos gyűjtésük miatt megcsappant a természetben élő példányok száma. Emiatt sok más, túlzottan gyűjtött növénytársához hasonlóan védelem alá került, és szaporítását nemesítők vették át. Így környezetterhelés nélkül lehet kiszolgálni a felmerült keresletet, ami e csodálatos növényt látva nem is csoda, hogy folyamatosan növekszik.

Az első találkozás a Vandával egy laikus ember számára meghökkentő lehet, mivel általában csupasz gyökereivel, látványos virágaival csak egy dróthoz rögzítve lóg a levegőben. Elsőre sokan nem hiszik, hogy megél föld nélkül a levegőben. Hiszen természetes élőhelyén is hozzászokott, hogy a levegő páratartalmából gyűjti be a megfelelő nedvességet és tápanyagot. Ha elvarázsolt minket a lila, liláskék pöttyözött vagy csíkozott mintázatú, elbűvölő virágszirom, akkor érdemes pár dolgot megfogadni a tartásukhoz.

Oázis Orchidea tápoldat 500 ml
899 Ft
Oázis Orchidea táprúd 12 db
599 Ft

Naponta érdemes a gyökerét permetezni, amelybe rendszeresen megfelelően hígított, inkább hígabb tápoldatot is fontos tennünk, valamint a heti egyszeri vízbe merítés szintén segít az egészséges léggyökerek kinevelésében, és persze a hosszan tartó virágzásban. Ültethetjük cserépbe is, ha akasztani nem szeretnénk, de virágföldet ne tegyünk alá. Léggyökereit ne takarjuk el, mert könnyen begombásodhatnak, és az vesztét okozhatja. Szobában tartva, a 18-24 fok, valamint a napos, déli fekvésű ablak közeli hely az optimális számára. Nyáron, amennyiben van rá módunk, kiakaszthatjuk a teraszra is, de közvetlen napsütés ne érje, mert levelei könnyen megégnek.

Amennyiben kedvet kaptunk tartásukhoz, netalán ajándékba szánjuk egy kedves ismerősünknek, legyünk körültekintőek, és már vásárláskor szerezzünk be egy pumpás párásítót. Ha nem szeretnénk sokat bajlódni igényivel, vagy nem fellógatva fogjuk tartani, akkor válasszunk mellé egy dekoratív, átlátszó és kissé szélesebb üvegvázát, amelyben elhelyezve káprázatos dísze lesz a lakásnak. Ebben az esetben hetente egyszer a virágszirmokig töltsük fel lágy vízzel az üvegvázát, majd fél óra elteltével öntsük le. Így biztosítjuk neki a megfelelő nedves környezetet. Első hallásra talán nehéznek tűnhet a tartása, de ez ne rettentsen el. Hamar meg fogjuk szeretni a trópusi esőerdők ezt a kis szemet gyönyörködtető teremtményét.

Oázis Prémium Orchidea földekverék, 3 liter
1190 Ft
Oázis Agyaggranulátum 1 liter
699 Ft