Ezek is érdekelhetnek

Illatos kert – a pillangók kedvence

Madárbarát kertek

Sajnos egyre többet hallhatunk a világszerte pusztuló méhek miatti aggodalmakról. Szerencsre azonban mi sem vagyunk tehetetlenek. Kertünket néhány ügyes, és nem mellesleg szép, látványos trükkel igazi méh- és lepkeparadicsommá változtathatjuk.

A méhek a nem csak a hobbikertészek legjobb barátai, de jelentőségük a mezőgazdaságban is vitathatatlan. A dongók, méhek, lepék és egyéb, virágport, nektárt gyűjtő rovarok porozzák be a haszonnövények döntő többségét, így segítenek évről évre biztosítani a termést. Sajnos azonban egyre nagyobb bajban vannak. Ahogy nő a hasznosított területek aránya, úgy szorulnak vissza a táplálékuk legnagyobb részét képző, az emberek által csak gyomokként számontartott növények. Ezért is fontos, hogy legalább a díszkertekben neveljünk olyan fajokat, amik táplálékul szolgálnak számukra.

A Kasvirág a méhek egyik kedvence!

Ültessünk méhbarát virágokat

A legtöbb virágzó növény méhbarát, hiszen a virágport, nektárt el tudják fogyasztani a rovarok. Azonban ennek mennyiségében igen jelentős különbségek lehetnek. A növények kiválasztásakor így a legfontosabb szempont, hogy azok mikor, milyen hosszan és mennyit virágoznak. Különösen fontos, hogy sok, késő tavasztól egész nyáron át, őszig virágzó növényt ültessünk, hiszen a rovarok ilyenkor vannak leginkább híján a tápláléknak. A legnépszerűbb méhbarát növények a levendula, kúp-, kas-, pillangó-, bársony-, köröm-, mézvirág vagy a bakopa. Szintén sok fűszer és gyógynövény alkalmas erre a célra is. Ilyen többek közt a zsálya, citromfű, menta, kakukkfű.

Építsünk menedéket

Ha különböző átmérőjű gallyakból, ágakból, üreges szárú bambuszból, nádból, farönkökből takaros halmot építünk, a rovarok itt meg tudnak bújni a hirtelen nyári záporok elől, és egyes fajoknak akár fészkelőhelyként is szolgálhat. Ehhez a faanyagot vágjuk egyenlő hosszúságú darabokra és esztétikusan rendezzük el egy keretbe, vagy egyszerűen halmozzuk fel a kertbe. Nem árt, ha egy jól szigetelő tetőről is gondoskodunk. Kisebb rovarszállásokat a kertészetekben készen is vásárolhatunk. Ezeket akár a ház falára is felakaszthatjuk. Nem árt tudni, hogy ezekbe más és más fajok költözhetnek be attól függően, hogy a tűző napra, vagy árnyékos, hűvös helyre tesszük őket, így a legjobb, ha többet helyezünk ki.

Rovarhotel, darázsgarázs, méhmenedék

Hagyjunk meg pár vadfoltot

Ha van a kertnek eldugottabb sarka, amit csak ritkán használunk, hagyjuk itt hosszúra megnőni a füvet, ne gyomláljunk, és háborgassuk a lehető legkevesebbet. A sűrű aljnövényzet, a föld legfelső rétegébe vájt járatok szintén remek lakóhellyé válhatnak.

Helyezzünk ki itatót

Természetesen a méheknek is jól esik egy korty víz a nagy nyári melegben. Ilyenkor fontos, hogy mindig legyen a közelben klórmentes itató. Ha nagyon kemény a kertünk vize, a tálat néha tisztítsuk meg a lerakódott vízkőtől is.

Kimondottan beporzóbarát virágmagkeverékeket is vásárolhatunk!

A permetezővel csak óvatosan!

A klímaváltozás mellett a méhekre a legnagyobb veszélyt a mezőgazdaságban nagy mennyiségben kijuttatott növényvédő, rovarölő vegyszerek jelentik. Amennyire csak lehet csökkentsük, vagy akár hagyjuk el teljesen ezek használatát! Ha mégis a permetezőhöz nyúlnánk, az alábbiakat tartsuk be.
Ne használjunk vegyszert a legfontosabb beporzási időszakokban. Ne permetezzünk virágzó növényt. Ha erre mégis mindenképp szükség volna, azt lehetőleg napnyugta után tegyük.
A lehető legkevesebbet permetezzünk megelőző jelleggel. Csak a fertőzött növényeket kezeljük.