Ezek is érdekelhetnek

Építsünk sziklakertet!

Kaktuszok tízparancsolata

Rendkívül sokat tűrő, sokrétűen alkalmazható, egyenletesen hosszan nővő levelei miatt pálmához hasonlító kerti növény a pálmaliliom, más néven kerti jukka.

Az amerikai kontinensről származik, így amellett, hogy nyáron a perzselő napfényben, forróságban és szárazságban is jól fejlődik, örökzöld és hazánkban is teljesen télálló. Hosszúkás, kardformájú leveleinek széle igen éles, vége hegyes. Ezért, ha dolgozunk vele vagy körülötte mindenképp hosszú szárú ruházat és kesztyű viselése javasolt.

A levélszél hosszú, ezüstös szálakban elválik, amik a leveleket göndör hajszálakként lengik körül. Egyre több helyen találkozhatunk vele, de megjelenése még mindig különlegesnek számít. Főleg ha tarka levelű, fehéren vagy sárgán csíkozott fajtáit szerezzük be (Yucca Color Guard, Variegata, Golden Sword).

A pálmaliliomot ültethetjük nagyobb sziklakertbe, rézsűre, medence szélére, de a legnépszerűbb felhasználási módja előkertekben van, ahol a kéretlen betolakodók elől is védenek levelei. Szintén gyakran ültetik csak ritkábban gondozott tetőkertekre illetve közterületeken járdaszigeteken is találkozhatunk vele.

Nagyvirágú pálmaliliom, foszlóslevelű pálmaliliom, fürtös pálmaliliom (Yucca filamentosa)
Keskenylevelű pálmaliliom, szürke pálmaliliom (Yucca glauca)

yuccaTelepíthetjük szabadföldbe és tarthatjuk nagyobb dézsában egyaránt. Lassan nő, ezért nem kell félni, hogy kinövi a helyét, illetve cserépben tartva átültetni is csak ritkán kell.

Maga a lombozat 50-60 centiméter magas, a levelek közepéből 150-160 centiméter magasra nő fel a virágszár, amin július-augusztusban fehér színű, lefelé csüngő, liliomszerű virágok nyílnak.

Fürtös pálmaliliom (Yucca filamentosa)
Ágastörzsű pálmaliliom (Yucca recurvifolia)

A kerti jukka meleg, napos fekvést, homokos talajt, mérsékelt öntözést és tápozást kíván. Kevés ápolással is beéri: csupán az idős, elhalt alsó leveleket kell évről évre eltávolítani, illetve ősszel az elnyílt, elfásodott virágszárat tőből ki kell vágni.

 

yucca