Ezek is érdekelhetnek

Évről évre évelők

A balkon csodái

 

Környezetünket növényekkel berendezni sokféleképpen lehet. Az egyik ilyen, talán ritkábban alkalmazott szempont a szín szerinti növényösszeállítások alkalmazása. Lehet, hogy személyes vonzalmam az oka vagy a csodás nyári idő, de szeretném most górcső alá venni a kéket, kék virágú kerti kincseinket és azok felhasználási lehetőségeit.

Miért a kék?

Mert a kék a nyár, az ég és a tenger színe. Gondoljunk a görög tengerpartok kék-fehérre festett házaira! A természet pompáját élteti. A hűség és a boldogság színe, lelkünket nyugalommal árasztja el. A kék szín egyszerre lenyűgöző, meghökkentő, ugyanakkor romantikus, békét sugárzó és lágy elegancia is körüllengi.

A misztikában a Vízöntő-korszakának, a bölcsességnek, az igazságnak és a férfiasságnak is a színe ősidők óta. Címerekben és zászlókon is gyakorta szerepel. Érdekes, hogy a növényvilágban viszonylag ritka, sőt sok növénynemzetség esetében hiányzik is a színskálából. Növénynemesítők sok éves munkája révén viszont sikerült létrehozni pl. valódi kék rózsát is. Kevesen tudják, de léteznek valódi kék színű orchideák is, igaz, csak a trópusokon.

Lehet a kertünk tájképi jellegű, falusias hangulatú vagy modern, kékes-lilás virágok ültetésével megteremthetjük magunknak a csodálatos nyári hangulatot és még Görögországba sem kell ehhez elutaznunk.

Lehet, hogy kertünk sincsen, csupán egy teraszunk vagy egy kis erkélyünk, jó érzés kedvenc kék virágaink között meginni a reggeli kávét. Kék virágú dézsás mediterrán növények az enciánfa, az ibolyafa és a liliomfélék közé tartozó szerelemvirág.

Szerelemvirág

Az egynyári virágok között is több kék vagy kékes árnyalatú közül választhatunk. Ilyen a bojtocska, lobélia vagy a futó legyezővirág. Nem csak ragyogóan virágoznak, de többségük könnyen be is szerezhető.

A lobélia megszámlálhatatlanul sok virágot hoz!

Ha van rá lehetőségünk, érdemes kialakítani a kertben egy csendes, meghitt pihenősarkot, ahová félrevonulhatunk, ahol növényektől körülölelve hátrahagyhatjuk a mindennapok nyüzsgését. Elég egy régi téglából vagy terméskőből épített fal vagy csak egy rom-hatású faldarab. Egy lugas vagy apácarács hajnalkával, iszalaggal (Clematis) befuttatva és egy kerti pad, netán egy kis kerti csobogóval. Nagyobb növésű kék hortenziákkal és a kontraszt kedvéért fehér virágú növényekkel jól lezárhatjuk a teret.

A klemátisz bárhova felkúszik

Akik kerttel rendelkeznek, szinte korlátlanok a lehetőségeik ahhoz, hogy tavasztól őszig gyönyörködhessenek kékes virágok pompájában. Kora tavasszal nyílnak a csillagvirágok, a májvirág, kék jácintok és gyöngyikék, majd érkezhet a nefelejcs, a kék virágú szellőrózsák, az ibolyák, harangvirágok, a pompás küllőrojt és a tárnicsok.

A felejtethetetlenül szép nefelejcs

Kékes színű levelükkel díszítő növények, például árnyékliliom-fajták vagy kéklevelű csenkesz ültetésével tovább növelhetjük a hatást. Ezeket a növényeket csoportosan telepítsük.

Két dologról ne feledkezzünk meg: a vízről és a tápanyagról! Amennyiben biztosítjuk ezeket folyamatosan a növényeink számára, színpompás virágözönnel fogják meghálálni a gondoskodásunkat és a késő őszi fagyokig gyönyörködhetünk bennük.

Remélem sikerült kedvet csinálnom a pompás kék virágok ültetéséhez és egyre többen lesznek megszállott rajongói ezeknek a kék kincseknek.

Az évelő szarkaláb szintén lehet kék!