Ezek is érdekelhetnek

A legfinomabb bogyósok

Gyümölcsös: a málna

A saját kertünkben termesztett gyümölcsök nem csak finomak, de egészségünkre is kedvezően hatnak. Mivel általában nyersen fogyasztjuk, így vitamintartalmuk teljes egészében hasznosul szervezetünkben. Gyümölcscukor-tartalmuk könnyen felszívódik, így gyors energiát adnak anélkül, hogy hizlalnának. Rosttartalmuk segíti az emésztést, a salakanyagok kitisztulását. Antioxidáns-tartalmuk felturbózza az immunrendszert, meggátolja a káros szabadgyök-képződést és –felhalmozódást.

Málna, szedermálna, szeder

Minden gyümölcsféle közül a bogyósok legértékesebbek! Élénk színük magas színanyag- és flavonoid-tartalmukról árulkodik, ami a szervezet méregtelenítésben játszik nagy szerepet. Magas a C-vitamin-tartalmuk, amiből a legtöbb a feketeribiszkében van. Sok vasat, magnéziumot és káliumot tartalmaznak. Segítenek karban tartani a vércukorszintet, vérnyomáscsökkentő hatásúak. Ízületi gyulladás, reumás panaszok, érelmeszesedés, illetve prosztatagondok megelőzésében játszanak szerepet. A köszméte segíti az emésztést, kedvező hatással van a szívre, májra és a vesére is. Sokat nem szabad belőle enni, mert hasmenést okoz. Napi egy-két marék bogyósgyümölccsel egész szervezetünket karban tarthatjuk. Védett, napos helyre, tápdús, jó szerkezetű földbe ültessük. Az elültetett növényt  kb. 20 cm-re vágjuk vissza. Az első évben 1-2 hosszú vesszőt hagyjunk meg, és kötözzük a támasztékhoz. A nyár folyamán sok hónaljhajtás képződik, ezeket nyár végéig vissza kell vágni. A szeder két éves vesszői teremnek, amik ezután elhalnak. Ezeket távolítsuk el a növényről. Egy termő szedertövön legfeljebb 5-6 két éves, és ugyanennyi egyéves hajtást hagyjunk meg, amiket szellősen, szétterítve folyamatosan kötözzünk a támasztékhoz. Azokat a vesszőket, amelyek letermettek, talajszintnél vágjuk vissza.

Oázis Málna - Ribes idaeus "Schoenemann"
Oázis Málna – Ribes idaeus “Schoenemann”
3690 Ft
Oázis Málna - Ribes idaeus "Zefa Herbsternte"
Oázis Málna – Ribes idaeus “Zefa Herbsternte”
3690 Ft

Oázis Szeder - Rubus fruticosus "Black Satin"
Oázis Szeder – Rubus fruticosus “Black Satin”
3990 Ft
Oázis Kaliforniai szedermálna - Rubus loganobaccus
Oázis Kaliforniai szedermálna – Rubus loganobaccus
3990 Ft

 

Szamóca

A balkoneprek cserépben, vertikális kertben is kiválóan teremnek!

A folytontermő szamóca egész nyáron át örvendeztet majd finom gyümölcsével! Legjobb két-háromnaponta leszedni róla az érett epreket. A szüretre, a harmat leszáradása után, a reggeli és a kora délelőtti időszak a legalkalmasabb, mikor a gyümölcs felülete már száraz. A nedves és a felmelegedett gyümölcs könnyen romlik. Az eper tele van E- és C-vitaminnal, ezért kitűnő méregtelenítő hatású, nagyon hasznos vértisztító. Elősegíti a felesleges zsírok és salakanyagok távozását a szervezetből. Alacsony a kalóriatartalma: 100 gr csak 7 gr CH -t tartalmaz. Az eper jó a daganatok ellen, segíti a vesék működését, de fiatalító hatása sem elhanyagolható. Sok tápanyagot igényel, amit legcélszerűbb hosszú hatástartamú szervestrágya formájában kijuttatni. A bosszantó szürkepenész károsítását visszaszoríthatjuk, ha fokhagymát ültetünk a szamócasorokba. Ez a növénypárosítás hatásos a betegségek távoltartására. A szamóca termesztéséhet használjunk vertikális kertet! Kis helyen nagy mennyiséget meg tudunk termelni, és a növénynek is megfelelő közeget tudunk biztosítani.

Oázis Folytontermő balkon eper pakk, 6 db
Oázis Korai Szamóca “Honey” pakk, 10 db
3990 Ft
Oázis Folytontermő Óriás eper
Oázis Folytontermő Óriás eper
4590 Ft
Oázis Elan szamóca
Oázis Elan szamóca
1390 Ft
Oázis Folytontermő balkon eper pakk, 6 db
Oázis Folytontermő balkon eper pakk, 6 db
2394 Ft

Kivi

Sokan szeretik a kivit, hiszen tízszer több C-vitamin van benne, mint egy almában. A szőlőhöz hasonló kúszócserje, mindenütt termeszthető, ahol a szőlő is megél. A fiatal növényeket erős fagyok esetén célszerű a földre ledöntve takarni, az idősebb példányok teljesen fagyállóak. Metszeni, permetezni nem kell. Nálunk is tökéletesen beérik, mivel utóérő gyümölcs. Terméseit az erősebb fagyok előtt szedjük le, és utóérés után – amikor megpuhul (december elejétől, április végéig)- fogyaszthatjuk. Egy tő 800-1000 db-ot is képes teremni. A saját termésű kivink sokkal édesebb és kellemesebb ízű, mint a boltban vásárolt, mivel érettebben szedjük le. Az ültetést követő harmadik évben fordul termőre. Hazánkban a tűző nyári napsütés és a szárazság zavarja normális fejlődését, így ilyen területekre ne ültessük. Jól érzik magukat az enyhébb napsütésű, félárnyékos, déli, délkeleti fekvésben, északi oldalról védetten. A tápanyagban gazdag, humuszos (maximum 5%) talajokat kedveli. Az erősen meszes, lúgos kémhatású talajokon rosszul fejlődik. Kedvező hatású a telepítés előtt adagolt istállótrágya. Nálunk vízigényesek, így a rendszeres öntözésről (májustól augusztusig) gondoskodni kell.

Prémium Zöldség föld, 20 liter
1790 Ft
Oázis Eper és aprógyümölcs trágya, 1 kg
1390 Ft