Ezek is érdekelhetnek

Murvafürt, a mesebeli mediterrán

Miért imádjuk a citrusféléket?

 

Ha nyár, akkor irány dél! A mediterrán országok csodálatos, virágzó növényei annyira elkápráztatnak minket, hogy legszívesebben hazahoznánk mindet. A terasz kedvelt dézsás szépségei a szabad ég alatt ugyan nem vészelik át a telet, cserébe viszont nyáron elhozzák nekünk a déli országok forró hangulatát.

1. Papírvirág

Az utóbbi években a Bougainvillea nagyon belopta magát a magyar közönség szívébe. Olyannyira, hogy legalább minden két eladott leanderre jut egy. Emiatt a Bougainvillea futó félcserjéje igazán megérdemli, hogy a toplista dobogósa legyen. Csodálatos, papírszerű ruhája olyan élénk színekben pompázik, mintha egy divattervező adta volna rá, és annál élénkebb, minél több napsütést és tápoldatot kap.

2. Leander

Az eladási listák élén ugyan még mindig a leander áll, de nálunk most csak a a dobogó második helyét foglalhatta el. Tűző napon virágzik a legszebben, és sok vízre van szüksége. Legalább naponta öntözzük, és mindenképpen adagoljunk speciális leander tápoldatot vizéhez, hogy elkerüljük a növény nyurgulását, és elősegítsük a bőséges virágzást!

Oázis Leánder tápoldat 1000 ml
1490 Ft
Prémium Általános föld, 20 liter
1790 Ft

3. Kefevirág

Az üvegmosó kefére hasonlító kefevirágnál valójában nem is a virágzatban gyönyörködünk, hanem a milliónyi porzóban, amik túlnőnek az aprócska sziromleveleken. A Callistemon jól tűri a száraz levegőt, és annyi öntözésre sincs szüksége, mint a leandernek vagy a murvafürtnek. Tűző napos helyet igényel, ami nem csoda, hisz Ausztrália forró kontinenséről származik. Dobogós helyét annak köszönheti, hogy ezt szavaztuk meg a legmókásabb mediterrán növénynek.

4. Citrusok

A Kumquatok, Citrus fortunellák, Limeok és Kalamondin fajták a nyári terasz kedvelt mediterrán szépségei. Nem csak díszesek, de finomak is: egyik gyümölcs a héjával együtt ehető, a másikat limonádé ízesítésére használhatjuk. Mindegyik fácska fényigényes, a huzatos helyeket egyik sem kedveli. Sok öntözést igényelnek, de a pangó vizet nem szeretik! Lehetőleg hetente adjunk nekik citrustápot, és kora tavasszal frissítsük fel földjüket. Ősszel érdemes a túlnőtt ágakat visszametszeni, hogy a következő évi termés súlya alatt ne törjenek le.

Oázis Citrus tápoldat, 500 ml
899 Ft
Oázis Citrusföld, 20 liter
1190 Ft

5. Sundavillea

A tölcsérjázmin valójában egy hibrid, a Diplademia egy keresztezett fajtája. Sok helyen még újdonságszámba megy, nálunk azonban hihetetlen gyorsasággal közelít a dobogó felé. Számtalan színben kapható, mégis a tűzpiros változatát kedvelik a legtöbben. Melegigényes növény, ezért télen is száraz, mérsékelt helyen tartsuk. Napos helyre tegyük, és annyit öntözzük, mint bármelyik egynyári virágunkat. Támasztékot igényel, és semmi esetre se tegyük huzatos helyre, mivel az erős szél kárt tehet a növényben.

6. Wax Flower

A Nyugat-Ausztráliából származó Waxflower fehér és halványrózsaszínű bogernyőt alkotó virágaival díszít. A tavaszi virágzás után érdemes visszavágni, hogy szép bokros maradjon. Örökzöld cserje, földjének frissítéséhez az Oázis általános földje tökéletesen megfelelő. Öntözni csak mértekkel kell.

7. Sétányrózsa

A Lantana tündéri narancssárga, rózsaszín, fehér és szivárvány színű virágai igazán feldobják a kertet! Egész nyáron át virágzik, a talajra nem kényes. A sok öntözést meghálálja, de nyugodtan magára hagyhatjuk, ha nyaralni megyünk: egy hetet minden gond nélkül kibír öntözés nélkül.

8. Pittosporum

Nagytermetű örökzöld bokrot nevelhetünk a kínai enyvesmagból, és ha nem lenne olyan hideg a tél, akár sövénynek is alakíthatnánk. Jól tűri a teljesen napos, városi körülményeket is, és könnyen formára metszhető. A sok öntözés jót tesz neki, de megbocsájtja, ha pár napra magára hagyjuk.

9. Mirtusz

A mirtusz megfelelő gondozás mellett, teljesen napos helyen, általános virágföldben és egyenletes vízellátás mellett érzi jól magát. Ha a teleltetés előtt visszametsszük, és tavasszal földjét felfrissítjük, hosszú-hosszú időkig gyönyörködhetünk benne.

10. Metrosideros

Tűző napos balkonok tökéletes növénye. Tűzvörös virágai akkor lesznek a legszebbek, ha kifejezetten savanyú földbe, akár rododendron földbe ültetjük, és hetente tápozzuk virágos növényeknek való tápoldattal. Bőséges öntözést igényel, de a pangó víz kialakulását nem tűri. Virágzás után metsszük meg, és a téli pihenőre egy viszonylag világos helyet válasszunk neki.

Oázis Hortenzia és rododendron trágya, 1 kg
1390 Ft