Ezek is érdekelhetnek

Ezerarcú Citrusok

Gyümölcsök az egészségünkért

Élőhely

A citromokat a könnyebb szállíthatóság miatt árulják kis konténerben, de ezt ajánlatos azonnal nagyobbra cserélnünk, amint hazaértünk. Az új edény átmérője mindig csak 20%-kal legyen nagyobb az előzőnél, hogy a növény gyökere egyenletesen terjeszkedhessen. A citrusok nagyon érzékenyek a gyökerek levegőellátására, ezért olyan edény a legmegfelelőbb számukra, amely azonnal elvezeti a vizet. Földből mindig citrusföldet válasszunk. Nyár végén már ne ültessük át, várjuk meg vele a következő márciust.

Az életet adó víz

Áprilistól szeptemberig folyamatos öntözést igényelnek. A meszes csapvíz nem tesz jót a növénynek, próbáljuk inkább felfogni a lehető legtöbb esővizet. Az öntözés ideje mindig a kora reggeli, vagy az esti órákra essen.

Áprilistól szeptemberig folyamatos öntözést igényelnek.

 A termést adó tápanyag

Tavasszal és nyár elején adjunk citrusunknak hosszú hatású szerves trágyát, és a gazdag termésért tavasztól őszig hetente citrusoknak fejlesztett tápoldatot. Fontos, hogy naponta öntözzük a növény földjét, egyrészt, mert a tápanyagok csak nedves földben oszlanak el egyenletesen, másrészt a tápoldatozás után az elégtelen öntözés miatt a föld telítődhet az ásványi sókkal, ami károsítja a növény gyökérzetét.

Oázis Citrus tápoldat, 500 ml
899 Ft
Oázis Citrusföld, 20 liter
1190 Ft

Alakítás

A metszésnek nem csak esztétikai, de gyakorlati okai is vannak. A bőséges tápanyagellátás túlzottan erős sudárhajtásokat eredményezhet, amelyek kiemelkedve éktelenkednek a növényen. Ezek az ágak, ha termést hoznak, az le fogja húzni őket, ami nem tesz jót a növénynek. Ne féljünk mindig visszavágni az ilyen kiálló ágakat.

citrusok

Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft
Oázis Összecsukható rekesz
2490 Ft

Téli pihenő

A vadcitromon és egy-két citrancs fajtán kívül semmi nem telel át szabad ég alatt a mi éghajlatunkon. A Fortunella, kumkvat, citrom, narancs, mandarin és a grépfrút fajtái 5 és 10 fok között, kifejezetten világos helyiségben élvezik a téli pihenőt. A kalamondin, a lime és más lima fajták viszont áttelelnek melegebb szobában, akár 12-18, de akár 22 fokon is, ha a bőséges a fényellátás, és meglelő a szellőzés. A hűvösebb helyen álló citrusok kétheti, a lakásban tartottak heti öntözést igényelnek. Az előbbieket egyáltalán ne trágyázzuk, utóbbiakat csak akkor, ha úgy látjuk, jelentősen növekednek a téli hónapok alatt is. 6 hetente adhatunk nekik teljes értékű műtrágyát, de csak harmadannyit, amennyit nyáron adagolnánk. Az alakító metszést február végére, március elejére időzítsük.