Ezek is érdekelhetnek

Miért imádjuk a citrusféléket?

Görögországot látni és visszavágyni, tartja a mondás. A tenger és az ég kékje szinte összeforr a horizonton, papírvirág fürtje bólogat a nyugágy felett… Egy mediterrán sziget mesebeli látványa annyira képes megbabonázni a fáradt utazót, hogy legszívesebben ott maradna, ameddig csak lehet.

A Bougainvillea hihetetlen színei a tartós, erős napsütésre olyan meseszerű intenzitással kezdenek ragyogni, hogy le se tudjuk venni róla a szemünket. Gyors növekedésű trópusi kúszónövény, amelynek élénk bíborvörös, piros, sárga és fehér színű virágai két hét alatt kialakulhatnak és sokáig a növényen díszlenek. Valójában nem is virágait csodáljuk, hanem felleveleit: apró, fehér virágocskái annyira jelentéktelenek, szinte alig észrevehetőek.

BougainvilleaA legfontosabb az intenzív szín eléréséhez az állandó napsütés, de tápanyaghiány esetén is fakulást tapasztalhatunk. Ennek elkerüléséért áprilistól szeptember végéig legalább kéthetente adjunk öntözővizéhez speciális mediterrán tápoldatot. A Bougainvillea földjét csak óvatosan kell öntözni. Szinte félszáraz, alig nedves állapot a legmegfelelőbb.

Ha a növény jól érzi magát, elég gyorsan elkezd növekedni. Bármilyen formájúra kialakíthatjuk, ha karókat szúrunk földjébe, és azok mentén neveljük. A hosszú hajtások végeit le kell csípni, ezzel lehet serkenteni a növényt a besűrűsödésre, illetve a dúsabb virágzásra. A téli pihenő előtt erősen vágjuk vissza, hogy következő évi virágzása is színpompás legyen.

Oázis Citrus tápoldat, 500 ml
899 Ft
Oázis Citrusföld, 20 liter
1190 Ft

BougainvilleaLegalább kétévente ültessük át laza, jó vízáteresztő képességű földbe, és ha a balkonláda aránytalan a méretéhez képest, cseréljük eggyel nagyobb méretűre azt is. Fontos tudni, hogy a 6-7 foknál alacsonyabb hőmérsékletet nem viseli, a teleltetőben se legyen hidegebb, ahova a téli hónapokban visszük. Ellenkező esetben megfázhat, és ledobja leveleit. Viszont fényre télen nincs szüksége: akár egy kisablakos garázsban is áttelel.

A murvafürt Dél-Amerikából indult hódító útjára, ahol az a mondás járja: “ültesd el, öntözd, és felejtsd el”, utalva arra, hogy sok gondoskodást nem igényel – legalábbis a déli féltekén. Botanikai nevét a francia utazó, Bougainville után kapta, aki a XVIII. században behajózta a csendes-óceáni szigetvilágot és Dél-Amerikát.

Kopasz murvafürt, kopasz bugenvillea (Bougainvillea glabra)