Ezek is érdekelhetnek

Hogyan vessünk fűmagot?

Gyepkezelés: a megfelelő fűmag kiválasztása

Gyepszellőztetés

A fű egészséges téli pihenőjéhez megfelelő körülményeket kell teremteni. Ennek egyik első és legfontosabb lépése a gyepszellőztetés. Az egész tavasszal és nyáron át tartó nyírás, locsolás, mindennapi használat következménye, hogy a fűszálak tövében lerakódó apró növényi részekből, porból, törmelékekből egy sűrű filc-szerű réteg áll össze. Ez megakadályozza a levegő áramlását közvetlenül a talaj felett, megnehezíti a tápanyagok felszívódását, ahogy az öntözéskor kijuttatott víz behatolását a talajba is.

Ezt a nemkívánatos anyagréteget távolíthatjuk el gyepszellőztetéskor. Ezt speciális késekkel ellátott gereblyével, fésűs vagy késes motoros géppel tudjuk elvégezni. Valamennyi jó megoldás, elsősorban a gyepfelületünk mérete befolyásolja a döntést. Ha kertünk mérete feltétlenül megkívánja a gép gyepszellőzetést érdemes elgondolkodni a bérlésen is, mivel ezek a gépek sok tízezer forintba kerülnek, de csak 2-3-szor kell használnunk őket egy évben.

A gyepszellőztetés első ránézésre igen ijesztő. Rengeteg levél, gyökérrész kerül kitépésre, de ne ijedjünk meg. Ennek hála fellélegezhet, megújulhat a pázsit, illetve a  szellőztetés serkenti a gyökérképződést is, ami az erős, szép gyep alapja.

Tápanyagutánpótlás

A gyepszellőztetés után fontos a rendszeres öntözés (száraz őszi időszak esetén), és a megfelelő tápanyagutánpótlás. Ilyenkor nem ideálisak az egész évben használható gyeptrágyák, sokkal jobban járunk kimondottan őszi gyeptrágya alkalmazásával. Az Oázis Őszi Pázsit trágyában sokkal kevesebb nitrogén található, ami elsősorban a gyors növekedésért felel, így ősszel nincs rá szükség. Ez az időszak a téli hidegre, a pihenőidőszakra való felkészülséről szól. Ezért elengedhetetlen az őszi pázsittrágya emelet káliumtartalma. A kálium növeli a gyep ellenállóképességét betegségek, kórokozók, szárazság és hideg ellen egyaránt. Megerősíti a sejtfalakat, amik a növény egész szerkezetét szilárdabbá, ellenállóbá teszik a faggyal szemben. Valamint ellensúlyozza a nitrogén növekedésserkentő hatását is, ezáltal segít visszafogni a fű növekedését.

Az Oázis Őszi Pázsit trágya emellett tartalmaz foszrfort, ami elsősorban a gyökérfejlődést segíti, illetve vasat és magnéziumot is, amik élénk zöld színt biztosítanak a levélzetnek.

Őszi Pázsit trágya, 5 kg
5990 Ft
Oázis Gyepexpert gyeptrágya, moha ellen
2990 Ft

Gyom- és kártevőirtás

Az ősz kiváló időszak a gyomok és egyéb kártevők megritkítására is. Ehhez használjunk mindig az adott nemkívánatos fajoknak megfelelő gyom- és rovarirtó szereket, de mindig csak a lehető legkisebb mennyiségben, hogy óvjuk a környezetet. A nagyon gyomos gyepfelületek rendbeszedésekor első lépésként kopasz foltok keletkezhetnek, amiket az őszi felülvetéskor (lásd alább) rögtön el is tűntethetünk.

Oázis Fűmag 1 kg
10900 Ft
Oázis fűmagvető föld, 50 liter
2490 Ft

Felülvetés

Ha már most foltos, kopottas volna a gyepfelületünk, az biztosan nem fog magától télen elmúlni. Érdemes hát az őszi enyhe időjárást kihasználni a kitaposott, kikopott, megritkult foltok felülvetésére. A kisebb kikopott részeken elég ha fellazítjuk a talajt gerebélyével, a nagyobb egybefüggő területeken felásni is érdemes 10-15 centiméter mélyen, majd a földet gereblyével szép egyenletes, finom szemcséjű réteggé igazítjuk. A legfelső réteget érdemes kimondottan fűmagvetéshez kialakított földkeverékkel gazdagítani. Az így előkészített területre kerülhet a kert adottságainak megfelelő minőségű fűmagkeverék. A kertészetben kaphatunk kimondottan erre a célra tervezett fűmagot. Ezeket a felújító magkeverékeket rendszerint kisebb kiszerelésekbe csomagolják a gyártók, hiszen nincs szükség belőlük egyszerre több száz négyzetméternyire.