Ezek is érdekelhetnek

Mindig tökéletes pázsit? Ez a műfű!

Hogyan vessünk fűmagot?

Ha vetett gyep telepítése mellett döntünk az első és legfontosabb feladat a megfelelő fűmagkeverék kiválasztása. Nincs univerzális, tökéletes fűmag, az ideális választás nagyban függ kertünk adottságaitól, hogy milyen célra használjuk azt és hogy mennyi időt akarunk, tudunk foglalkozni a gyep ápolásával.

Nem mindenki tudja, hogy amikor fűmagot választunk, akkor valójában egy magkeverékről van szó, ami jellemzően 2-3, de nem ritkán 5-6 különböző fajtát tartalmaz. Ezek összetétele, aránya nagyban befolyásolja a majdani pázsit tulajdonságait.

A legfontosabb szempontok közé tartoznak a kert fényviszonyai. Tűző napos helyre például még akkor is jobban megéri szárazságtűrő keveréket választani, ha van öntözőrendszerünk, hiszen ezzel rengeteg vizet spórolhatunk meg. Az árnyéktűrő fűmagkeverékek ezzel szemben nagyobb fák alatt, a ház árnyékosabb, északi oldalán tehetnek jó szolgálatot. Ezek a helyek, különösen, ha nedvesek is, hajlamosak a mohásodásra, amit a megfelelő magkeverék mellett gyeptrágyákkal előzhetünk meg.

Árnyéktûrõ fûmag, 1 kg=32 m2
2190 Ft
Szárazságtûrõ fûmag, 1 kg=32 m2
2990 Ft

A nagyobb igénybevételű helyeken, játszóterek alatt, gyakran használt ösvényeken, vagy ahol a gyerekek a legtöbbet szaladgálnak érdemes nagyobb tűrőképességű, sport gyepkeveréket választani. Ezek kevésbé hajlamosak a kikopásra, így nem lesz pár héten, hónapon belül egy barna saras folt a korábban gyönyörű pázsitunk helyén. A lakossági célra összeállított sport fűmagok ugyan nem olyan tartósak, mint a profi foci-, lóverseny vagy golfpályákra való pázsitok, de nem is igényelnek annyira hozzáértő törődést, így arany középutat képeznek.

Oázis Gyep-őr, gyeptrágya vakond ellen
4190 Ft
Oázis Gyepexpert gyeptrágya, moha ellen
2990 Ft

Ha mégis lennének kikopott területeink, esetleg fagykárok miatt kell egy egy apróbb foltot pótolnunk,  felülvetnünk, akkor szintén kaphatunk kimondottan erre a célra tervezett fűmagot. Ezeket a felújító magkeverékeket rendszerint kisebb kiszerelésekbe csomagolják a gyártók, hiszen nincs szükség belőlük egyszerre több száz négyzetméternyire.

Oázis Fűmag 5 kg
2190 Ft
Oázis Fűmag 1 kg
10900 Ft

Természetesen az sem utolsó szempont, hogy milyen gyorsan lesz szép pázsitunk a frissel elvetett magokból. Választhatunk kimondottan gyorsan kihajtó  keveréket, így akár hetekkel hamarabb lehet zöld a kertünk, mint egy lassabban kihajtó fajta esetén.

Vakondháló
0 Ft
Oázis fűmagvető föld, 50 liter
2490 Ft

Ha pedig nem a fűnyírózás a kedvenc kikapcsolódási formánk, akkor lassabban növekedő fűmagot vásároljunk, mert ennek olyan az összetétele, hogy akár 30%-kal kevesebb nyírás is elég lehet.