Ezek is érdekelhetnek

Évről évre évelők

Ősszel virágzó évelők

Cickafark (Achillea spp.)

A vadon termő, fehér virágú cickafark nemesített kerti változata. Sárga és sötétrózsaszín színekben is létezik. Vékony, tűszerűen szeldelt leveleivel jól alkalmazkodik a száraz, napsütötte helyekhez. Tányérszerű virágzatát júniustól szeptemberig hozza. 40-50 centiméter magasra nő. Vázába is tehetjük, száríthatjuk.

Sarkantyúvirág (Centranthus ruber)

Portugália meleg, köves, sziklás vidékeiről származik, ennek megfelelően kiváló hő- és szárazságtűrő. Jól bokrosodik, 40-60 centiméter magasra nő. Apró, fehér, illatos virágai csoportosan nyílnak májustól szeptemberig. Piros és rózsaszínes változatai is ismertek.

Menyecskeszem (Coreopsis spp.),

Napos, száraz virágágyások élénksárga dísze. Júniustól szeptemberig hozza, fajtától függően egyszerű vagy telt virágait. Alacsonyabb (25-40 cm) és magasabb (40-60 cm) változatai is vannak.

Ligeti zsálya (Salvia nemorosa)

Az oly ritka kékes-lilás szín impozáns képviselője. Ráadásul kiváló napfény- és szárazságtűrő. A kék fürtös virágok szépségét az ezüstszürke levelek tovább fokozzák. Június-júliusban nyílik, 40-60 centiméter magasra nő. Vágott virágként vázába is szedhetjük.

Szamárkenyér (Echinops ritro)

Ismét egy kék szépség, különleges, gömbölyded, tüskés virágokkal. Molyhos fonákú zöld levelei szintén tüskések, ami a szárazsághoz való alkalmazkodás jele. 60-90 centiméter magasra nő. Vágásra és szárításra is alkalmas, virágát a nyári hónapokban hozza.

Napszemvirág (Heliopsis)

Már a neve is hordozza, hogy a napot szereti! A menyecskeszemhez hasonló megjelenésű, virágszínű és alkatú növény, ám annál sokkal magasabb; támaszték segítségével akár ember-nagyságúra is megnő. Csupasz téglafalak, betonpalánkok takarására kiválóan alkalmas. Júniustól szeptemberig virágzik.

Sásliliom (Hemerocallis spp.)

Rendkívül életerős, szívós, erősen terjedő gyöktörzses liliomvirágú növény. Az alapfaj virága sárga és narancssárga, de lila, sötétbordó, változatosan mintázott, illetve alacsony termetű változatai is vannak. 60-80 centiméter magasra nő, július-augusztusban virágzik.

Levendula (Lavandula angustifolia)

A legismertebb mediterrán jellegű, szárazságot és napfényt igénylő növény. Június-júliusban nyíló liláskék virágaiból nyert nyugtató hatású illóolaját mindenki ismeri. Töve fásodó. Virága szárítható, szekrénybe téve molyűző hatású.

Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina)

Selymes tapintású, ezüstös, bolyhos levelei miatt nyuszifülnek is hívják. Nagyon ellenálló, bokrosodó növény. Esősorban levelével és hajtásaival díszít, jelentéktelen rózsaszín virágai június-júliusban nyílnak. 20-30 centiméter magasra nő.