Ezek is érdekelhetnek

Sövényötletek

Pénztárcabarát sövények

 Ligustrum ovalifolium és fajtái

A széleslevelű fagyal (Ligustrum ovalifolium) a közönségessel (Ligustrum vulgare) ellentétben nem lombhullató, hanem télizöld. Bár nem örökzöld, fényes sötétzöld levelei tél végéig, kora tavaszig a vesszőkön maradnak és csak a friss levelek kihajtásakor hullanak le. Félárnyékos helyre ültetve gyakorlatilag egész évben van rajta lomb. Ez az egyik leggyakoribb sövénynövényünk. Erőteljes növekedésű, betegségekre nem fogékony, egyszerűen nevelhető és tavasszal még sárgásfehér illatos virágokkal is megörvendeztet minket. Kapható cserépben és földlabdásan, sőt szabadgyökérrel is. Amennyiben hosszabb sövényt kívánunk telepíteni, célszerű kötésben, két sorban szabadgyökerű növényeket telepíteni. A szeptember-október kiváló időpont lehet a fagyalsövény ültetésére. Ne felejtsük el a telepített növények felső 1/3-át visszavárni, mert így sokkal hamarabb elkezd bokrosodni, sűrűsödni a növényzet.

Nagyon jól formázható a fagyal

Amennyiben nem sövényt szeretnénk, szoliter cserjeként gömbnek, kúpnak, kockának is nyírhatjuk.

Alacsony törzses fácskaként, sőt magas törzsön normál faként is beszerezhető.

’Góliát’ fajtája nagyon gyors növekedésű, akár évi 80-100 cm-t is képes nőni. Bőségesen virágzik. Magasabb, nyírott sövénynek tökéletesen alkalmas

’Vicaryi’ fajtája teljesen aranysárga lombozattal rendelkezik, mely kihajtáskor élénkebb, később kicsit sötétebbé válik. Nyáron illatos fehér virágok is hozzájárulnak a díszítőértékéhez.

’Zafír’ fajtája erőteljes növekedésű, levele nem tiszta sötétzöld, hanem aranysárga szegélyű, ezért nagyon látványos színfolt lehet kertünkben.

’Miki’ fajtája viszonylag nagylevelű, felfelé törekvő, sűrűn elágazó, ezért rendszeres nyírás nélkül is sűrű sövény alakítható belőle

’Nünü’ fajtája alacsony növekedésű, max. 1,5 méter magasra nő meg. Sűrűn elágazó. Kevés nyírással is nagyon szép alacsony sövényt alakíthatunk belőle.

Sövénynek is kiváló