Ezek is érdekelhetnek

Muskátlik tízparancsolata

Különös ötletek a kertben

 

A kopár téli hideg után szomjazzuk az üde színeket környezetünkben, és a hazai időjárásnak köszönhetően már márciusban nekiállhatunk virágba borítani teraszunkat. Nem véletlenül régóta a muskátli a balkonok nagy kedvence, hiszen gazdag és élénk virágzása, valamint túlélő természete a legtöbb helyre tökéletessé teszi. A muskátli nemcsak, hogy bírja a meleget, de igényli is. Ha tűző napos erkélyünk van, az álló muskátli lesz a legjobb barátunk, de ha csak napos, félig napos helyet tudunk neki biztosítani, akkor a futó változat lesz a tökéletes választás!

A muskátlinak a déli fekvésű ablak vagy erkély az ideális környezet. A megfelelő hely kiválasztása mellett figyelembe kell vennünk, hogy muskátli-tulajdonosként muszáj naponta időt fordítanunk az öntözésre. Ha ezt a kettőt biztosítani tudjuk, jöhet a többi részlet, ami már tényleg nem fog sok fejtörést okozni.

Ültetés

Prémium Balkon föld, 20 liter
1790 Ft
Oázis Muskátli és balkonnövény tápoldat 1000 ml
1490 Ft

Igaz, hogy a kis palánták esetlenül nézhetnek ki ültetés után, ha 20 centikre ültetjük egymástól a növénykéket, de vegyük figyelembe, hogy a muskátli nagyon gyorsan nő! Minél több az ültetőközeg, annál dúsabb a virágzás, ezért ne sajnáljuk a pénzt a nagyobb balkonládára, és ne akarjuk túlzsúfolni a növényeket. Nem szereti a pangó vizet, ezért olyan balkonládába ültessük, aminek az alján kifolyhat a víz, de lehetőleg tálcával van egybeépítve. Az ültetéshez csak muskátli és balkonnövény földet használjunk.

Tíznaponta adjunk tápoldatot az öntözővízhez

Tápanyagok

Ahogy írtuk a muskátli gyorsan növekszik, és folyamatosan virágzik. Fontos hát, hogy ebben mi is segítségére legyünk! Tíz naponta adagoljunk folyékony muskátli és balkonnövény tápoldatot öntözővizéhez. Ha feledékenyek vagyunk, vagy nem szeretnénk a növényekkel sokat foglalkozni, használhatunk lassú lebomlású ásványi trágyát, vagy táprudat is. Előbbi nagyobb kiszerelése miatt ágyásokban lehet tökéletes megoldás, utóbbi pedig a legszűkebb erkélyeken is igazán kényelmes. Augusztus végétől a rövidülő nappalok és csökkenő hőmérséklet hatására mérsékeljük az öntözést és tápozást.

Oázis Állítható balkonládatartó, több színben
3990 Ft
Oázis Muskátli és balkonnövény táprúd 30 db
499 Ft

A táprudak használata a legkényelmesebb.

A túlélő

Vastag szárának hála az álló muskátli bírja legjobban a tűző napot és a szárazságot. Jól bírja a gyűrődést, akár az első fagyokig hozza élénk színű virágait. Minél többet tudjuk locsolni, annál gyorsabban és nagyobbra nő. Ha már megerősödött a növény, akkor sem járunk pórul, ha elutazunk pár napra, és nem tudjuk kire bízni a locsolást.

muskátli
Cserepes muskátli, 12-14 cm, 5 db
999 Ft
álló muskátli pakk
Oázis álló muskátli pakk
1914 Ft

Fodros ablakok

Ahhoz, hogy futó (vagy tiroli) muskátlival beborított, habos-babos ablakkal dicsekedhessünk, mérsékelten napos teraszt, folyamatos öntözést és tápanyag-utánpótlást kell biztosítanunk. Akkor tudjuk a legszebb virágzuhatagot elérni, ha ügyesen, több sorban, emeletekben tudjuk elültetni a töveket. Ha szeles a teraszunk, sajnos el kell felejtenünk ezt a fajtát, mert erős huzatban sajnos csak kósza virágcsonkjaink lesznek. Mivel kevésbé bírja a szárazságot, különösen fontos, hogy jó vízmegtartó képességű földet használjunk!

futó muskátli pakk
Oázis futó muskátli pakk
1990 Ft
félfutó muskátli pakk
Oázis félfutó muskátli pakk
1914 Ft

Köztes megoldás

Az álló muskátli erőnléte, és a futó szépsége egyben megtalálható a félfutó muskátliban. A szeles helyeket nem tolerálja, viszont jobban bírja a meleget, mint a futó fajta. Az öntözésre közepesen kényes, de nem annyira szárazságtűrő, mint az álló muskátli.

Oázis Balkon és muskátli trágya, 1 kg
1390 Ft
Oázis Muskátli és balkonnövény föld, 10 liter
699 Ft