Ezek is érdekelhetnek

Rózsák: A megfelelő hely kiválasztása

Rózsák: a trágyázás

A színek kétségtelenül hatást gyakorolnak kedélyállapotunkra. Ezt megfigyelhetjük például az időjárás segítségével: hideg időben vágyakozunk a tűz vöröslő lángjaira, míg a nyári forróságban egy hideg kék vizű medence puszta látványa is frissítőleg hat elménkre. A képzőművészek könnyedén játszanak érzékeinkkel a színeken keresztül. Egy kiállításon csak úgy ugrálunk a kedélyállapotok között, ahogy szemléljük a kiállított alkotásokat. A színharmónia befolyásolja érzelmeinket, nem véletlen, hogy jobb kedvünkben világosabb, és színesebb ruhákba öltözünk, amikor összecsapnak fejünk felett a hullámok, akkor sötétebb és színtelenebb ruhákba bújunk. A színek elkísérnek egész életünkben, hatással vannak ránk, előmozdítják érzelmeinket, és ezért fontos, hogy tudatosan alkalmazzuk őket, még a kertünkben is.

Ritka az a kert, amelyben csupán egy tudatosan kialakított színvilág uralkodik. Általában a vegyes beültetésű kertek csak úgy tobzódni szoktak a színektől, hiszen annyi a szebbnél szebb virág… A kertszerelmesek folyamatosan szépítgetik, csinosítgatják kertjüket, és mindig találnak egy kis zugot, ahova lehet ültetni még valamit. Nem kell megválnunk ettől az örömtől akkor sem, ha szeretnénk tudatosan harmóniát kialakítani. Rózsáinkat általában egymással szabadon kombinálhatjuk, és számtalan évelővel alakíthatjuk, árnyalhatjuk az elérni kívánt hatást. Az évelők nagy része könnyen kezelhető, és igényik jól harmonizálhatók a rózsákéival. Arra figyeljünk, hogy egy pontján csak egyféle hatást akarjunk elérni, és akkor nem lesz zavaró a színkavalkád.

rózsák színharmónia
A piros a legizzóbb szín

Piros

A piros a legizzóbb szín, izzik, akár a parázs. Temperamentumos és domináns. Bizonyított, hogy a piros szín élénkíti a vérkeringést, növeli a testhőmérsékletet. Mint a zöld komplementer színe, a piros világít legjobban a kertben. Különböző színű piros árnyalatok nem igazán mutatnak jól egy ágyáson belül, viszont a narancs-piros kombinációra lesz példa.
Klasszikusnak számít a fehér-piros kombináció.

Az egyszínű virágágyások hatásosak: jól kombinálhatók az azonos színű évelők, rózsák, egynyári virágok.

 

rózsák színharmónia
A sárga a nap színe

Sárga

A sárga a nap színe, a fényé, az örömé és az ünnepé. Egy tisztán sárga ágyás hívogató, melegséget áraszt, mozgalmas, lendületes. Minél élénkebb, és minél több árnyalatú sárgát választunk, annál erőteljesebb lesz a hatás.

 

rózsák színharmónia
A narancs sokkal erőteljesebb

Narancs

A narancs melegséget sugároz, de sokkal erőteljesebb, mint a sárga, ezért tisztán narancs színű ágyások kialakítása nem ajánlott. Meleg sárga árnyalatokkal sokkal hatásosabb.

Kék

A kék a víz színe, optikailag térbeliséget teremt, különböző kék árnyalatok együtt nagyon harmonikusan alkalmazhatók. A kék virágok nagyon érdekes hatást tudnak elérni, de mivel kék rózsa nincs, ezért egynyárikkal, évelőkkel kell kombinálnunk őket.

rózsák színharmónia
A fehér nagyon értékes alakító elem

Fehér

A fehér tulajdonképpen nem is szín, azonban a kertben nagyon értékes alakító elem. Teret és távolságot teremt, összeköti a különböző virágszíneket. Érfemes fehét színű virágokat ültetni az árnyékosabb kertrészekbe. A tiszta fehér ágyások nemesen, tisztán és elegánsan hatnak.

színkör színharmónia
Balra a hideg, jobbra a meleg színek

A színkör meleg és hideg színekre van felosztva. A háromszög csúcsai a harmonikus színkombinációkat mutatják. Az egymással szemben lévő színeket komplementer színeknek hívjuk, ezek erős kontrasztot képeznek. A zöld-piros komplementer egy piros virágú növénynél eleve megvan, ezért annyira erőteljes. A kék-narancs, lila-sárga kombinációk ugyanígy felerősítik, kiemelik egymást, így vibráló vizuális hatást keltenek.

Oázis Rózsa trágya, 1 kg
1390 Ft
Oázis Rózsa föld, 20 liter
1190 Ft

Nézzünk pár érdekes színharmóniát, amit könnyű kialakítani, és biztosan elégedettek leszünk a végeredménnyel.

rózsák színharmónia
Klasszikus-fejedelmi

Klasszikus-fejedelmi

A vörös-domináns fejedelmi színvilág a nemesség által hordott, bársonnyal bélelt, hímzett palástjait, díszített selymeit idézi bennünk. A vörös szín harsánysága a hozzáadott lágyabb színekkel szelídebbé, barátságosabbá válik, mégis megtartja klasszikus voltát. Változatos zöldekkel finomíthatjuk a rózsák leveleinek színhatását, valamint sugárzó fehér, narancsszínű, vagy pasztellesebb árnyalatú virágokkal tovább fokozhatjuk a gazdag hatást. A liliom változatos fajtái tökéletesen illenek egy vörös rózsa által dominált kertbe.

rózsák színharmónia
Könnyed romantikus

Könnyed romantikus

Míg a szerelem színét általában a vöröshöz társítják, mégis, a rózsaszínes árnyalatok sokkal könnyedebben tudunk érzelmes hatást közvetíteni. Rózsaszínekkel játszani inkább szentimentális, szenvedélyes,es eredményt hoz. Az ábrándozás színei a mályva, fukszia rózsaszínek, amit vegyíthetünk kékesebb árnyalatú levendulaszínnel. Egy jól megválasztott, sárgászöld színű örökzölddel élénkíthetünk az összhatáson.

rózsák színharmónia
Meseszerű

Meseszerű

A fehérrel telített rózsaszínek és kékek könnyed játéka meseszerű küllemet kölcsönöz a kertnek. Felszabadult gyermeki nyitottságot, vidámságot, bolondos frissességet áraszt ez a harmónia. A szarkaláb-rózsa kombináció hagyományosnak mondható, a szarkaláb kék lándzsái csodálatos hátteret képeznek minden rózsafajtához.

rózsák színharmónia
Lágy, nyugodt

Lágy, nyugodt

A nyugodt színvilág alapját a halványkék hűs, enyhülést hozó árnyalatai adják. A kék állhatatossága és őszintesége a fehérrel, világosabb árnyalatú narancssárgákkal elegyedve meditatív, ám igen határozott színkölcsönhatást eredményez. A nyugodt kékek belső harmóniát sugallnak, szelíden hömpölygő folyókat, a felhőtlen égbolt végtelen kékjét idézik, a halvány narancsok a békésen lenyugvó napot.

rózsák színharmónia
Hívogató

Hívogató

Ennek a színvilágnak a karakterét a hívogató meleg árnyalatú sárgásnarancs, a borostyánsárga adja. Ez egy őszinte, bölcs és bizalomgerjesztő harmónia, amit a fehér csak még tisztábbá és nemesebbé tesz. Egy ilyen vegyes ágyás mézédesen hívogat, szinte magába szippantja az érkezőt. Mintha nagyanyánk illatozó süteményének illatát éreznénk az orrunkban, és kedves szavai csengenének fülünkben. Bársonyvirágok, kokárdavirágok ilyen mély hatást adhatnak például egy szép fehér rózsa mellett.