Ezek is érdekelhetnek

Építsünk sziklakertet!

Kaktuszok tízparancsolata

 

A sziklakert nagyon mutatós, mindemellett kevés odafigyelést igénylő kerti megoldás, ezért sokan nagyobb területeket is szívesen beépítenek sziklakertnek. Fő alkotóelemei a kövirózsa, valamint más szárazságtűrő évelő és szukkulens félék, amelyek száma több ezer fajtára rúg. Annak érdekében, hogy a sziklakert tetszetős legyen, és megfelelő élőhelyet biztosítson a sziklakerti növények számára, fontos a megfelelő hely kiválasztása, és a táptalaj megfelelő előkészítése.

sziklakert a teraszon

Oázis Évelő Válogatás, 6 db
Oázis Évelő Válogatás, 6 db
4194 Ft
Oázis Sziklakerti évelő pakk, 10 db
Oázis Sziklakerti évelő pakk, 10 db
3990 Ft

Megoldás a teraszra

Nincs kertünk? Nem baj, már a teraszon is létre hozhatunk csodálatos kaktuszkertet! Nem kell hozzá más, mint az ELHO vertikális kertje. Ezekből az egyszerű növénytartókból akár 10 emelet magas sziklakert is díszeleghet a teraszunkon. Igaz, hogy ebben a verzióban a sziklák hiányozni fognak, de talán egy városi teraszra jobban is illik egy ilyen megoldás. Igazán esztétikus és könnyen kezelhető, bármikor szétszedhető vagy átvariálható.

A sziklakert igényei

Csak akkor létesítsünk kaktuszkertet a teraszra, ha sokat süt oda a nap, ugyanis ezeknek a növényeknek sok napfényre van szükségük. Lehetőleg kerüljük az erősen szeles, huzatos helyeket. Az átlagosan szeles, nyitott helyek természetesen nem okoznak gondot, de például két közeli épület között egy erősebb szélcsatorna a kényesebb évelőfélék  nevelését megnehezítheti. Öntözni nem sokat kell a szukkulensekből megépített vertikális kertet. Általában az esővíz elég lesz számukra, de az ültetés után mindenképpen öntözzük be földjüket kaktusztáppal dúsított vízzel, hogy hamar magukra találjanak, és erőteljes növekedésbe kezdjenek. Próbáljunk meg olyan növényeket telepíteni, amelyeket kifejezetten sziklakert-építéshez ajánlanak, mert akkor még arra is meg lehet az esély, hogy átvészelik a zord telet, és következő évben ismét gyönyörködhetünk bennük.

Oázis Kaktusz tápoldat 500 ml
899 Ft
Oázis Kaktusz föld, 3 liter
2790 Ft

Milyen földet válasszunk?

Mivel ezek a növények nem tűrik a folyamatosan nedves talajt, meg kell oldani a vízelvezetést. Ennek megfelelően a számukra megfelelő kaktuszföldet válasszuk, amely laza, homokos, jó vízvezető képességű. A szukkulensek és aloe félék számára ez a tökéletes megoldás. Viszont a sziklakerti növénynek egy részének, így bizonyos évelőféléknek nem teljesen megfelelő a tisztán homokos talaj, ezért nekik keverjünk hozzá általános földet, hogy jól érezzék magukat.