Ezek is érdekelhetnek

Szoliterek: Monstera, a könnyezőpálma

Szoliterek: Schefflera, a kenguruk fája

Dombó Diána, beszerzési vezető

Szoliternövény sorozatunk első cikkében a színpompás csodacserjéről, másnéven krotonról (Codiaeum variegatum) lesz szó. Ez a látványos, pirosas-narancsos-sárgás-barnás színekben pompázó növény tökéletes választás, hogy lakásunkba is egy kis őszi hangulatot varázsoljunk!

A növény Malajzia, India, Indonézia őserdeiből származik, latin neve az eredeti maláj nevéből (Codebo) keletkezett. Eredeti élőhelyén akár 3 méter magasra is megnőhet. Már az 1650-es években 9 fajtáját azonosítotték.  A növény genetikailag nem stabil, ezért folyamatosan új mutációk és kereszteződések alakulnak ki természetes élőhelyén. Jelenleg több, mint 15 különböző faja létezik vadon, melyek közt bokrok és fák is találhatóak.

Oázis Levéldísznövény föld, 3 liter
449 Ft
Oázis Levéldísznövény tápoldat 500 ml
899 Ft

Nemesítését az 1920-as években kezdték, hogy különböző levélméret, levélforma, a még intenzívebb levélszín, illetve a növény kompaktságát érjék el. Mára már több száz nemesített változata létezik, többek közt a törpe változata, ami nem nő magasabbra 1 méternél, viszont szintén ragyogóan színes levélzettel rendelkezik.

Indonéziában nagyra tartják és a botanikus kertekben is kiemelten foglalkoznak vele. Rituálisan a „kert szemének” hívják, olyan helyre ültetik, ahol érvényesülni tud és azonnal odavonzza a tekintetet. Fesztiválokon gyakran használják díszítő növénynek különleges színei miatt, gyakori sövénynövény és nagyon gyakran ültetik temetőkertekbe is, hitük szerint ezek a növények barátságosabbá varázsolják a temetőket. Régi szokás a csodacserje leveléből font koszorúval megkoronázni a nagy tiszteletnek örvendő személyeket.

Európában csak az 1970-es években vált elterjedtté, amikor megszülettek a szobai körülményeknek is megfelelő fajták, amik meg tudtak élni alacsonyabb páratartalom és fényviszony mellett. Mára elterjedt levéldísznövény, ami különleges látványának hála nem is csoda.

A levélzet színét nagyban meghatározza a fényerő, hiszen a színek kialakulásához napfényre van szükség. Erős napfény hatására erőteljesebb, intenzívebb színek alakulnak ki, árnyékosabb viszonyok közt pedig fakóvá, zöldebbé válnak a levelek. Eredeti élőhelyén, az őserdőben aljnövényzetet alkot és csak szórt fényt kap, így nálunk is a félárnyékos hely a legmegfelelőbb számukra, ahol főleg szűrt, de sok fényt kapnak, mivel az állandó direkt napsütés hatására megéghetnek a levelek.

A tél végi, kora tavaszi időszakban igen kényesek, ilyenkor nagyon érzékenyek a túlöntözésre, ezért fontos, hogy ebben az időszakban inkább szárazon tartsuk a földjét, mint nedvesen. Mivel trópusi növény, ezért minimum 18 fokos hőmérsékletet biztosítsunk neki. Ennél hidegebb levegő esetén könnyen megfázhat. Huzatos helyre ne tegyük! Télen egy rövid szellőztetés is károsíthatja, különösen, ha a földje éppen nedves. Jó vízáteresztő talajba ültessük. Célszerű magas kálium tartalmú műtrágyával vagy tápoldattal ellátni a növényt, ettől még intenzívebb lesz a levélszín.

keretes: A csodacserje a kutyatejfélék családjába tartozik, tejnedve mérgező, allergiás reakciót okozhat!

Néhány fajta a teljesség igénye nélkül

Andrew: Egy nagyon különleges fajta, itt inkább a fehér, bézs és zöld színek dominálnak a hosszúkás leveleken.

Andrew

Excellent: Tölgyfára hasonlító levelei miatt tölgyfa krotonnak is hívják. Levelei igen nagyok és változatos színekben pompáznak Egyéb tölgylevelű fajta: Wilma

Gold Star: Keskeny, hosszúkás, fűzfára hasonlító levelű, melyek zöld alapon sárga pöttyösek. Egyéb sárga fajták: a Gold King, Gold Sun, Sunny Star, Pictum

Gold Star

Spirale: Gyönyörű, színes, csavart levelei miatt különleges. Egyéb csavart fajták: a Guayabo, Mammi

Spirale

Mrs. Iceton: nagylevelű, változatos színű. Egyéb nagylevelű fajta: Petra