Ezek is érdekelhetnek

Top 10 nagyméretű növény

Szoliterek: Monstera, a könnyezőpálma

Dombó Diána, beszerzési vezető

Nálunk leginkább latinul, Schefflerának hívják a köznyelvben is, hivatalos magyar neve viszont a sugárarália. Eredeti élőhelyén Ausztráliában és Új-Guineában pedig esernyőnövénynek (Umbrella Plant) nevezik amiatt, hogy levelei esernyő formában rendeződnek el. Délkelet-Ázsiában is honos növény.

Bár hazájában akár 20-30 méter magas fának is megnő, szobanövényként ritkán látni 3-4 méternél magasabbat. A természetben nagyon látványos, hatalmas piros virágzatot növeszt, de szobai körülmények között ezt sajnos nem láthatjuk. Virágzata polipkarok mintájára szétállóan helyezkedik el, ezért nevezik helyenként polipfának (Octopus Tree) is. Virága sok nektárt állít elő, a madarak előszeretettel fogyasztják termését, a magokat elszórásával segítik a növény szaporodását, terjedését.

Hazájában fontos pionír növény, mert leégett területeken, tűzvész után könnyen meghonosodik.

Érdekesség:

Termését több kengurufaj és a repülő rókának nevezett denevérek is szívesen fogyasztják. Levelei pedig a Bennett-kenguru számára jelentenek finom csemegét!

 

Mediterrán országokban áttelel védett fekvésben a szabadban is, ezért kedvelt dísze a terasznak, védett belső kerteknek. Távol-Keleten, Ázsiában pedig sokszor ültetik közepes méretű sövénynek, nemcsak kertekbe, de közterekre is!

Érdekesség:

Állítólag nagyon hatásos a levegő megtisztításában, ezért mindenképpen érdemes tartani egyet!

A természetben tűzpiros, polipszerű virágzatot növeszt.
Oázis Levéldísznövény föld, 3 liter
449 Ft
Oázis Levéldísznövény tápoldat 500 ml
899 Ft

Európában szobanövényként terjedt el, a mi éghajlatunkon sajnos nem telel át. Tavasztól őszig ugyan félárnyékos helyen a szabadban is tarthatjuk, de a fagyok előtt mindenképpen biztosítsunk neki helyet a lakásban! Leggyakrabban asztali méretben találkozhatunk vele vagy mohakaró mellett nevelve kisebb, oszlopos szoliter növényként, de időnként törzses fának nevelve is kapható. Mivel fényes, hosszú levélnyelű, a kéz ujjaira hasonlító, karcsú levelei nagyon látványosak, ezért alapvetően levéldísznövény.

Szobanövényként a tarkalevelű fajták is népszerűek.

Idősebb korában léggyökereket növeszt, melyek különleges hatást kölcsönöznek a növénynek. Ha figyelmesen megnézzük, akkor láthatjuk, hogy az alsó levelei általában nagyobbak, a felsők pedig kisebbek. Fiatalon kevesebb, idősebb korban pedig több levélkéből tevődnek össze.

Ha nagyjából állandó körülményeket tudunk biztosítani számára, azt hosszú éveken tartó szépségével fogja meghálálni. 16-18°C, félárnyék, levegős, de huzatmentes környezet. Ez a legjobb, amit adhatunk ennek a növénynek. A tarka fajták sajnos érzékenyebbek, jobban kedvelik a 20-22°C-t.

Semmiképpen ne öntözzük túl sokat! Télen, hűvösebb hőmérséklet esetén egészen kicsi a vízigénye, de nyáron is elég akkor meglocsolni, amikor egy kicsit már szárazabb a földje. De ilyenkor se álljon alatta a víz és ne legyen állandóan vizes a földje. Meleg hőmérséklet esetén, vagy fűtési szezonban szereti a magas páratartalmat, érdemes néha lemosni vagy spriccelni langyos vízzel a levelét. Vegetációs időszakban levéldísznövény tápoldatot vagy táprudat adagolva fokozhatjuk a növekedését. Huzatos helyen, erős hőmérsékletingadozás vagy túlöntözés hatására egyik pillanatról a másikra lehullhatnak a levelei.

Ha nem szeretnénk, hogy túl magasra nőjön, akkor érdemes rendszeresen visszavágni, a hajtáscsúcsait kicsípni, így kompaktabb, tömörebb növényt nevelhetünk. Beltéri bonsai is kialakítható belőle: a mini fa léggyökerekkel igazán látványos!

Érdekesség:

A kínai hagyományos gyógyászatban felhasználják a leveléből, hajtásaiból és gyökeréből kivont hatóanyagokat. A kínai gyógyászat szerint a Schefflera keserű, édes és meleg tulajdonságú, ezért a máj funkcióira hat elsősorban, de a vérkeringésre is nagyon hatásos. A modern gyógyászatban többek között reuma, fejfájás, asztma enyhítésére használják hatóanyagait. Külsőleg vérzéscsillapításra és sebgyógyításra alkalmas. A növény azonmban szakértő feldolgozás nélkül mérgező. Semmiképpen ne kísérletezzünk vele otthon!

Nagyobb levelű, termetesebb faja a Schefflera actinophylla (Esernyőfa).

Leggyakrabban viszont a kompaktabb növekedésű, kisebb levelű Schefflera arboricola (Törpe esernyőfa) fajtáival találkozhatunk a kertészetekben.

 

Compacta: törpébb növésű, zöld levelű

Gold Capella: kompakt, sárgatarka levelű

Nora: nagyon tömött, fényes levelű

Gerda: fehértarka levelű

Trinett: Sárgatarka levelű, kicsit lazább növekedésű

Janine: Sárgatarka levelű, levélzete kicsit csüngőbb habitusú

Sofia: Fehérmárványos a levél színe