Ezek is érdekelhetnek

Geotextíliák: melyiket válasszuk?

Mire jó a talajtakarás?

Sokunk kedvenc meséje volt, és még ma is örökzöldnek számítanak a kertésznadrágos Kisvakond vidám történetei. Ennek ellenére legtöbbünk nem örül, ha a mesekönyveken kívül, ne adj isten saját kertünkben találkozunk vele, hiszen a legszebb kerteket is elcsúfítják a túrások. Nézzük, hogyan szabadulhatunk meg tőlük, akár végleg!

 

 1. Klasszikus módszer a járatba kellemetlen szagú anyagokat helyezni. Ilyen lehet egy petrólemba, vagy gázolajba mártott rongy. Ezzel célszerű minden túrást elszigetelni, hogy a hatás gyors legyen.
  Ennek ezzel profibb verziója h olyan műtrágyával tápláljuk a gyepet aminek vakondűző hatása is van. Ilyen Az Oázis Gyep-őr 2in1 műtrágya mely nem csak minden szükséges ásványi anyagot (NPK) tartalmaz, hogy gyepünk szép és egészséges legyen, de aromatikus anyagok is hozzáadásra kerültek, amik távol tartják a vakondot a gyepes felülettől.
 2. Szintén bevett „háztáji” trükk a sörösüvegek használata. Ennek lényege, hogy a föld alatt élő, így elsősorban a hallására és szaglására támaszkodó állat igen érzékeny a hangokra. A nyakával felfele, a túrásba ásott sörösüveg pedig a vakond számára kellemetlen hangon rezeg, ha a szél fújja. Bár sokan esküsznek erre, a módszer nem használható minden körülmények között.
  Vakondháló
  0 Ft
  Oázis Gyep-őr, gyeptrágya vakond ellen
  4190 Ft
 3. A sörösüveges megoldás modern verziója az elektromos vakondriasztó. Ezek folyamatosan az állat számára elviselhetetlen hangot adnak, amit szerencsére mi emberek, a frekvenciák trükkös beállításának hála, nem is érzékelünk. A legújabbak már napelemesek, így a vezetékekkel sem kell bajlódni.
 4. Vakondűző gázpatronokat is forgalmaznak, melyek mérgező füsttel töltik meg az alagutat, és a vakondok elűzését ígérik. Ez utóbbi sajnos nem teljesen igaz, a használata legtöbbször inkább az állat pusztulásával jár, ráadásul igen embertelen módon, így használatát inkább nem javasoljuk.
  Fontos tudni, hogy a vakond Magyarországon védett állat, eszmei értéke 25.000 Ft. Fontos hát, hogy ne pusztítsuk el, a lehető legemberségesebb módon űzzük el, vagy előzzük meg, hogy beköltözzön. A tippek egy része régi praktika, mely nem mindig jön be, de modern módszereket is felsorolunk.  
 5. A másik véglet, talán a leghumánusabb módszer, a huzat alkalmazása. Sokan esküsznek a túrások elhordására, és a járat nyílásának megnagyobbítására. A járatban így feltámadó huzatot az állat ki nem állhatja, és a módszer hívei szerint inkább odébb áll. Sajnos ez sem hosszú távú megoldás, és a kertünk további feltúrása nekünk sem a legkellemesebb tevékenység.
 6. Senkinek sem tanácsoljuk, hogy csak a vakondok miatt tartson háziállatot, de jó tudni, hogy sok kutya-macska gazdi szerint a kedvencei tartják távol a nemkívánatos vendéget.
 7. A kiöntés nem csak az ürge de a vakond ellen is beválhat. Azonban a módszer korántsem tökéletes. Ha a kertünk lejtős, az állat könnyen a felsőbb járatokba menekülhet, vagy akár a felszínen távozhat, amíg mi elárasztjuk a kertet. Ha pedig a föld elnyeli a vizet, hamar visszatér.
 8. Vissza a szagokhoz! A petróleumot már említettük, azonban ez nem épp környezetbarát megoldás. Hasonló szagot áraszt viszont a nagy sárfű, avagy vakondűző fű (euphorbia lathyris) gyökere. Szépséghibája, hogy szaga csak a sérüléskor van, így az állat hamar kitanulja, hogyan kerülheti el, ráadásul a növény erősen mérgező, így nem biztos, hogy a kertünkbe való.
  Oázis Prémium Vakondháló, 2x25m
  14900 Ft
  Oázis Prémium Vakondháló, 1x25m
  7990 Ft
 9. Gyep alá egyértelműen a legjobb megoldás a vakondháló. Ez egy erős műanyagból készült háló, amin keresztül nem tudnak a felszínre jönni, így inkább az egész területet elhagyják. Utólag sajnos nem lehelyezhető, erre gyepesítés előtt kell gondolnunk. Akkor viszont nem egy ördöngösség, ráadásul a négyzetméterenként párszáz forintos ára biztosan megtérül, ha nélküle rendszeresen a túrásokkal kéne bajlódnunk.
  Gyep alatt végleges, mégis emberséges megoldás a vakondháló!
 10. A fentieken felül is rengeteg módszer létezik, hallottunk már a járatba dugott fokhagymáról, ricinusról, kávézaccról, vagy egyéb erős illatű fűszerekről is. Sokan sokféle módszerre esküsznek, és nem mindegyik válik be mindenhol. Fontos hát, hogy saját környezetünkhöz alkalmazkodjunk mi is. Kérdezzük meg szomszédokat, a környék idősebb lakóit, nekik mi vált be a legjobban? Persze csak olyannak higgyünk, akinek kertje nincs teli földkupacokkal…