Ezek is érdekelhetnek

Veteményes árnyékban

Rododendron – Zsenge árnyú habos felhők

Varga Zoltán, áruházvezető, Oázis Kőbánya

Vásárlóink kétségtelenül a balkonnövények igényeiről teszik fel a legtöbb kérdést a tavasz folyamán. Ezután jönnek a speciális igényű, gyönyörű cserjék és évelők, mint például a rhododenendron, aztán a termő növények. Lássuk be, elültetni pár dísznövényt, aminek esetleg nem megfelelők a kert igényei, nem akkora katasztrófa, mint elültetni egy kis almafát, évekig várni, hogy termőre forduljon, aztán 6 év után is hiába várakozni, nem történik semmi. Szeretnék adni pár tippet, amivel talán megválaszolok pár kérdést!

Teret a gyümölcsfáknak!

Az egyik leggyakoribb hiba gyümölcsfaültetésnél a területigény mellőzése. Már az ültetésnél figyelembe kell vennünk, hogy a gyümölcsfáknak határozott helyigényük van. Egy kis csemete olyan, akár egy kóró, mikor hazavisszük a kertészetből, de pár év alatt terebélyes fává fejlődik. Sokan hibáznak, mikor tele akarják zsúfolni kertjüket finom, termő csemetékkel, mert ha megnőnek, az egymás nyakára ültetett fáknak nem jut majd elég napfény a lombkoronától. A magas fáknak ‒ mint a dió és a gesztenye ‒ 60 m² kell, a közepeseknek ‒ mint az alma és a körte ‒ nagyjából 30 m². De ma már sok kisebb, determinált méretű gyümölcsfa fajta is beszerezhető, amelyek beérik 10-12 m²-rel, de mindig érdeklődjünk kertészünknél!

Speciális földigények?

Oázis Hortenzia és rododendron trágya, 1 kg
1390 Ft

Ha olyan különleges igényű növényt szeretnénk ültetni, mint a rhododendron vagy a hortenzia, és  amelynek nem felel meg kertünk földjének pH-értéke, érdemes olyan módon elültetni, hogy a kiásott gödör aljának teljes méretében geotextilt fektetünk le. Így a növény földjét pár évente egyszerűen fel lehet frissíteni a szükséges anyagokkal a gyökérzet megsértése nélkül, hiszen a textil oldalainál megemelve a növény kiemelhető a földből. Érdeklődjünk talajjavítók és speciális műtrágyák után, hogy mivel lehet növényünk éveken át csodálatosan szép!

Kerti geotextília, 16 nm, 3,2×5 m
3990 Ft
Agroszövet gyom ellen, 8 m2
4990 Ft

Segítség! Árnyékos a kertem!

Szeretnénk konyhakertet, de nem elég napos a ház mögötti rész? Paradicsomot semmiképpen ne ültessünk, mert annak legkevesebb 6 órányi teljes napsütésre van szüksége, de azért vannak lehetőségeink. A cikória, egres, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kelbimbó, kelkáposzta, kelkáposzta, koriander, koriander, mángold, menta, mogyoró, mustár, paszternák, retek, ribizli, rukkola, saláta, sóska, spenót, tárkony, zöldhagyma, zsázsa beérik 3-6 órányi napsütéssel is, és ha gyümölcsöt szüretelnénk, ültessünk szedret, vagy áfonyát!

Oázis Amerikai tőzegáfonya - Vaccinium macrocarpon
Oázis Amerikai tőzegáfonya – Vaccinium macrocarpon
3790 Ft

Fontos a jó munkaeszköz!

Rengeteg bosszúságtól megkímélhetjük magunkat jó minőségű kerti szerszámok használatával. Az még hagyján, ha például egy silány anyagból készült lapát nem bírja a mozgatni kívánt súlyt, és eltörik használt közben. De egy ásó elhajlása akár balesetveszélyes is lehet, ha éppen akkor következik be, mikor testünkkel ránehezedünk! Kíméljük meg szervezetünket a nem kívánt fájdalmaktól, és használjunk minőségi eszközöket!

Oázis Általános virágföld, 50 liter
2190 Ft
Oázis Ásó
6490 Ft
Oázis Faiskolai Ásó, Y nyelû
6490 Ft
Oázis Ásó, Y nyelű
6490 Ft