Ezek is érdekelhetnek

5+1 tuti tipp paradicsomhoz

Ehető virágok a konyhában

Legtöbben paradicsommal és paprikával kezdenek kísérletezni, amikor eldöntik, hogy zöldség-gyümölcs házi termesztésébe fognak. Sokan annak ellenére is belevágnak nevelgetésükbe, hogy nem elég napos a kertjük vagy a teraszuk.

A gyümölcsöt nevelő zöldségfélék, mint a paradicsom és a paprika igencsak fényigényesek, legalább 6-8 óra teljes napfényre van szükségük. Ennek ellenére vannak olyan növények, amelyek beérik akár 3-6 órányi napsütéssel is, illetve néhány még árnyákban is beérik, bár kétségtelenül lassabban, illetve kevesebb terméssel. A gyökérzöldségek jobban tűrik az árnyékot, ha azonban nem jutnak elég fényhez, akkor energiájukat inkább a levelek növesztésére fordítják, a gyökerek pedig kisebbek maradnak. Érdemes az árnyékos területekre levélzöldségeket, illetve virágzatukért tartott zöldségeket vetni. A legtöbb ilyen balkonpalántának legalább napi 6-8 óra teljes napsütés szükséges, hogy termést is szüretelhessünk a nyáron. A következő növények garantáltan egy árnyéki haszonkert büszke tulajdonosává fogják varázsolni!

A ruccola 3-6 óra napsütéssel is jól elvan

Beérik 3-6 órányi napsütéssel:

cikória, egres, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kelbimbó, kelkáposzta, kelkáposzta, koriander, koriander, mángold, menta, mogyoró, mustár, paszternák, retek, ribizli, rukkola, saláta, sóska, spenót, tárkony, zöldhagyma, zsázsa

Prémium Zöldség föld, 20 liter
1790 Ft
Prémium szerves zöldség trágya, 1,5 kg
2490 Ft

Elviselik az árnyékot, de hozamcsökkenésre számíthatunk:

bab, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, eper, földi szeder és málna, fürtös és vörös áfonya, káposzta, karalábé, karfiol, petrezselyem, rebarbara, sárgarépa

Mielőtt kialakítjuk a növények helyét, mérjük fel a környezetet!

Amennyiben fák vagy más növények adják az árnyékot, akkor haszonkertünk növényeinek a napsütésen túl a tápanyagért és a nedvességért is versenyezniük kell. Ilyenkor fokozottan figyelni kell a megfelelő tápanyag-utánpótlásra!
Ne hagyjuk elgyomosodni árnyékos ágyásainkat, mert minden gyomnövény vizet és tápanyagot von el a terméstől!
Egy fehér kerítés vagy fehér fal visszaveri a napfényt, mellettük eredményesebben termeszthetünk még félárnyékban is. A fal melletti árnyék esetén ügyeljünk a talaj nedvességére.

Oázis Fûszernövény föld, 3 liter
449 Ft
Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft

Ha magas terméshozamot szeretnénk, akkor vessünk brokkolit, karfiolt, különféle típusú salátákat és fejeskáposztákat. Káposztából számtalan fajta van, amik eltérőek ízben és betakarítási időben, így még akár télen is hozzájuthatunk friss káposztához. Vetési idejük nyár elején van, ezért még most is tervezgethetünk velük.
A fűszernövények teljes árnyékban is kiválóan érzik magukat!