Ezek is érdekelhetnek

Építsünk sziklakertet!

Mediterrán toplista

Ha bizonytalanok lennénk, milyen virágoskert is lenne ideális számunkra, vizsgáljuk meg a kert adottságait, illetve a kerti munkákra fordítható órák számát. Sokan szeretnének nyári estéken andalító illatú rózsák között pihenni, de például a rózsák metszését nem tudjuk pár perc alatt elintézni, így ilyen típusú virágoskertet csak azok számára érdemes választani, akik időt is tudnak szánni rá. Adunk pár tippet, hogy miben gondolkozhatunk!

Évelőkert

Virágzó évelők hatalmas választéka áll rendelkezésünkre, akármilyen fekvésű is a kertünk. Vannak olyannyira árnyékos helyek, ahol a fű már nem marad meg. Árnyékba ültethetünk többféle növényt is, a teljesség igénye nélkül: indás ínfű, tollbuga, májusi gyöngyvirág, nagy szívvirág, erdei pajzsika, erdei sárga árvacsalán, pénzlevelű lizinka mind-mind megfelelő. Az évelők legnagyobb előnye, hogy nem igényelnek sok öntözést, mégis csodálatos virágokkal díszítenek. Napos területek szemet gyönyörködtető virágzói a cickafark, fehér sarkantyúvirág, lenyecskeszem, ligeti zsálya, napszemvirág, sásliliom, levendula.

 

Rózsalugas

A rózsa minden évben igényli a tavaszi metszést, és egyes fajták a virágzás utánit is. Ezen felül mindegyikük rendszeres tápanyag-utánpótlást kíván. Alkalmazzunk hosszú időre elegendő tápanyagot tartalmazó, hosszú hatású műtrágyát! Sok rózsafajta érzékeny a kártevőkre, ezért rendszeres időközönként ellenőriznünk kell, nehogy észrevétlenül elszaporodjanak, és megtámadják dédelgetett rózsáinkat.

Oázis Rózsa trágya, 1 kg
1390 Ft
Oázis Rózsa föld, 20 liter
1190 Ft

Mediterrán terasz

A városban élők közül egyre többen alakítanak ki mediterrán kertet a teraszukon, mivel nincs beültethető területük, a hőséget pedig ezek a növények remekül bírják. Csak a téli elhelyezésükre kell megoldást találni, ami lehet egy garázs, lépcsőforduló, vagy tároló. Arra azonban ügyelnünk kell, hogy télen nem zárhatjuk olyan helyre növényeinket, amely teljesen napfénymentes. E csodálatos növények nyáron is rendszeres öntözést kívánnak, főleg, mivel legtöbbjüket cserépben tartjuk, amelyből hamar felszívják a vizet. A leaneder, Bougainvillea, cikászpálma, kefevirág, margaréta lehet teraszunk legszebb éke! Legtöbbjük metszést igényel, ezért ez a variáció is kicsivel több munkát igényel, mint például egy sziklakert.

Oázis Leánder tápoldat 1000 ml
1490 Ft
Oázis Citrusföld, 20 liter
1190 Ft

Sziklakert

Ha megfelelően alakítjuk ki sziklakertünket, aligha lesz rá pár percnyi időnél több vesződségünk. Az első és legfontosabb, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek  nem nőnek 30-50 centiméternél magasabbra, és a föld jó vízelvezető képességű legyen, hiszen a szukkulensek érzékenyek a pangó vízre. Ültethetünk télálló kaktuszokat, például Opuntia és Echinocereus fajtákat, sziklakerti évelőket: varjúháj, kövirózsa, ikravirág , szikla ternye. Ha teraszon szeretnénk kaktuszfajtákat tartani, nagyobb a választási lehetőségünk, hiszen télire be tudjuk vinni őket a lakásba.