Ezek is érdekelhetnek

Bogyósok ősszel

Így ültesd el a hagymás virágokat ősszel!

Ha az év lehető legnagyobb részében szeretnénk virágba borítani otthonunkat, akkor nem feledkezhetünk el az ősszel díszítő növényekről sem. Ezeket akkor érdemes bevetni, amikor az egynyári és balkonnövények már nem mutatnak igazán szépen, de a karácsonyi dekorációk kihelyezéséhez még korán van. Igaz, ha jól választunk, akár egészen a tavasz érkezéséig szépek lehetnek.

A legtöbb itt felsorolt növény vegyes összeültetésekben mutat igazán szépen, így bátran kombináljuk őket akár virágágyásokról, akár balkonládákról van szó. Ha több fajtát választunk valami biztosan szép lesz az egész őszi-téli időszakban!

Ha a balkonládáinkat vagy virágágyásainkat a balkonnövények szezonja végén újraültetjük az őszi-téli szezonban díszítő növényekkel, érdemes alájuk virághagymákat is ültetni. Az őszi szezon növényei jellemzően januárig, februárig mutatnak szépen, az ekkortól nyíló hagymás virágokkal pedig áthidalhatjuk az egynyáriak március végi érkezéséig tartó időszakot. Így egy percre sem kell színes szirmok nélkül maradnunk!

 

Árvácska (Viola x wittrockiana)

Az ibolyafélék családjába tartozó árvácska egy visszafogott, mégis gyönyörű virág, mely látszólagos törékenysége ellenére igazi túlélő! Nagyon jól bírja a hideget, így ősztől egészen a fagyokig virágzik, majd az elsők közt dugja ki a fejét a hó alól.  A kisvirágúak általában alacsonyabbak és bokrosak, míg a nagyvirágúak karcsúbbra nőnek.

Napos, félárnyékos helyeket kedvel, vízigénye közepes. A szeles, hideg helyekre is ajánlott növény. Meghálálja a tápanyagban dús, jó vízáteresztő virágföldet.

 

Csarab (Calluna Vulgaris)

Az ősz egyik leglátványosabb színfoltja a fehér, rózsaszín, lila, bordó, narancs, vörös színekben pompázó csarab, melynek felálló szárait apró virágai borítják be. Érdemes több színt kombinálni belőlük! Ebben a leleményes termesztők is segítségünkre lesznek, hisz évről évre egyre újabb színváltozatokkal rukkolnak elő.

Savanyú, állandóan nyirkos talajt igényel, de a sok napfényt is szereti. Jól bírja a hideget, így virágai akár márciusig is rajta maradhatnak, bár idővel színük elhalványul.

Díszkáposzta (Brassica Oleracea)

Közterületi ágyások mellett a díszkertekben és balkonokon is egyre népszerűbb a fodros vagy simalevelű, lilás, sárgás vagy fehéres, de mindenképp mutatós díszkáposzta. Nagyobb ágyásokban érdemes sormintát alkotni a különböző fajtákkal, balkonládákba pedig egyéb fajokkal vegyesen mutat szépen.

A tűző napot is kedvelő, rendszeres öntözést igénylő növény. Bármilyen talajon jól fejlődik, ha az nem túl savas.

 

 

Oázis balkonmix, 6 db
2694 Ft
Oázis Prémium balkonmix, 6 db
3294 Ft

Díszpaprika (Capsicum Annuum)

Klasszikus zöldségfélénk díszváltozata ez az apró, színes terméseinek hála bohókás megjelenésű növény. A termések színe és formája igen nagy változatosságot mutat. Magasságuk ritkán több 30-40 cm-nél

Jó vízáteresztésű talajokat kedvel, legszebben napfényes helyeken nő meg. Elviseli a szárazságot is, de jobb, ha a földjüket enyhén nyirkosan tartjuk. Fagyérzékeny, így hazánkban csak szezonálisan tartható.

 

Díszparadicsom (Solanum Peudocapsicum)

A korallbokorként is emlegetett díszparadicsom valójában a burgonyafélék családjába tartozik, de számtalan 1-2 centis zöld, sárga, piros bogyót növeszt, így az őszies dekorációk kiváló tagja.

Szereti a világos helyeket, és a sok, de visszafogott öntözést.  Fagyérzékeny, így hazánkban 10-15 °C-on teletetendő.

 

Dérbabér (Skimmia Japonica)

Igazán strapabíró, a legkeményebb fagyoknak is ellenálló örökzöld cserje. Fényes levelei mellett az ősszel megjelenő bordós bimbói és a tavasszal nyíló világos virágai is díszítenek. Lassan nő, így szűk helyekre is jó választás lehet.

Igénytelennek mondható, árnyékos helyeket is elviselő növény. A tartós szárazságot nem kedveli, de ennek ellenére sem igényel sok öntözést.

 

 

Oázis Muskátli és balkonnövény tápoldat 1000 ml
1490 Ft
Oázis Muskátli és balkonnövény föld, 50 liter
2390 Ft

 


Erika, Vékony hanga (Erica Gracilis)

Felálló szárait a számtalan apró virág teljesen befedi, így a csarabokra igen hasonlít, de virágai gömbölydedebbek, levelei tűszerűek. Rengeteg színben kapható a fehértől a bordóig, de még élénk zöldben is! Télen ugyan elfagy, de a száraz virágok sokáig rajta maradnak és tovább díszítenek.

A savanyú talajokat és a sok öntözést szereti, így sok egyéb őszi növénnyel jól kombinálható, de a vegyes összeültetések mellett önállóan egy cserépben is szépen mutat.

 

Erika, Alpesi hanga (Erica Carnea)

Az erikák családjába tartozik az alpesi hanga, amely azonban sok mindenben eltér rokonaitól. Fagytűrő, a természetben a tél végén virágzik, de a kertészetekből már ősszel is virágosan vihetjük haza és az első fagyokig biztosan szép marad.

Különlegessége, hogy rokonaival ellentétben a meszes talajokat kedveli, így nem is érdemes összeültetni őket. Szereti az állandóan nedves talajt és a sok szűrt napfényt.

 

Évelő őszirózsa (Aster)

Ez a kedves kis virág már akár a nyár második felétől nyílik, így kiválóan át lehet vele hidalni a nyári évelők és balkonnövények, valamint az ősszel díszítő évelők közti pár hetet. A törpe fajták ritkán nagyobbak 20 cm-nél, de akad belőlük 1 méteresre is megnővő.

A laza, tápanyagdús talajt szereti, és az állandóan fényes helyeket. A dús virágzáshoz öntözzük bőségesen! Ha évelőként tartjuk tavasszal érdemes erősen visszametszeni.

 

 

Prémium Balkon föld, 20 liter
1790 Ft
Oázis Balkon és muskátli trágya, 1 kg
1390 Ft

 


Fajdbogyó (Gaultheria procumbens)

Igazán mutatós ez a törpe termetű cserje mely nyáron hozza nem túl látványos, de aranyos fehér vagy rózsaszín virágait. Ezekből azonban ősszel igen mutatós pirosas bogyók fejlődnek, amik az örökzöld levelekkel együtt télen igen látványossá teszik a növényt. Nem nő magasabbra, mint 20 cm, így balkonládákba tökéletes választás!

Árnyékos helyen is szépen fejlődő, savanyú talajt kedvelő növény. Ha sok nap éri, a földjét tartsuk mindig nedvesen. A legtöbb bogyót is így hozza!


Havasi gyopár (Leontopodium Alpinum)

Alpesi eredetű, sziklás rétek és kopár lejtők növénye. Virágzata nem túl látványos, de murvalevelek jellegzetes csillagalakzatban ölelik körbe azt. Svájc és Ausztria nemzeti jelképe.

Évelőként nehezen tartható, mert a meleg nyarakat nem viseli, de az őszi összeültetéseket könnyen feldobhatjuk vele. Földje legyen meszes, és jó vízáteresztő.

 

Hunyor (Helleborus)

A hunyorokoknak több fajtája is létezik, jellemzően januártól virágzanak, azonban a kertészetekben már novembertől így vásárolhatjuk meg őket. Így karácsonyi hangulatú vagy őszi összeültetések gyönyörű tagjai lehetnek. Fehér, élénkzöld és bordós árnyalatú virágút is választhatunk közülük.

Leginkább lombos fák tövében, félárnyékban érzi jól magát, jó vízáteresztő képességű talajokban. Mivel nyáron visszahúzódik, egyáltalán nem igényel öntözést.

 

 

Oázis Muskátli és balkonnövény tápoldat 500 ml
599 Ft
Oázis Állítható balkonládatartó, több színben
2990 Ft

 

Kerti Őszirózsa (Callistephus Chinensis)

A kínai őszirózsának is nevezett növény idehaza leginkább egynyáriként tartott, virágait azonban későn, a nyár legvégétől az ősz derekáig hozza. Kedves megjelenésű fészekvirágzata a fehértől a rózsaszínen át, lilás, kékes, de még sárga is lehet, így szinte bármivel jól kombinálható. Egyes fajták akár 90 cm-re is megnőnek!

A napos, szélmentes helyeket kedveli. Vízigénye közepes, de szárazságban érdemes öntözni, hogy virágai nagyobbak legyenek.

 

Krizantém (Chrysanthemum)

Az ősz elmaradhatatlan slágere! Temetőktől évelőágyásokon át balkonládákig mindenhol jól mutat ez a megszámlálhatatlanul sok virággal borított közepes termetű cserje. Számtalan szín ás virágforma közül választhatunk, biztosan mindenki megtalálja a neki tetszőt.

A napos, félárnyékos helyeket kedveli, bár világos helyen hamarabb elvirágzik. Szereti, ha földje mindig enyhén nyirkos, és tápanyagban dús. Igyekezzünk öntözéskor a leveleit és virágzatát szárazon tartani, hogy tovább szép maradjon!

 

Madárbirs (Cotoneaster fajták)

A madárbirseknek számtalan fajtája létezik, de közös bennük, hogy díszítő értékük leginkább ősszel megjelenő, leginkább piros bogyóikkal teljesedik ki. Ezek teszik tökéletesen alkalmassá, hogy ne csak cserjeként, hanem őszi összeültetésekben is alkalmazzuk.

Igen könnyen nevelhető, igénytelennek mondható cserje. Napos helyeket kedvel, a talajra nem igényes, és elviseli a szárazságot is.

 

Oázis Muskátli és balkonnövény táprúd 30 db
499 Ft
Oázis Muskátli és balkonnövény tápoldat, 100 ml
349 Ft

 

Magyal (Ilex)

A „karácsonyi hangulatú” örökzöld cserjék kiemelkedően szép darabja. Csipkés szélű levelei és piros bogyói teszik igazán látványossá. Egyes változatokon a levélszélek halványsárga vagy fehér színezetűek, így még izgalmasabb látványt nyújtanak.

Félárnyékos helyeken, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajokban fejlődik legszebben. Vízigénye alacsony, akár a szárazságot is elviseli.

 

Mirtuszhanga, Tőzegmirtusz (Gaultheria mucronata)

Ősszel megjelenő fehér, halvány rózsaszín, vagy vörös bogyóinak hála egyre népszerűbb résztvevője az őszi dekorációknak, balkonládáknak. Apró, kissé szúrós levelei szép hátteret alkotnak a bogyóknak.

Feltétlenül savas talajba ültessük, félárnyékos helyre. Lehetőség szerint lágy vízzel öntözzük, és igyekezzünk mindig nyirkosan tartani a földjét. Teljesen tél- és fagyálló.

 

Tárnics (Gentiana)

Még újdonságnak számítanak a kékes, lilás virágokat hozó tárnicsok az őszi kertekben, pedig legnagyobb előnyük épp az, hogy nélkülük ezeket a színeket jobbára hiányolnunk kellene az szeptember és november közti időszakból.

A félárnyékos helyeket kedvelik, az enyhén savas virágföldet és az állandó nedvességet. A legtöbb fajta alacsony növésű, így nagyon ajánljuk őket  balkonládák izgalmasabbá tételére!

 

Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft
Oázis Prémium dekorációs kéreg, 45 liter
7990 Ft

 

Tűzgyöngyvirág, Tűzeső (Heuchera)

Bár a növény virágzása késő tavaszra esik, levélzete télizöld, vagyis egész télen anövényen marad. Ráadásul ez a levélzet nem akármilyen! Karéjos vagy kerekded levelei sárgák, narancssárgák, bordók vagy vörösek is lehetnek, sőt minden évben egyre újabb változatokkal találkozhatunk. Érdemes több színváltozatott együtt ültetni!

A félárnyékos fekvést kedveli igazán, és a jó vízelvezetésű, de állandóan nedves talajt. A tűző nap a leveleket károsíthatja. Őszi vegyesen beültetett balkonládákba, vagy nagyobb ágyásokba összefüggő növényszőnyeg alkotására jó szívvel ajánljuk.

 

Veronikacserje (Hebe)

Az alacsony cserje legtöbb fajtája bár rosszul bírja a kemény teleket, védettebb helyeken cserépben is szépen áttelel. Érdemes kísérletezni vele mert liláskékes virágokkal és számtalan formában és színben díszítő leveleivel, különlegesen sűrű, tömött lombjával hálálja meg ezt.

Enyhén savas talajt igényel, félárnyékos helyeken lesz a legszebb. Nyáron rendszeresen kell öntözni, illetve fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel.