Ezek is érdekelhetnek

Ősszel virágzó évelők

Ősszel se hagyd üresen a balkonládáid!

A boglárkafélék rendjébe tartozó hunyor a tavasz egyik első hírnöke. A Magyarországon természetes körülmények között előforduló 3 faj mindegyike védett ezért, ha látunk egyet erdei sétánkon, véletlenül se szakítsuk le! Védettségük okán kiskereskedelmi forgalomban sem igen beszerezhetők. Ellenben az alábbi, kapható fajok változatos téli beültetésekre adnak lehetőséget. Ha ügyesen kombináljuk a fajtákat, akkor a kedves kinézetű virágok időjárástól függően viszonylag hosszan, már karácsonytól akár májusig is díszíthetik ágyásunkat, balkonládánkat. Humuszos talajba, félárnyékos-árnyékos helyre ültessük, akár fák, bokrok tövébe. A hunyor korai hagymások, hóvirágok társaságában is nagyon szépen díszeleg.

Gyakran a hó alól bújik elő a megtévesztő nevű fekete hunyor

Fekete hunyor

Ne tévesszen meg ennek a tündöklő virágnak a neve: ne fekete virágokat keressünk az áruházakban. A Helleborus niger nevében a fekete jelző ugyanis a gyökerekre vonatkozik, amelyek valóban sötét színűek. Ellentétben virágai fehérek, mint a hó, és ha szerencsénk van, már karácsonyra kinyílnak. A kertészetekben pedig már ez előtt találkozhatunk vele.

Keleti hunyor
A teltvirágú “Stained Glass” sokkal több szirommal és különleges színnel rendelkezik

Keleti hunyor

A február végétől április közepéig bókoló Helleborus orientalis többféle rózsaszín és lila árnyalatban is kapható. Egyes változatok halvány rózsaszín virágzatát sötétbordó erek díszítik, míg a teltvirágú fajták színe jellemzően sötétebb. Tarka zöld mintás levelei áttelelnek, ezért akkor is díszít, mikor éppen nincs rajta virág.

Különleges rózsaszín árnyalatokban pompázik majd idővel egyre sötétebb bordóvá válik a Helleborus “Merlin”

Zöld hunyor

Az éretlen lime színű, avagy élénkzöld virágokat hozó Helleborus viridis szépségében február és május között gyönyörködhetünk. Árnyékba ne tegyük, mivel jobban szereti a világosabb helyeket, mint előzően ismertetett társai. Bár a szárakon csak 2-3 virágot hoz, azok szép nagyok, és a meglepő virágszín miatt egészen különleges hatást keltenek.

Zöld hunyor

 

A Magyarországon is megtalálható három, védett fajta:

Kisvirágú hunyor (H. Dumetorum): zöld virágú, az Észak-Dunántúl hegységeiben nő

Pirosló hunyor (H. Purpurascens), pirosas virágú, az Északi-középhegységben található

Illatos hunyor (H. Odorus): zöld virágú, a Dél-Dunántúlon található, elsősorban a Mecsek környékén