Ezek is érdekelhetnek

A nyári öntözés tízparancsolata

A 10 leggyakoribb kerti hiba – és megoldásuk

Az értékes ivóvíz fontosságára talán már egyre kevesebbeknek kell felhívni a figyelmét. Azonban azon túl, hogy gondolunk Földünk véges tisztavíz-készleteinek megőrzésre, az sem árt, ha a megfelelő eszközökkel tudunk is tenni ennek érdekében.

Egy nagyobb kert nyári öntözése kétség kívül tekintélyes részét teszi ki egészéves vízfogyasztásunknak. Főleg, hogy az egyre szeszélyesebbnek tűnő időjárás miatt már gyakran az április vége sem múlhat el napi öntözés nélkül és erre sokszor még szeptemberben is szükségünk van. A lehető legjobb öntözőrendszer kiválasztása azonban nem csak környezetvédelmi és gazdasági szempontból érdekünk: a praktikus és kényelmi megfontolások is erre késztetnek.

A felszerelés puszta kézzel, mindenféle szerszámok nélkül is könnyedén történik.

akár 70%-al több vizet takaríthatunk meg

Azzal senki sem vitatkozik, hogy egy automata öntözőrendszerre rengeteg időt és energiát spórolhatunk. Azonban az sem mindegy, hogy ez az automatizmus milyen módon juttatja ki a növényeink számára nélkülözhetetlen vizet. Természetesen a nagyobb gyepfelületek öntözésére a már jól ismert földbe süllyeszkedő, forgó szórófejek a legalkalmasabbak, ám ezen túl a legtöbb helyen praktikusabb megoldást nyújthat a csepegtetős öntözőrendszer alkalmazása.

A csepegtetős rendszerek nagy előnye, hogy minden egyes balkonládába, cserépbe vagy dézsába, vagy a szabad földbe ültetett növények esetén akár minden egyes tőhöz külön csepegtetőfej tartozhat. A jobb minőségű fejekkel pedig így akár egyenként is szabályozhatjuk, hogy melyik növényünknek mennyi vízre van szüksége.

Irány a Webshop!

Ez elsőre összetettebbnek, és túl bonyolultnak tűnhet, azonban a leleményes gyártóknak hála az ilyen rendszerek telepítése igazán nem nagy kihívás. A rugalmas csövek a föld felett futnak, így nincs szükség földmunkára és a karbantartás is rendkívül egyszerű. A cső elvágásához csak egy éles késre vagy ollóra van szükségünk, az elosztók, toldások, csepegtetőfejek és egyéb idomok felhelyezése pedig könnyedén, puszta kézzel, mindenféle szerszámok nélkül is könnyedén történik.

És a legfontosabbról még nem is beszéltünk: a csepegtető öntözőrendszer cseppenként, pontosan annyi vízzel látja el a növényeket, amennyire szükségük van. A víz pontosan ott jut be a földbe, ahol a növénynek szüksége van rá, vagyis a gyökereknél. Az állítható fejekkel a hagyományos öntözési módszerekhez képest akár 70%-al több vizet takaríthatunk meg.