Ezek is érdekelhetnek

Gyümölcsfák: a tavaszi permetezés

Mindent a szabadgyökeres gyümölcsfákról!

A meggyfa szinte minden talajtípuson eredményesen termeszthető, és azon felül, hogy gyümölcsének felhasználása sokoldalú, fájából jó minőségű bútorfa készül. Egyes fajtái díszfaként tarthatók, hisz virágzás időben mesés látványt nyújtanak. A meggyfa talajban nem válogatós, több fajta is kiválóan alkalmazkodik környezetéhez. Nagyrészt önbeporzók, így nem szükséges feltétlenül porzófát ültetnünk. A népszerű Pándy meggy fajták mellé viszont szükséges porzó társ, amely akár cseresznyefajta is lehet. Közepes vízigényű gyümölcsfaj, 600 mm csapadék esetén eredményesen termeszthető öntözés nélkül is. Viszont a cseresznyéhez viszonyított kisebb hőigénye miatt a hűvösebb éghajlatot kedveli. Tavasszal és ősszel érdemes szarvasmarhatrágyát adagolnunk a törzs köré, hogy felkészítsük a nyári bőséges termésre, illetve a téli pihenőre.

Érdi jubileum és érdi bőtermő

meggy

A Pándy meggy után legtöbbet termesztett két fajta, amelyek érési ideje június közepe.
Mindkét fajtát Maliga Pál állította elő a Pándy meggy és két másik fajta, az Eugénia és a Nagy Angol keresztezésével. Gyümölcsük középnagy, festőlevű, kemény húsú, ízük kellemesen édes-savas, és kiemelkedően finom. A korai szezon legjelentősebb, sokoldalúan felhasználható meggyfajtái. Az érdi jubileum moníliára kifejezetten nem fogékony.

Érdi nagygyümölcsű meggy

meggy

Június második hetében érő, friss fogyasztásra első osztályú, ám befőttnek is kiváló, nagy gyümölcsű korai meggy. Legjobb porzója a Germersdorfi óriás 3.

 

 
Oázis Általános virágföld, 50 liter
2190 Ft
Oázis Ásó
6490 Ft

Debreceni bőtermő – Újfehértói fürtös – Kántorjánosi meggyfa

meggy

E három tiszántúli fajta igen hasonló egymáshoz, érési ideje június vége – július eleje.
Kiváló terméshozam jellemzi őket, ám termőkorban rendszeres ritkító metszést igényelnek.

 

Meteor

meggy

A meggy érési sorának első, igazán meggyízű fajtája. Érési ideje június eleje.
Gyümölcse középnagy, bordó színű, gömb alakú. Húsa puha, bőlevű, kellemesen édes-savas, jellegzetes meggy aromával. Elég jó termőképességű.

 

Cigánymeggy

meggy

Ismeretlen eredetű, de feltehetően magyar fajta. Öntermékenyülő, június közepétől érik. Érése általában elhúzódó, és sokáig a fán hagyható. Gyümölcse kicsi, húsa puha, és erősen festőlevű. Környezetére igénytelenebb a többi fajtánál, jól alkalmazkodik, de rendszeres ritkító metszést igényel.

 

Maliga emléke

meggy

Maliga Pál által nemesített új, választékbővítő fajta. Június harmadik dekádjában érik.
Gyümölcse középnagy, a fáról könnyedén lerázható. Akár két hétig is a fán maradhat, bőven és rendszeresen terem.

 

Pándy meggy

meggy

Ismeretlen származású, valószínűleg magyar fajta. A magyar meggytermesztés e fajtának köszönheti hírnevét, és a hetvenes évekig a termesztésben vezető szerepe volt. Klónjai június harmadik dekádjában és július elején érnek. Gyümölcse nagy, jellegzetes zamatú. Virágzáskor monília fertőzésre fogékony. A jelenlegi minősített fajtaszortiment egyetlen önmeeddő fajtája, s pollenje is részben steril, ezért önmeddő pollenadóból legalább kettővel kell társítani. Termőkorban rendszeres ritkító metszést igényel.

Oázis Faiskolai Ásó, Y nyelû
6490 Ft
Oázis Ásó, Y nyelű
6490 Ft

Növényvédelem

Ha szeretnénk sok meggyet szüretelni, mindenképpen védekeznünk kell a két legelterjedtebb gombabetegség ellen. A csonthéjasok monilíniás betegsége a hazai időjárási viszonyok között évről-évre veszélyezteti fáinkat. A gomba elsősorban a meggy és a kajszi virágainak bibéjén keresztül hatol be a magkezdeménybe, melynek következtében a virág megbarnul és elszárad. A virágkocsányon keresztül a gomba behatol a hajtás- és szárrészekbe, a fejlődő hajtások, gyümölcsök hervadását, fonnyadását okozza. Súlyos fertőzés esetén egyes koronarészek vagy akár az egész fa elpusztulhat. Virágzáskor három alkalommal érdemes permetezni, első permetezést fehérbimbós állapotban, a következőt teljes nyíláskor, az utolsót sziromhulláskor. Használjunk Topas-t, vagy Chorust , mindkettő megfelelő védettséget ad. A fertőzésveszélyt csökkenthetjük a beteg, fertőző részek eltávolításával és elégetésével. Egy másik gomba, a blumerillás levélfoltosság az erősen csapadékos tavaszt követően okoz korai lombhullást. Erős fertőzéskor a levelek elsárgulnak és legtöbbször már júniusban lehullanak. A betegség elleni védekezés alapja a lehullott beteg levelek talajba forgatása és a lemosó permetezés.

Oázis Szarvasmarhatrágya, 45 liter
2190 Ft
Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1290 Ft

Élettani hatásai

A meggy több értékes vitamin (A, B és C) forrása, valamint magas a kálium, foszfor és kalcium tartalma. Ásványi anyagok közül káliumból, kalciumból, nátriumból, magnéziumból és foszforból is jelentős mennyiséget rejt. Ezeken felül karotinoid tartalma, B1- B2- és B6 vitamin és niacin tartalma is magas. A cseresznyéhez hasonló vértisztító és emésztést segítő hatású, a természetgyógyászat veseműködést serkentő tulajdonságát méltatja. Szelén tartalma és B vitaminjai segítik az emésztést, hasznosak az idegműködésnek, és hormonelégtelenség esetén is természetes segítői szervezetünknek