Ezek is érdekelhetnek

Bonsáiok tízparancsolata

Szobanövények a szabadban

A bonsai-tartás egy életforma, egy darabka az ősi időkből, egy csepp múlt a jelenben, kapocs ember és természet között. A zen-buddhista szerzetesek kezdték el ezt a művészeti ágazatot, aminek lényege, hogy a végső legmagasabb valóságot megleljék, megértsék. Az erre való törekvés azt jelenti, hogy ezeket a kis fácskákat a természet egy kiragadott képére mintázzuk, például egy vízesés hasonmásaként, vagy akár egy hegynek kicsinyített miniatűrjeként. A kis fa nevelgetésének hagyománya először Japánban, majd az egész világon elterjedt.

Mivel a belefektetett energia és idő látványos, így a fácskával való törődés nyugtató, és hosszú távon gyönyörködtető hatású. Egy bonsai hasonló a gyermekneveléshez: cseperedik, fejlődik, néha elkanászodik, ilyenkor kell megmetszeni. Ehhez egy alapformát kell kitalálnunk, milyenre szeretnénk alakítani, majd ezt szem előtt tartva hagyjuk 7-8 levélig növekedni az ágacskákat, és csak ezután vágjuk vissza. A bonsai minden lakótérnek (keleti, nyugati vagy déli fekvésű helyiségnek) ékessége. Azok számára tökéletes választás, akik szeretnek tevékenykedni növényeikkel, de nincs lehetőségük  méretes szobanövényeket tartani.

Oázis Bonsai tápoldat 500 ml
899 Ft
Oázis Bonsai föld, 3 liter
599 Ft
Kínai szil
Kínai szil, (Ulmus parvifolia)

Hadd említsek meg pár érdekességet a kis fácskáról. Bonsait tulajdonképpen minden fás szárú, kétszikű növényből lehet nevelni. Amikor elültetjük, különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ne ültessük a tálka közepére. A bonsai szó jelentése: lapos tálban nevelt fa. Érdemes mohát telepíteni a földjének tetejére, egyrészt így még harmonikusabbá varázsolja az összképet, másrészt,  mivel a moha remek jelzőnövény is. Az aljnövényzet lankadni kezd, amikor a bonsai szomjazik, Ellenben ha pépessé válik, akkor fánkat túlöntöztük.

A bonsai gondozása eltér az átlagos beltéri növényekétől, de éppen ez a jó benne! Ez teszi nevelőjét különlegessé. Kicsit más, kicsit új. Kifejezhetjük vele egyéniségünket, hiszen olyanra formáljuk, amilyenre fantáziánk kívánja. Ha kedveljük a művészeteket, és már ábrándoztunk róla, hogy mennyire jó volna alkotni valami maradandót, de tehetségünk nincs sem a festéshez, sem a  szobrászkodáshoz, a bonsai remek kifejező eszközünk lehet!

ficus
Kislevelű ficus ginseng

Tökéletes ajándéknak is, hiszen ezzel a kis növénnyel kifejezhetjük mennyire különleges, fontos számunkra az illető akinek adjuk. Nem múlandó, mint egy csokor virág, és nem olyan hétköznapi, mint egy doboz desszert.

A bonsai egy bárki számára elérhető, szemet és szívet gyönyörködtető tünemény, amely nem hiányozhat egyetlen igazi kertbarát otthonából sem! Az Oázisban megtalálható minden, ami a neveléséhez kell, forduljanak kollégáinkhoz még több tanácsért, útmutatásért!

A különlegesebb fajtákat önállóan kell elkezdenünk alakítani, vagy speciális bonsai-termesztőtől beszerezni. A kertészetekben legkönnyebben elérhető fajták a Ficusfélék, amelyeket előre nevelt alakban is elérhetünk az év minden napján.

 

Hinoki hamisciprus
Hinoki hamisciprus (Chamaecyparis obtusa)
Libanoni cédrus
Libanoni cédrus
(Cedrus libanii)
japán juhar
Ujjas vagy japán juhar (Acer palmatum)