Ezek is érdekelhetnek

Ősszel virágzó évelők

Bogyósok ősszel

Bár napjainkban egész évben kapható, mégis az őszről szinte mindenkinek a krizantém jut az eszébe. Virágzásának természetes idejében igen kedvelt ez a nagyon tartós és rendkívül változatos színű, formájú dísznövény, nem csak a temetőkben, hanem a lakásban és a kertben egyaránt. 

A krizantém őshazája Kína, és a kínaiak már 2500 évvel ezelőtt is gyógyítási céllal termesztették. Erőt megőrző és hosszú életet adó hatást tulajdonítottak neki. Virágát és zsenge levelét nyersen vagy párolva, salátaként vagy köretként fogyasztották, de húst is fűszereztek vele. Virágának főzete gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, vértisztító hatású, élesíti a látást és a hallást, fényesíti az elmét. Csökkenti a lázat és enyhe napszúrás tüneteinek csökkentésére is kiváló.
A nálunk termesztett díszváltozatok ilyen célú felhasználása nem vizsgált, így ne próbáljuk meg magunk elkészíteni. Ázsiában az ott honos Chrysanthemum morifolium vagy Chrysanthemum indicum fajokból készítik a forrázatot. Nálunk gyógynövény- vagy bioboltokban, speciális kínai üzletekben juthatunk hozzá a csomagolt szárítmányhoz.
A krizantém latin neve (Chrysanthemum) aranyvirágot jelent. Őshazájában, Kínában az ősz jelképe, saját ünnepe is van a 9. holdhónap 9. napján. Ezen a napon a fiatalító krizantémbor a kötelező ital. Japánban uralkodói jelképnövény volt, 910 óta pedig Japán nemzeti szimbóluma, hivatalos címernövénye lett a krizantém.
Változatainak száma ma már meghaladja az ötezret. Vannak vágottvirág-termesztésre és kerti kiültetésre alkalmas egyszálas, nagy gömbvirágú, vagy kisebb csokros fajták, valamint cserépben tartható, gömbös bokor-formájúak. Színei a szivárvány minden színében pompáznak.

halottak napja virágok temetőbe (2)

Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft
Oázis Összecsukható rekesz
2490 Ft

Virágváltozatok

A virágszirmok száma és elhelyezkedése alapján a kerti krizantémot hét alapcsoportba sorolják:

 • Dekoratív: hosszú szirmai (nyelves virágok) szorosan fedik egymást. Vannak köztük olyanok, amelyek felfelé vagy lefelé kunkorodnak.
 • Pompon: kisméretű, gömb alakú, telt virágfej, szorosan egymás mellett növő, lekerekített végű szirmokkal.
 • Egyszerű vagy margarétavirágú: A lapos, sárga, zöld vagy fekete közép (kögvirágok) körül a hosszúkás szirmok egy sorban helyezkednek el.
 • Dáliavirágú: a szirmok a dáliához hasonlóan felfelé kanalasodnak, de a sziromvég kiterülő. Lehet telt vagy egyszerű.
 • Anemone-virágú: az egy vagy több sorban elhelyezkedő hosszú szirmok mellett a virág közepén sötétebb árnyalatú, rövidebb sziromkörök helyezkednek el.
 • Féltelt: A virág közepe körül legfeljebb három hosszúkás sziromkör helyezkedik el
 • Tollas vagy pókszirmú: a szirmok vékony csővé kanalasodtak. Lehet egyszerű vagy teltvirágú, ám a kerti krizantémok között csak egyszerű pókszirmú fajták vannak.

Hõ- és fagyvédõ geotextília, 16 nm
1190 Ft
Hõ- és fagyvédõ geotextília, 8 nm
1990 Ft

Mit kíván a cserepes krizantém?

 • Napfényes, széltől védett helyen, súlyos kaspóban tartsuk, hogy a szél ne boríthassa föl.
 • Rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk káliumos műtrágyával, mert a tőzeg könnyen kiszárad, ettől a növény kókad.
 • Az elnyílt virágokat rendszeresen csipkedjük le a bokorról, hogy hosszú ideig szép maradjon, és a bimbók is kinyíljanak.
 • A világos árnyalatú, fehér, sárga fajták érzékenyek az esőre, könnyen megbarnulnak, ezért fedett teraszon tartsuk őket.
 • A cserepes krizantémot a lakásba is bevihetjük, de csak hűvös helyiségben lesz tartós dísz.