Ezek is érdekelhetnek

Mediterrán toplista

Ezerarcú Citrusok

A mediterrán országok vonzó tengerpartjai egyre több turistát vonzanak, és megfizethető áraik, viszonylagos közelsége miatt váltak közkedveltté. A külföldi kirándulások során szembeötlő a mediterrán kertek virágpompája, szinte utánozhatatlannak tűnő hangulata. Mára itthon is divattá vált a mediterrán hangulatot idéző kert, ahol a dézsás növények, terrakotta edények, kúszónövények segítenek a mediterrán jelleg kialakításában.

A mediterrán virágzók tápanyagigényes növények, és  nyáron rendszeres öntözést igényelnek. A napos helyeket szeretik, és télen át kell teleltetni őket. Ilyenkor tartsuk növényeinket világos helyen, vágjuk vissza a túl hosszú hajtásokat. Ritkán, havonta öntözzünk, és csak márciustól tápoldatozzunk újra.

Fontos a tavaszi, márciusi hajtás visszavágás is, mert ezzel a növényeket bokrosodásra, elágazódásra késztethetjük, vágjuk le a télen felnyúlt, esetleg beteg részeket is. Nyáron úgy érhetjük el azt, hogy mindig tele legyenek hajtásaik virággal, ha az elnyílt virágokat rendszeresen kicsípjük. Kétévente tavasszal  ültessük át a növényeket, és ha tudjuk, vagy a föld felső részét javítsuk fel szarvasmarhatrágyával.

Oázis Citrus tápoldat, 500 ml
899 Ft
Oázis Citrusföld, 20 liter
1190 Ft

Leander

A könnyen tartható leander sokak kedvenc nyári mediterrán virágzója. Akár 2 méteresre is megnőhet, de a magyarországi időjárás mellett ez azért ritka. Nálunk télre mindenképpen fagyvédett helyre érdemes tenni, és csak akkor visszavinni a szabadba, ha már tartósan 10 fok fölötti a hőmérséklet, fagyok nélkül. Nagyon vízigényes növény, és érdemes évente egyszer alaposan visszavágni.

A két legdivatosabb növény egy képen: leander és murvafürt

Murvafürt 

A csodatölcsérfélék családjába tartozó murvafürt apró, sárga virágai alig észrevehetően bújnak meg a csodálatosan színes fellevelek között. Apró fácskává metszhető, de támrendszerre is futtatható. A sima levelű fajták jól bírják a hűvös, száraz klímát.

Leptospermum, avagy teafa, teamirtusz

A mirtuszfélék családjába tartozó kompakt cserjék, alacsony fácskák tavasszal nyíló virágai rózsaszínűek vagy vörösek. Szárazságtűrők, és nagyjából -10 fokig fagytűrők. Napfénykedvelő és mészmentes talajon szépen fejlődik.

 Kefevirág

A mirtuszfélék családjába tartozó Callistemon akár két méterre is megnövő cserje, amelynek virágai üvegmosó kefére emlékeztetnek. Májustól augusztusig virágzik, ha napos helyet, savanyú talajt tudunk neki biztosítani.