Ezek is érdekelhetnek

Hogyan virágoztassuk újra orchideánkat?

Orchideák: Vanda

Az Oncidium, vagy magyar nevén lepkekosbor természetbeni előfordulása igen változatos, melegebb és hűvösebb égtájakon egyaránt megtalálható. Magyar nevét virágainak apró, pillangókra emlékeztető formájáról kapta, de angol neve – the dancing lady – annyit tesz: a táncoló hölgy. Ezt az elnevezést arról a könnyed táncjátékról kapta, amit lágy szellőben lejt. Epifita növény, vagyis gyökereivel fákra kapaszkodva él. Kapaszkodó gyökereivel a korhadékokból összegyűlő tápanyagot veszi fel, léggyökereivel pedig a nedvességet.

Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni bennük, akkor néhány jó tanácsot betartva sokszor újravirágoztathatjuk. Sok más orchideához hasonlóan nem szereti, ha gyökere vízben áll, ezért érdemes odafigyelni a pangó vízre. A gyakori párásítást és a tápoldatozást, főként újravirágoztatásnál meghálálja. Ha az elvirágzott tövekre szeretnénk ismét virágokat varázsolni, akkor némi pihentetési idő után helyezzük a lakásba egy jó világos ablakba, közvetlen napfényre. A virágzati szár megjelenését követő hónapban az első pár virág is megjelenik a száron.

Oázis Orchidea tápoldat 500 ml
899 Ft
Oázis Orchidea táprúd 12 db
599 Ft

orchidea oncidiumEkkor áthelyezhetjük a lakás egy szintén fényes, de nem közvetlen napsütéses részére. A bevirágoztatás ideje alatt a fénnyel való játszás mellett az is előnyös, ha megszokottnál hűvösebb helyen van. Ültető közegként a lepkekosborhoz is speciális, laza szerkezetű orchidea földkeveréket használjunk. Szára igen hosszúra megnőhet, ezért érdemes azt előrelátóan karóhoz erősíteni.

Sokan kedvelik sok kis lepkére emlékeztető virágait

Legtöbben az élénk, tavaszi virágokra emlékeztető, citromsárga fajtáját ismerik, pedig változatos színekben kapható, létezik sötét bordó, vajszínű és barna mintázatú is. Az Oncidiumok szokatlanul csöppnyi virágaik miatt az extra orchideákat kedvelők figyelmét biztosan felkeltik. Ajándékba szánhatjuk azon ismerőseinknek, akik már számos fajtával, Phalaenopsissal, Dendrobiummal, Vandával büszkélkedhetnek, vagy csak egyszerűen vevők a különlegességekre.

Oázis Prémium Orchidea földekverék, 3 liter
1190 Ft
Oázis Agyaggranulátum 1 liter
699 Ft

orchidea oncidium