Ezek is érdekelhetnek

Szoliterek: Monstera, a könnyezőpálma

Szoliterek: Kroton, a csodacserje

Dombó Diána, beszerzési vezető

A magyarul kentia vagy kenciapálmaként is emlegetett növény tudományosan a Howea forsteriana névre hallgat. Idehaza kedvelt szoliternövény mely viszonylag könnyen tartható, jól tűri szobai körülményeket és bár lassan, de akár két és fél méteresre is megnő.

A növény eredeti élőhelye az Ausztrália keleti partjától pár száz kilométerre fekvő  Lord Howe-szigetcsoport. Ebből adódóan a trópusihoz közeli klímát kedveli, bár rövid ideig elviseli a fagyponthoz közeli, vagy akár az alatti hőmérsékletet is. A szabadban szintén lassan növekszik, de itt törzses formában elérheti akár a 18 méteres magasságot is. A Howea rokonság másik tagja a Howea belmoreana, mely szintén gyönyörű látványt nyújt 2-3 méter átmérőjű ernyős lombkoronájával, sajnos dísznövénykereskedelemben csak sokkal ritkábban kapható.

Oázis Levéldísznövény föld, 3 liter
449 Ft
Oázis Levéldísznövény tápoldat 500 ml
899 Ft

Ilyen nagyméretű howeáról mi sajnos csak álmodhatunk, azonban mégis van miért beszerezni a kenciapálmát. Cserépben nevelve ritkán törzsesedik. Kemény, egyenesen felfelé álló levélnyelein nagy méretű, szalagosan szeldelt üdezöld leveleket hoz, amik hosszú ideig szépek. Szereti a világos helyeket, azonban közvetlen napsütést nem igényel, ettől a levelek megéghetnek, bebarnulhatnak.  Csendes-óceáni származásának megfelelően szereti, ha környezete magasabb pára-tartalmú, érdemes mindig nedves agyaggranulátummal borított alátétre állítani a cserepét, illetve a földje tetejére is szórhatunk ilyet. Alacsony páratartalom esetén a levelek lelankadhatnak, vagy bebarnulhatnak. Ettől függetlenül nem mondható vízigényes növénynek.  A pangóvizet kimondottan rosszul tűri, ettől levelei megfeketedhetnek. Ha nedves földje ellenére úgy látjuk a növény kókadozik, a további locsolás helyett inkább a levegő páratartalmát próbáljuk megemelni.

A szabadban közel 20 méteresre nő!
A Howea még a sziget zászlójában is szerepel

A relatív alacsony vízigény mellett a növényt tápoldatozni sem kell sokat, ám áprilistól októberig meghálálja a kétheti tápanyagutánpótlást. Különösen érdemes így tennünk, ha serkenteni kívánjuk lomha növekedését. Ha biztosan nem akarunk ezzel kárt tenni benne, de biztosítani akarjuk a növekedéshez szükséges erőforrásokat érdemes táprudat használni, mely lassan egyenletesen szívódik fel. 2-3 évente mindenképp ültessük át a növényt, laza szerkezetű pálma és levéldísznövény földbe.