Ezek is érdekelhetnek

Szoliterek: Monstera, a könnyezőpálma

Pálmák: Howea, a kenciapálma

Dombó Diána, beszerzési vezető

Magyarul általában Areca-pálmának nevezzük, de szokták bambuszpálmának, lepkepálmának is hívni. A nevében szereplő lutescens szó azt jelenti: aranyló, sárgás, fénylő. A lepkepálma elnevezés pedig onnan ered, hogy a pálma óriás levelei úgy ívelnek, mintha pillangót formáznának. A Dypsis nemzetség az egyik legnagyobb a pálmák között, több mint 170 fajt foglal magában. A Dypsis fajok nagyon változatosak mind méretben, mind megjelenésben. Közös bennük, hogy mind egylakiak, Madagaszkárról és a környező szigetekről származnak, levelük mindig szárnyasan összetett, nem szúrós.

Ez a többtörzsű pálma az egyik legismertebb a lakásban tartható pálmák közül. Mivel könnyen kezelhető, ezért irodákba is ajánlott. Könnyen felismerhető aranylóan sárga levélnyeléről, idősebb korban bambuszszerű száráról. Szülőföldjén 6-12 méter magasra is megnő, félárnyékos helyen él csoportosan, de a tűző napot is elviseli. Ahol nem fagy el, kerti növényként is ültethető szabadföldbe, elsősorban sövényként és térelválasztóként funkcionál.

Oázis Levéldísznövény föld, 3 liter
449 Ft
Oázis Levéldísznövény tápoldat 500 ml
899 Ft

A mi klímánkon alapvetően szobanövény, bár tavasztól-őszig a szabadban is tarthatjuk félárnyékos helyen. A lakásban világos helyre déli, vagy nyugati ablakba tegyük, ahol nincs kitéve közvetlen tűző napsütésnek, inkább csak szórt fény éri. Cserépben tartva kevésbé kedveli a tűző napsütést, ilyenkor a levele könnyen megperzselődhet. Ha nem kap elég fényt, nem sárgul be a növény levélnyele, zöld marad.  A 10 ºC-nál hűvösebb hőmérsékletet nem szereti, 15-25 ºC között tartsuk egész évben.

Eredeti élőhelyén hozzászokott a mindennapi permetező esőzéshez és a nyirkos talajhoz, így a magas páratartalmat szereti. Ezt biztosíthatjuk rendszeres permetezéssel és agyaggranulátum, esetleg kavicságyra történő elhelyezéssel. Ha van rá lehetőségünk, akkor langyos lágy vízzel locsoljuk és tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajba ültessük!

A trópusokon sárga virágzatából narancsos-sárga, kicsi termések fejlődnek, melyek beérve feketék lesznek. Termése néhány madárfajnak fontos eleség a trópusokon. Nálunk csak levelével díszít. Viszonylag lassan nő, évi 20-25 cm-t növekszik, lakásban maximum 3 méteresre nő meg. Ehhez is sok erősforrásra van szüksége, így mindenképp adjunk neki levéldísznövény tápoldatot. Ezt csak a téli időszakban októbertől márciusig szüneteltessük. Levélfényt ne használjunk, inkább havonta mossuk vagy zuhanyozzuk le a leveleket langyos vízzel!

2-3 évente ültessük át Areca pálmánkat egy kicsit nagyobb cserépbe, mint az előző volt. Ha van rá lehetőségünk, akkor szűk pálmacserépbe Levéldísznövény és pálmaföldet használva. A pálmát ne ültessük mélyebbre, mint az előző cserépben volt, mert ez komoly sérülést okozhat. A gyökerek törékenyek, óvatosan bánjunk vele az átültetés során! Az Areca pálma érzékeny a sófelhalmozódásra, ilyenkor képes arra, hogy a sófelesleget egy kiválasztott szárba szállítja, ez a szár elhal ugyan, de így a növény többi részét megvédi az elpusztulástól. Az elhalt szárakat metszőollóval távolítsuk el!