Ezek is érdekelhetnek

Szoliterek: Monstera, a könnyezőpálma

Szoliterek: Schefflera, a kenguruk fája

Dombó Diána, beszerzési vezető

Ez a Yucca elephantipes. Változatos magyar nevei közül talán a pálmaliliom a legismertebb, de nevezik törzses Yuccának (jukkának), elefántlábnak is. Magyar neve kicsit félrevezető, a pálmákhoz valójában semmi köze, csak a pálmaszerű, repedezett törzs tetején képződő levélüstök miatt hasonlatos a kinézete.

Az idősebb tövek többfelé elágaznak, különleges formájukkal nagyon mutatósak. Alul töve elefántláb-szerűen megvastagodhat, de jellemzően inkább egyenes törzsű példányokkal találkozhatunk. Egy cserépben általában 2-3 vagy több teljesen egyenes törzs van összeültetve. A fiatalabb levelei felállóak, az idősebbek elhajlanak és inkább lecsüngenek.

Nagyon hálás növény, kifejezetten szárazságtűrő, nem baj, ha ritkán öntözzük. Sőt! Az állandó meleget viszont szereti és fényigénye is igen magas. Ez érthető is, hiszen Közép-Amerika száraz, félszáraz területeiről származik.. Eredeti élőhelyén akár 15 méter magasra is megnőhet, ami különleges törzsformájával igen egzotikus kinézetet kölcsönöz neki. Hatalmas krémfehér virágok nyílnak rajta.  Több méter magas virágzati szárán olykor több száz, fehéres színű, bókoló harangra emlékeztető virágok fejlődhetnek. Szobanövényként tartva azonban nem szokott virágozni.

Oázis Levéldísznövény föld, 3 liter
449 Ft
Oázis Levéldísznövény tápoldat 500 ml
899 Ft

Tehát magyar neve, bár elég jól illik a növényre, botanikailag sajnos helytelen. Növényünk sem pálma, sem liliom.

Az ismert és közkedvelt szobanövényen kívül sokféle Yucca létezik, néhányat közülük kerti növényként is ültethetünk. A Yuccák évelők, fásodó szárú cserjék vagy akár fatermetű szoliterek is lehetnek fajtól függően.

Néhány Magyarországon is kapható faja a teljesség igénye nélkül.

Yucca filamentosa (fürtös pálmaliliom, foszlóslevelű pálmaliliom, kerti pálmaliliom)

Észak-Amerikából származó cserje méretű jukkaféle, mely nagyjából 1 méter magas bokorrá fejlődik. Legfeltűnőbb (egyben névadó) ismertetőjegye a fehér szálakkal szegélyezett levélzete. Virágszára akár 3 méteresre is megnőhet, emiatt igen dekoratív, látványos növény. Nyári virágzásakor kertünk jellegzetes dísze lehet. Emiatt szoliter növényként, önmagában érdemes ültetni. A tűző napot és a szárazságot is elviseli. Különösebb tennivaló nincs vele, még öntözni sem kell, elég neki a csapadékból származó nedvesség. Nyugodtan kiültethetjük kertünkbe.

Ma már az alapfajon kívül sárgatarka fajtái is léteznek: Bright Edge, Color Guard. Aki szereti a vibráló, élénk színeket, nem fog csalódni!

Yucca gloriosa

Yucca Gloriosa

A jukkafélék közül ez a faj bírja legjobban a mi éghajlatunkat, a havazást és a fagyot is átvészeli gond nélkül. Észak-Amerika homokdűnéiről származik. Szürkés-zöldes hegyes levelei kompakt bokrot képeznek. Nagyon óvatosan közelítsük meg, mivel levélcsúcsai igen hegyesek, könnyen sérülést okozhatnak! Mindenképpen olyan helyre ültessük, ahol nem veszélyezteti a kertben játszó gyerekeket. Kisebb törzse kialakulhat a hosszú évek során, végleges magassága nagyjából 2 méter. Aki unalmasnak tartja a zöld színt, azoknak biztos tetszeni fog a Variegata fajtája, vibráló sárgatarka levelével.

Yucca rostrata

Yucca Rrostrata

Gyönyörű, egzotikus kinézetű szoliter növény. Texas, Mexikó az őshazája. Keskeny zöldes vagy szürkéskék levelei igen sűrűn állnak a 4-5 méter magasságot is elérhető törzse csúcsán. Igen lassú növekedésű. Fontos, hogy a törzsén rajta hagyjuk az elszáradt leveleit, mert ezzel biztosítunk védelmet a hideg ellen. Így akár a -20-ot is kibírhatja, de ettől függetlenül hazai klímán a hideg téli hónapokban biztonság kedvéért inkább helyezzük fagymentes helyre! Fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba ültessük, soha ne álljon pangó vízben!

Keretes, ezek fontossági sorrendben vannak, ha nem lenne hely a végéről elhagyhatsz.

Gondolta volna?

A Yuccák egyszikű növények, mint a fűfélék.

Közeli rokonai a nálunk is közkedvelt spárgaféléknek (Asparagus).

Latin-Amerikában és a Karib-térségben gyakran fogyasztották bizonyos jukkák tápanyagokban és C-vitaminban gazdag gyökerét, napjainkban burgonya helyettesítésére ajánlják. Népszerűsége egyre nagyobb!

Yucca schidigera fajának gyökere az amerikai őslakosok egyik igen fontos gyógynövénye.

Eredeti élőhelyén a pálmaliliomok beporzását molylepkék végzik. Szimbiózisban él a molylepke a növénnyel, mivel petéit a virágra rakja és a kifejlődő hernyó a virágmagvak egy részét elfogyasztja, de cserébe biztosítja a növény szaporodását.

A Yucca nem összetévesztendő a Yuca-val (manióka, tápióka), ami egy Dél-Amerikából származó, tápanyagokban és keményítőben gazdag gyökérzöldség. A manióka a világ negyedik legfontosabb kalóriaforrása a rizs, cukor és kukorica után.