Ezek is érdekelhetnek

A balkon csodái

Top 10 szobanövény

Anyák napja minden évben május első vasárnapja.

Május elején igazán bőséges kínálatból válogathatnak akik élő virággal szeretnének kedveskedni édesanyjuknak, nagymamájuknak. Felsoroljuk pár kedvencünket.

Az időszak sztárjai még midig a muskátlik, egynyáriak és balkonnövények. Ilyenkorra már nem csak apróbb palántákból válogathatunk, de a méretesebb, így ajándékként és látványosabb, nagyvonalúbb példányok is megérkeznek. Ismét egyre divatosabbak a csüngő cserépbe ültetett, valóságos virággömböt alkotó futó muskátlik, lobéliák, petúniák vagy verbénák is. Választhatunk akár több fajta összeültetésével komponált csüngő cserépben érkező növény-mixeket is.

hortenzia trágyázásA látványosabb kerti virágzók sorát színesítik ilyenkor a naposabb helyre való rózsák és az árnyékosabb helyeket kedvelő hortenziák. Mindkét növény nagyon látványos. Biztos, hogy találunk belőlük a kertészetben éppen virágzó példányokat így már az ajándékozás pillanatában örömet okoznak, kiültetés után pedig hetekig, majd évről évre ismét gyönyörűek lesznek. Sok fajtát persze nem csak szabadföldben, de akár cserépben, így az erkélyen is tarthatunk.

 

Ne feledkezzünk meg persze a távolabbi égtájak legszebb virágairól sem. Egy jól kiválasztott mediterrán szépséggel sosem foghatunk mellé. Ezeket ugyan teleltetni kell, de ez általában nem ördöngösség.

Az aranyos kis citromfák, koktélnarancsok és egyéb citrusok gyümölccsel teli, roskadozó ágakkal sorakoznak a kertészetben. A rikító színű termések megszégyenítik a legszebb virágokat is!

Egy virágokkal teli leander szépsége sem sok mindenhez mérhető.ezek az elegáns cserjék akár márciustól szeptemberig folyamatosan hozzák virágaikat pompás fehér, rózsaszín, magenta, vörös, vagy narancssárga színekben.

Természetesen a szobanövényekről sem feledkezhetünk meg, hiszen a kerttel vagy terasszal sem rendelkezők is biztosan el lesznek ragadtatva egy szép cserép virágtól. Orchideákkal biztos nem nyúlunk mellé, hiszen jellegzetes virágaik akár 2 hónapig is a lakás legszebb ékévé teszik őket.

Emellett a régi klasszikusok is biztosan sikert aratnak. Ilyen a kála, a vitorlavirág, a flamingóvirág, a szobai azálea vagy akár egy csinos gerbera. De ha édesanyánk szereti követni a legújabb divatirányzatokat, akár egy pár szép kaktusszal vagy kis bonsaial is meglephetjük.

Persze a kertészkedés épp azért nagyszerű, mert fel sem lehet sorolni azt a sok szépséget, amikből választhatunk. Egy a biztos, bármilyen növény mellett döntünk is, igazán széppé akár válik az ajándék ha díszcsomagolást is kérünk hozzá, vagy még inkább csinos kerámia kaspóba ültetjük.

flamingóvirág

Anyák napja története

Az anyák megünneplésére már az ókori Görögországban is hagyomány volt. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Zeusz anyja, és ezzel együtt minden halandó édesanya tiszteletére.

A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték. Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra elkészítették az anyák süteményét az édesanyák számára.
Az Egyesült Államokban először Bostonban, 1872-ben ünnepelték az anyák napját. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.
Hamarosan az ünnepet felkarolták a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, aminek hatására az gyorsan népszerűvé vált kontinensünkön is.

A magyar hagyomány

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.

anyák napja

Mikor ünnepeljük az anyák napját?

Az anyák napját Magyarországon általánosan és hagyományosan május első vasárnapján ünneplik.

Az anyák napja időzítése a világon valóban példa nélküli változatosságot mutat:

Február második vasárnapja: Norvégia
Március 3.: Grúzia
Március 8.: Albánia, Bulgária, Románia, Marokkó (a nőnappal együtt)
Nagyböjt negyedik vasárnapja (harmadik vasárnap Húsvét előtt): Írország, Nigéria, Nagy-Britannia
Március 21.: a tavasz első napja: az arab világ legtöbb országa, többek között Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Irak, Kuvait, Libanon, Szaúd-Arábia
Március 25.: Szlovénia
Április 7.: Örményország
Május első vasárnapja: Dél-afrikai Köztársaság, Litvánia, Portugália, Szlovákia, Románia, Spanyolország, Szerbia
Május második vasárnapja: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Németország, Olaszország, Peru, Svájc, Szlovákia, Tajvan, Törökország
Május 10.: Latin-Amerika legtöbb országa, Hongkong, India, Malajzia, Pakisztán, Szingapúr
Május 26.: Lengyelország
Május utolsó vasárnapja (ha ez egybeesik Pünkösddel, akkor június első vasárnapja): Franciaország, Marokkó, Svédország
Június második vasárnapja: Luxemburg
Augusztus 15.: Costa Rica
Október második hétfője: Malawi
Október harmadik vasárnapja: Argentína
November utolsó vasárnapja: Oroszország
December 8.: Panama
December 22.: Indonézia
Izraelben az anyák napja: Sevat 30.: Ez január 30 és március 1. közé esik.

Most már láthatjuk, hogy az egész világon ünneplik az anyukákat, de mindenhol más és más szokás szerint. Mára az ünnep az egész világon, így Magyarországon is kedves hagyománnyá formálódott, és minden anya szívét megdobbantja gyermeke kedves ajándékaival.

Az Oázis Kertészetek természetesen ilyenkor is lenyűgöző növénykínálattal várják az ajándékozni vágyókat!

Az ajándéknak szánt cserepes növény még szebben mutat ha szép, színes kaspóban és/vagy díszcsomagolva érkezik.

Kollégáink kérésedre bármilyen stílusú és alkalomhoz illő díszcsomagolást gyorsan elkészítenek.

díszcsomagolás