Ezek is érdekelhetnek

Hogyan vessünk fűmagot?

Gyepkezelés: a megfelelő fűmag kiválasztása

A hagyományos gyepvetés módszerét a legtöbben jól ismerik, akinek kertje van, valószínűleg már többször is próbálkozott vele.

Manapság azonban már nem csak ez az egy út áll előttünk, hogy minél előbb birtokba vegyük a hőn áhított, nyugalmat sugárzó smaragdzöld pázsitot. Gyepszőnyeg terítésével türelmi idő nélkül kapunk kész kertet. A két módszer közötti választást két szempont befolyásolja: az ár és a füvesítendő terület mérete.

Első ránézésre a gyepszőnyegfektetés sokkal drágábbnak tűnik, mint a fűmagvetés. Azonban a gyepiskolában komoly munkát fektetnek a pázsitba, mielőtt a kertünkbe kerül. Naponta többször megöntözik, háromnaponta nyírják, havonta műtrágyázzák a gyepet, és mindezt 12-15 hónapon át, ezután speciális géppel méretre vágják, majd feltekercselik. Mikor gyepszőnyeget veszünk gyakorlatilag azt a munkát kell megfizetnünk, amit a fűmagos telepítés esetén mi magunknak kellene elvégeznünk.

Több oka is lehet annak, hogy nem a hagyományos gyepvetési módszer mellett döntünk. Lehetséges, hogy kedvenc kutyánk mellett, a frissen kelő fűnek esélye sincsen a túlélésre. Az is elképzelhető, hogy kisgyermekünket szeretnénk meglepni puha pázsittal. Ha kizárólag a természetes tényezőket vizsgáljuk, a szél által hozott gyommagvak folyamatos eltávolítása és az egyenetlen kelés okozta foltok is kedvünket szeghetik.

Oázis Gyep-őr, gyeptrágya vakond ellen
4190 Ft
Oázis Gyepexpert gyeptrágya, moha ellen
2990 Ft

De egyszerűen az is előfordulhat, hogy már fogytán az időnk és/vagy türelmünk és nem akarunk több hetet várni, amíg végre késznek mondhatjuk kertünket. A gyepszőnyeg gyors és egyszerű megoldás, mely azonnal igen látványossá és nem utolsósorban használhatóvá varázsolja kertünket. Amennyiben a gyepszőnyeg mellett döntünk, nem árt, ha tisztában vagyunk néhány alapvető dologgal. Mint ahogy azt neve is mutatja, olyan mintha szőnyeget terítenénk kertünkbe. A tekercsek mérete: 2,5 m x 0,4 m, azaz pontosan 1 négyzetméter, 2-3 cm-es vastagsággal. A gyepszőnyeg lerakása házilag is megoldható, ám igen kemény fizikai munkára számítsunk, mert egy-egy esősebb időszak után, egy tekercs súlya a 20-30 kg-ot is elérheti.

A terület előkészítése a fűmagvetéshez hasonló módon történik, hiszen a tekercseket a gereblyével érdesre alakított talajra fektetjük. Lényeges, hogy minél szorosabban tegyük őket egymás mellé, így elkerülhető, hogy a későbbiekben szétváljanak egymástól, csíkosan hagyva kertünket. A terület szélén, ágyások mellett vagy fák, cserjék körül egy egyszerű recés élű konyhai késsel a kívánt formára alakíthatjuk a gyepet. A gyepszőnyeget 1-2 évig nem kell gyomlálni, csak rendszeresen öntözni és nyírni.

Szállításkor a gyep tekercsekben s általában fóliával takarva érkezik, melyet minél gyorsabban távolítsunk el, hogy ne fülledjen, és ezáltal ne sárguljon be a gyep. Mivel élő termekről van szó, a felszedéstől számított 12-36 órán belül a tekercsnek a (szakszerűen előkészített) helyére kell kerülnie. Amennyiben erre nincsen mód, kiterítve tároljuk, és rendszeresen öntözzük a gyepet.

Elhelyezése után szinte azonnal teljes értékű a gyep, igaz a gyökerek csak 1-2 hét alatt rögzülnek teljesen.

Vakondháló
0 Ft
Oázis fűmagvető föld, 50 liter
2490 Ft

A gyepszőnyeg fektetése egyszerű, gyors és ráadásul a gyepszőnyeg lerakása nem függ az időjárási feltételektől, egész évben (a fagyok kivételével) végezhető. Hátránya, hogy jóval drágább, mint a vetőmag, különösen a nagy területek esetében. Ugyanakkor gyepszőnyeg minőségű gyepet fűmagból csak évek alatt, rengeteg munkával állíthatunk elő. Kisebb területekre, vagy ahol nagyon szem előtt van, sokkal inkább ezt ajánljuk.